Σεπ
28

Ο «Ξενοφών» σαρώνει και το νομό Ιωαννίνων
Εκτύπωση

 

Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους, ζημιές στη στέγη του Δημοτικού Μουσείου προκάλεσε τμήμα της ξύλινης κορυφής του μιναρέ που κατέρρευσε – Αρκετές οι διακοπές ρεύματος, δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, δεν έγιναν τα δρομολόγια με τα καραβάκια προς το Νησί

 

Επί ποδός βρίσκεται τα τελευταία δυο 24ωρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που σαρώνουν την περιοχή.

 

Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική την Τετάρτη και την Πέμπτη δέχτηκε αρκετές κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ η Τροχαία χρειάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία στο ρεύμα κυκλοφορίας στην Ε.Ο Ιωαννίνων Άρτας στο ύψος των Σχολών ΟΑΕΔ, όταν τμήμα από μεγάλο δέντρο που πήρε κλίση, στηρίζονταν στα καλώδια της ΔΕΗ.

 

Παράλληλα, χθες Πέμπτη, διαπιστώθηκε πως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων αποκολλήθηκε τμήμα και κατέρρευσε η κορυφή του μιναρέ στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η ξύλινη κορυφή του μιναρέ, με την κατάρρευσή της προκάλεσε ζημιές και στην στέγη του Δημοτικού Μουσείου που αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης με δεκάδες επισκέπτες.

Στο σημείο που έπεσαν τα ξύλινα και τα μεταλλικά τμήματα, έχει τοποθετηθεί κορδέλα ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος από τους δεκάδες έλληνες και ξένους επισκέπτες καθώς το Μουσείο λειτούργησε κανονικά και δεκάδες γκρουπ βρέθηκαν στην περιοχή.

Προβλήματα

Στο μεταξύ, περιορισμένης έκτασης ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο λεκανοπέδιο και στο νομό Ιωαννίνων εξαιτίας της κακοκαιρίας και κυρίως των θυελλωδών ανέμων από το απόγευμα της Τετάρτης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, αντιμετωπίστηκε γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων, μία πυρκαγιά μεταξύ Κρανούλας και Λυκοστόμου, που ξέσπασε έπειτα από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

Η κακοκαιρία, οι πτώσεις στύλων της ΔΕΗ αλλά και άλλοι τεχνικοί λόγοι, είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν και εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Πολλές περιοχές, έμειναν χωρίς ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έδωσαν μάχη με το χρόνο για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Τέλος, από το απόγευμα της Τετάρτης δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια με τα καραβάκια από και προς το Νησί, με τους κατοίκους του τελευταίου να βιώνουν συνθήκες ενός αποκλεισμού, κάτι βέβαια που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Για όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μίλησε χθες ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Νάστος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, δέχτηκαν πολλές κλήσεις στις οποίες προσπάθησαν να ανταποκριθούν. «Όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή καθώς το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να συνεχιστεί», είπε ο κ. Νάστος, υπογραμμίζοντας ότι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Στην Επικράτεια

Παράλληλα, το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας της φετινής σεζόν, ο «Ξενοφών», έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με την εμφάνιση του μεσογειακού κυκλώνα να αναμένεται την Παρασκευή. Το ασυνήθιστο φαινόμενο για τη χώρα μας δημιουργείται μια ή δύο φορές το χρόνο στη Μεσόγειο

Το νότιο κομμάτι της χώρας είναι αυτό που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τον μεσογειακό κυκλώνα, ωστόσο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η προγνωστικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τόσο ασφαλής.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι θα κινηθεί δυτικά προς τα ανατολικά στις νοτιότερες περιοχές περνώντας από τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Στις περιοχές αυτές οι άνεμοι θα φτάνουν τα 12 μποφόρ και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εξαπλωθούν και σε όλη την επικράτεια.

Οδηγίες αυτοπροστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος