Σεπ
21

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ - Στήριξη σε αυτοκινητιστή που του επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Την αμέριστη στήριξή τους, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες Ταξί των Ιωαννίνων, σε έναν αυτοκινητιστή από τα Ιωάννινα, στον οποίο επεβλήθη κάθειρξη 16 ετών, για τη μεταφορά προσφύγων προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η καταδικαστική απόφαση του Κακουργοδικείου Κέρκυρας χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, καθώς το Δικαστήριο επέβαλε την ποινή στον αυτοκινητιστή αλλά και τη χρηματική ποινή των 60.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 110% σε 126.000 ευρώ.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος κατέρρευσε όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, χωρίς να μπορεί να πιστέψει και ο ίδιος όπως και ο συνήγορος υπεράσπισης την ποινή που επέβαλε το δικαστήριο.

Όπως αναφέρθηκε χθες στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, η υπεράσπιση ανέφερε, όπως επίσης αναφέρεται και στο απολογητικό του υπόμνημα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά και κατά την ακροαματική διαδικασία, πως δεν υπήρξε ούτε καν υπόνοια δόλου, με τον αυτοκινητιστή να εκτελεί μία κούρσα μίσθωσης έργου, μεταφέροντας πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Το δρομολόγιο σταμάτησε λίγο μετά τα διόδια της Τύριας και ο οδηγός ταξί συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Θεσπρωτίας. Με τη σύμφωνη γνώμη και του ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος, ενώ κατασχέθηκε το όχημα για χρονικό διάστημα τριών μηνών, το οποίο αποδόθηκε στη συνέχεια.

Όπως παρουσίασε χθες το Ioannina TV, προχθές Τετάρτη, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο με τον Εισαγγελέα να είναι «καταπέλτης» στην αγόρευσή του και να προτείνει για τον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 19 ετών. Το δικαστήριο δεν απομακρύνθηκε πολύ από την πρόταση του Εισαγγελέα, επιβάλλοντας την ποινή 16 ετών κάθειρξης.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ποινή φυλάκισης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για την πρώτη στα δικαστικά χρονικά, αντίστοιχη υπόθεση μεταφοράς χωρίς έγγραφα, που καταλήγει στην επιβολή τόσο βαριάς ποινής.

Όπως δήλωσε στο Ioannina TV, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ιωαννίνων, Μιχάλης Ψήνας, ο οποίος είναι και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η συγκεκριμένη απόφαση, καταδικάζει όχι μόνο τον συνάδελφό του, αλλά και την οικογένειά του.

«Είμαστε οργισμένοι και λυπημένοι. Το δικαστήριο δεν δίκασε, αλλά δολοφόνησε τον οδηγό και την τετραμελή οικογένειά του. Δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία όπως ο πρότερος έντιμος βίος, το ότι δεν υπήρξε δόλος, αφού δε γνώριζε αν είχαν τα νόμιμα έγγραφα και φυσικά δεν υπήρξε άρνηση μίσθωσης, που επίσης συνιστά αδίκημα. Είμαστε σοκαρισμένοι και θα είμαστε στο πλευρό του και στο πλευρό της οικογένειας περιμένοντας το αίτημα αποφυλάκισης μέχρι το Εφετείο, να γίνει αποδεκτό από την αρμόδια δικαστική αρχή. Το δικαστήριο δίκασε έναν επαγγελματία, οικογενειάρχη και όχι έναν κακούργο και εγκληματία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ψήνας.

Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη περίπτωση που φτάνει στα δικαστήρια, ειδικά από το 2009 όπου το αδίκημα μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα, τα συνδικαλιστικά σωματεία επιμένουν στην πρότασή τους για την ψήφιση διάταξης που θα αποδέχεται, εφόσον δεν αποδεικνύεται δόλος, την αρχική απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα και την απαλλαγή του εμπλεκόμενου, με βούλευμα.

«Δε βλέπουμε περίπτωση να υπάρξει διαφορετική λύση, σε μία χώρα που έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και έχοντας απέναντί μας μία πολιτεία που ζητά από τους επαγγελματίες να υποκαταστήσουν το ρόλο του αστυνομικού και να ψυχολογούν κάθε έναν που επιβιβάζεται στο όχημα, για το εάν είναι πρόσφυγας ή μετανάστης, εάν διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα έγγραφα», κατέληξε ο κ. Ψήνας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος