Σεπ
21

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ - «Ασπίδα» για όλους ο έγκαιρος εμβολιασμός
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η επιτήρηση της γρίπης με τους επιστήμονες να συνιστούν τον έγκαιρο εμβολιασμό κυρίως των ευπαθών ομάδων – Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου μέσω συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της επιτήρησης της γρίπης, η οποία, όπως κάθε χρόνο, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και διαρκεί περίπου μέχρι του Μάιο του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τον έγκαιρο εμβολιασμό κυρίως των ευπαθών ομάδων. Παράλληλα, έχει τεθεί σε επιφυλακή για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου μέσω των συστημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης που διαθέτει.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η περσινή περίοδος γρίπης 2017-2018, υπήρξε καλή για τη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν σημαντικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2016-2017 (107 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 42 απεβίωσαν ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο 276 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 108 απεβίωσαν).

Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή που απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός.

Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη. Ένα άλλο αισιόδοξο στοιχείο που προκύπτει από τα δεδομένα της περσινής περιόδου επιτήρησης είναι ότι το ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας αυξήθηκε σημαντικά: Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας.

Την περίοδο γρίπης 2016-2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας. Δεδομένα έστειλαν 129 νοσοκομεία (108 δημόσια, 18 ιδιωτικά και 3 στρατιωτικά) και 257 Κέντρα Υγείας (έως 3 Μαΐου 2018)

Ο εμβολιασμός

Όπως δήλωσε χθες ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Η γρίπη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας, είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Τα παιδιά

Εξάλλου, σε υψηλά ποσοστά διατηρείται η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ωστόσο, ο κ. Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, έχουν χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού και αυτό δημιούργησε ανησυχίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας ιλαράς. Για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα τόνισε ότι έχουν ορισθεί εμβόλια προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας (MMR), της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας (DTaP-IPV) και της φυματίωσης (BCG), λαμβάνoντας πάντα υπόψη τη διαθεσιμότητα αυτών των εμβολίων.

«Παρόλα αυτά, τα εμπόδια στην αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη είναι κοινά. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν πρόβλημα μόνο για τα παιδιά. Η απουσία ενός εθνικού μητρώου εμβολιασμού εμποδίζει, επίσης, την αναζήτηση για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό ή εκείνους που πρέπει να ενημερώσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους» επισήμανε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος