Σεπ
27

ΜΟΝΑΔΑ ΑΣΑ - Κανένα επίσημο αίτημα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Προβληματισμός για το αν το Εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι μπορεί να δεχθεί έναν παραπάνω όγκο απορριμμάτων κατά τη δοκιμαστική του λειτουργία – Τροπολογία, ωστόσο, προβλέπει τη… θαλάσσια μεταφορά σύμμεικτων στερεών απορριμμάτων

 

Νέες εξελίξεις σε ότι αφορά τα απορρίμματα της Κέρκυρας, ενδεχομένως θα φέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας αντίστοιχα πριν από δέκα ημέρες, που τώρα συμπληρώθηκε με μία τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος με διευκρινίσεις για τη θαλάσσια μεταφορά σύμμεικτων στερεών απορριμμάτων.

Το θέμα των απορριμμάτων της Κέρκυρας, και το κατά πόσο αυτά μπορούν να μεταφέρονται στην Ήπειρο, απασχόλησε έντονα το προηγούμενο διάστημα και τους τοπικούς φορείς, χωρίς ωστόσο τότε να υπάρξουν εξελίξεις.

Ωστόσο, με τη νέα τροπολογία ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη θαλάσσια μεταφορά στερεών αποβλήτων, με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φάμελλο να διευκρινίζει ότι επιτρέπεται η μεταφορά ακόμη και με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων, εφόσον ισχύουν τρεις προϋποθέσεις:

α) εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

β) όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)

γ) όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Επί της ουσίας μέχρι και χθες δεν υπήρχε καμία επίσημη αναφορά ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά κάποια από τις περιφέρειες της χώρας που θεωρούνται «επίφοβες», ώστε να δημιουργηθούν μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα, εάν αυτό δεν έχει γίνει ήδη, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας.

Από την άλλη όμως είναι προφανές, ότι η προσπάθεια των συναρμόδιων υπουργείων είναι να εξυπηρετήσουν την πιο άμεση επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κέρκυρα.

Ακόμη και το απόγευμα της Τρίτης η μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης συνοδεύθηκε από εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας, με το κλίμα στο νησί να παραμένει τεταμένο τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και η σχετική τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος θεωρείται πως κινούνται σε μία λογική προετοιμασίας του εδάφους, ώστε όταν χρειαστεί, να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές ή διαδικαστικές καθυστερήσεις.

Η Μονάδα ΑΣΑ

Να υπενθυμίσουμε, πως η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ, στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης, θα ξεκινήσει μετά το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ωστόσο πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο του Δήμου Κερκυραίων ή του οικείου Φορέα, που να ζητά την αποδοχή της μεταφοράς των απορριμμάτων.

Ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από το ενδεχόμενο ένα τέτοιο αίτημα να γίνει αποδεκτό τουλάχιστον στη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας.

«Αυτό γνωρίζουμε είναι πως στη δοκιμαστική λειτουργία θα μεταφέρονται στη Μονάδα ποσότητες από τους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας. Δεν είμαι βέβαιος, ότι μπορεί στη δοκιμαστική λειτουργία να μεταφέρεται όλος αυτός ο όγκος των απορριμμάτων από την Κέρκυρα», τόνισε σε δήλωσή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Από την άλλη, ρεπορτάζ του Ioannina TV, μετέφερε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί και επισήμως το αίτημα προς τον ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ, αλλά και στην ανάδοχο εταιρεία.

Συνδέουν μάλιστα την επικείμενη αίτηση με την ημερομηνία των εκλογών και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού με διαφορετικούς όρους θα γίνει η συζήτηση στην Κέρκυρα με τα απορρίμματα στους δρόμους και με διαφορετικούς, με ένα νησί καθαρό από τα απορρίμματα...

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος