Οκτ
02

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Στη νέα εποχή, με προσδοκίες και «αγκάθια»
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Χρονικό ορόσημο ο Σεπτέμβριος του 2019 για την υποδοχή των φοιτητών στα νέα Τμήματα

 

Στον αστερισμό της νέας περιόδου εισήλθε από χθες και επίσημα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ενσωμάτωσε και τυπικά το ΤΕΙ Ηπείρου, ως διοικητική και ακαδημαϊκή δομή, υλοποιώντας ένα μεγαλεπήβολο όραμα του υπ. Παιδείας, το οποίο όμως υποστηρίχθηκε από το σύνολο των φορέων της ηπειρωτικής κοινωνίας, έστω και με κάποιους αστερίσκους.

Το «νερό μπήκε στο αυλάκι» πάντως και η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στην προετοιμασία των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά και στην αντίστοιχη προετοιμασία σε οργανωτικό, διοικητικό και σε επίπεδο προσωπικού για τη νέα εποχή.

Όπως επισημάνθηκε στην πανηγυρική εκδήλωση που έγινε παρουσία του υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου την Παρασκευή στην Άρτα, μπορεί ένας νέος κύκλος για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ήπειρο, μόλις τώρα να ανοίγει, όμως θα χρειαστούν προσεκτικά βήματα, ώστε ο κύκλος αυτός να καταστεί τέλειος και όχι… φαύλος.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης λίγο πριν τη χθεσινή εκδήλωση στην Άρτα, που αφορούσε στην προετοιμασία των δομών του ΤΕΙ, ώστε σταδιακά να ακολουθήσουν τα πρότυπα του Πανεπιστημίου σε οργανωτικό επίπεδο, χαρακτήρισε ορόσημο τη χθεσινή ημέρα, έθεσε όμως ως χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για το νέο Πανεπιστήμιο.

«Από σήμερα (σ.σ. χθες) το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποδέχεται εννέα νέες Σχολές και μελλοντικά θα ακολουθήσουν και άλλες τρεις. Χρειάζεται αρκετή δουλειά ώστε να πραγματοποιηθούν τα ακαδημαϊκά βήματα που πρέπει και ευελπιστούμε, στη διάθεση νέων θέσεων επιστημόνων και διοικητικού προσωπικού για να στηρίξουμε το εγχείρημα αυτό. Πιστεύουμε, ότι σε βάθος 4ετίας θα έχουμε αποκτήσει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα έχει σαφή προσανατολισμό στις εφαρμοσμένες επιστήμες και τις εφαρμογές. Καθήκον των πρυτανικών αρχών, είναι να ενσωματωθούν γρήγορα οι αλλαγές και οι νέοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου να μπουν στο πνεύμα του ακαδημαϊκού ιδρύματος», τόνισε αρχικά για να προσθέσει:

«Πιστεύω πως οι επόμενοι 11 μήνες είναι πολύ κρίσιμοι, μέχρι την υποδοχή των φοιτητών στα νέα Τμήματα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Τότε, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα. Επί του παρόντος θα πρέπει να εκδοθούν οι Πράξεις του πρύτανη για την ένταξη του προσωπικού των Τμημάτων του ΤΕΙ, για την αξιολόγηση των καθηγητών, τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων, τη φοιτητική μέριμνα και τις τεχνικές υποδομές. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου πιστεύω, ότι θα έχουμε αποκτήσει ένα νέο σύστημα λειτουργίας», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Δύσκολος δρόμος

Την περασμένη Παρασκευή έγινε στην Άρτα η εκδήλωση της ενοποίησης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, των δύο πρυτάνεων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και Αναστάσιου Τσίνα, καθώς και πρυτανικών και άλλων αρχών.

Στην τελετή ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για τις προοπτικές του νέου, ενιαίου ιδρύματος, αναφερόμενος παράλληλα στη δύσκολη διαδικασία που προηγήθηκε, ενώ οι πρυτάνεις, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας, χαρακτήρισαν την απόφαση ως σοβαρή μεταρρύθμιση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή, κατά την οποία από την διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους πέντε διατελέσαντες προέδρους.

Σε μήνυμά της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε:

«Ο κύκλος που κλείνει για το ΤΕΙ Ηπείρου υπήρξε και ένας κύκλος αλληλεπίδρασής του με την τοπική κοινωνία. Το ΤΕΙ Ηπείρου στην πορεία των χρόνων έγινε κυψέλη πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που διαχέονταν στην περιοχή. Αυτή η παράδοση δεν θα χαθεί, αλλά θα βρει νέα πεδία αλληλεπίδρασης μέσα από το φάσμα ενός πανεπιστημίου».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος