Σεπ
27

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - «Τσουχτερός» χειμώνας για τις τσέπες των καταναλωτών
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

- «Φωτιά» αναμένεται η τιμή του πετρελαίου και φέτος, αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την περυσινή χρονιά

- Απαγορευτικό θα είναι το αγαθό της θέρμανσης για εκατοντάδες νοικοκυριά

 

«Τσουχτερή» αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που αρχίζει η περίοδος διανομής του, καθώς με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου (διεθνής αστάθεια) η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον από 16 έως 20% και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, σημειώνοντας δε, ότι οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Οι πρατηριούχοι θεωρούν αυτονόητο πως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα την μείωση του Ε.Φ.Κ (κάτι που έχουν ζητήσει πολλές φορές) ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων.

Από την άλλη, η κυβέρνηση από πέρυσι προχώρησε σε ψαλίδι κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης «πετώντας» έξω χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. H κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο μισό το ύψος του επιδόματος ανά δικαιούχο χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στις διατάξεις χορήγησής του.

Έρχεται δύσκολος

χειμώνας

Όπως φαίνεται λοιπόν από προχθές, το καλοκαίρι στην Ελλάδα κράτησε μέχρι και την Τρίτη, με υψηλές θερμοκρασίες, όμως ξαφνικά αν και όλοι θέλουν να πιστεύουν για λίγο, ενέσκηψε χειμώνας και στην περιοχή της Ηπείρου και γενικότερα στη χώρα.

Το χαμηλό βαρομετρικό και το σύστημα πιέσεων στην ατμόσφαιρα με το ιστορικό όνομα «Ξενοφών» θύμισε νωρίς σε όλους, ότι θα πρέπει να κάνουν την προετοιμασία τους για το χειμώνα, που αναμένεται περισσότερο δύσκολος για χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκης πριν μερικούς μήνες ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε επισημάνει, ότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία δεν ήταν ώριμες.

Το 2018 όμως, με τη χώρα να καταγράφει ιστορικά υψηλά στα πρωτογενή πλεονάσματα και να έχει αφήσει πίσω της την εποχή των Μνημονίων, τουλάχιστον όπως οι κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονται, η ελληνική κοινωνία αναμένει την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ως κάτι αυτονόητο.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν ωστόσο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων είναι πως εάν δεν καταργηθεί ή μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο στην επαρχία, ενώ στα νησιά και στις περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να σκαρφαλώσει και πάνω από το 1,20 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έχουν γίνει αυστηρότερα, όπως και η διαδικασία, ενώ η πίστωση των χρημάτων θα γίνει μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση δέχεται ήδη πιέσεις από τους πρατηριούχους να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αίτημα όμως που δύσκολα θα βρει ανταπόκριση, με τον Παντελή Κολόκα πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων, να τονίζει πως η κατάσταση ήταν από πέρυσι οριακή και φέτος θα γίνει δραματική εάν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης, αναφορικά με τη μείωση του ΕΦΚ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος