Σεπ
27

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - Ξεκινούν οι «Πόλεις της πόλης των Ιωαννίνων»
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc} Με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς με το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην κοινωνία και την παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων, πραγματοποιείται φέτος ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ).
Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο. Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Θέτουν προβληματισμούς και συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους. Παράλληλα, το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπεύει στην προστασία και προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης, ενώ παράλληλα προωθεί τη συμμετοχική διακυβέρνηση και διατομεακή συνεργασία για τη διαφύλαξη, ενίσχυση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με τίτλο «Οι πόλεις της πόλης των Ιωαννίνων», στις οποίες εκδηλώσεις αναφέρθηκε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν θεματικές εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Κάστρο και τον περίδρομο του τείχους, στην Ακρόπολη της Καστρίτσας, αλλά και στο Νησί. Εκεί ξεχωρίζει αναμφίβολα μία επίσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου στη Μονή Φιλανθρωπηνών, όπου φιλοξενούνται οι τάφοι των Πάλληδων, πατέρα και υιού, που είχαν εγκαταλειφτεί τα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό που σχεδόν κανείς δε θυμόταν, πως υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.
Χορηγός των εκδηλώσεων και των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων είναι η Εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Αρχαιολογικό Μουσείο (28/9, 09.00-13.00)
• «Πόλεις και κώμες στην αρχαία Ήπειρο» Εκπαιδευτική δράση για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, με την οποία παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Ηπείρου και αναλύεται το δίκτυο πολισμάτων και κωμών της ενδοχώρας.
e-mail. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
• Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας και ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο με έμφαση στα εκθέματα της Καστρίτσας. e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ΧΕΝ Ιωαννίνων.
Λόφος Λιθαρίτσια (κέντρο της πόλης) (28,29/9, 11.00-13.00)
«Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» Περιπατητική περιήγηση στο σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια. Η περιήγηση δομείται σε στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και επικεντρώνεται σε μνημεία, έργα τέχνης, αρχιτεκτονήματα και τοπόσημα, που αποκαλύπτουν τη διαχρονία και τον μετασχηματισμό του σύγχρονου κέντρου της πόλης, από την Οθωμανική περίοδο έως τον 21ο αι.
E-mail. ekotzapmο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ΧΕΝ Ιωαννίνων.
Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων Βυζαντινού Μουσείου, Ιτς Καλέ (29/9):
Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Το έργο των Συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων».
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κάστρο, Κεντρική Πύλη (28,29,30/9, 10.00). Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του Kάστρου των Ιωαννίνων.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΧΕΝ Ιωαννίνων
Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (28/09, 18.00- 20.00)
Ενημερωτική συνάντηση « Όψεις της πόλης των Ιωαννίνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή».
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Οδοιπορικό στο Δρίσκο (29/9, 9.00)
Μνημείο Μαβίλη, μονή Τζιόρας, εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής, κορυφή Δρίσκου. Βατός χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων. Σημείο συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Βασιλικής. Για τη μετακίνηση θα διατεθεί το λεωφορείο του Δήμου Ιωαννιτών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων
Νησί Ιωαννίνων (29/9, 18.00-20.00)
Θεματική επίσκεψη στους τάφους των Πάλληδων, Μονή Φιλανθρωπηνών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ – Κάστρο Ιωαννίνων (23/9)
Με αφορμή και τα δεύτερα γενέθλια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται στα Ιωάννινα σε μια συναυλία γεμάτη ήχους του κόσμου.
Συμμετέχουν: Kip Winger, Fortissimo, Troublemakers και Γιώργος Γάκης.
Είσοδος ελεύθερη. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος