Οκτ
03

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - Μια χρονιά που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου, όπου λειτουργούν τα εργαστήρια της Σχολής,

φιλοξενούνται και εκτίθενται τα έργα των επιτυχόντων εισακτέων πρωτοετών το νέο ακαδημαϊκό έτος

 

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, μετά τους «κραδασμούς» των προηγουμένων μηνών και την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την απορρόφηση του Τμήματος Λαϊκής – Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, αν και τα μηνύματα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τη Σχολή Καλών Τεχνών είναι ενθαρρυντικά, από την άλλη, αρκετά είναι και τα προβλήματα με κυριότερο την ένδεια σε βασικές υποδομές για τη στέγαση της σχολής, την έλλειψη ενός εκθεσιακού χώρου, αλλά και τις ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, από χθες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου όπου λειτουργούν τα εργαστήρια της Σχολής φιλοξενούνται και εκτίθενται τα έργα των επιτυχόντων εισακτέων πρωτοετών το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Ξενοφώντας Μπήτσικας, αναφέρθηκε στη διεξαγωγή των εξετάσεων, στη συμμετοχή των υποψηφίων και στην ποιότητα των έργων τους. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στα αξιοσημείωτα των στοιχείων που αναφέρονται στις εξετάσεις, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων από τον περσινό (377 έναντι 440) αλλά και το μεγάλο ποσοστό (80%) των επιτυχόντων στην ηλικιακή ομάδα 18-22 ετών.

«Ρόλο εκτιμούμε πως έπαιξε η αδυναμία παρουσίασης και συμμετοχής σε εξετάσεις που διενεργούνται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως και οι εξελίξεις των προηγούμενων μηνών που δημιούργησαν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Τμήματος», σημείωσε αρχικά.

Η διαρροή πρωτοετών

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, τα στοιχεία αναφορικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις αλλά και με τους επιτυχόντες δίνουν το προβάδισμα στους υποψήφιους από την Αθήνα με 36% και ακολουθούν οι επιτυχόντες από τη Θεσσαλονίκη με 17% τα Ιωάννινα με 6% και η Πάτρα με 5%.

Όμως εκείνο που η Σχολή εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι μία σημαντική διαρροή των πρωτοετών φοιτητών που φτάνει το 20%.

«Ένας τέτοιος αριθμός δεν ήρθε για προφανείς οικονομικούς λόγους να σπουδάσει στη Σχολή και προτίμησαν να δώσουν ξανά εξετάσεις για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ο στόχος για τη δημιουργία ενός ελκυστικού και ανταγωνιστικού περιφερειακού Πανεπιστημίου, με αντίστοιχα ελκυστικά τμήματα δεν είναι μόνο θέμα του Ιδρύματος αλλά και της πόλης και της Περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Μπήτσικας.

Η προσπάθεια

εξωστρέφειας

Τέλος, η Σχολή επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων που ξεκινά τις επόμενες ημέρες αποτελεί ένα δείγμα αυτής της προσπάθειας εξωστρέφειας.

«Φάνηκε στην περίοδο της προετοιμασίας για τη Μπιενάλε η ένδεια της πόλης σε σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους. Εάν θέλουμε να γίνουμε πόλος έλξης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος είτε στο Πανεπιστήμιο είτε ακόμη καλύτερα στην πόλη θα δώσει νέα πνοή. Ο εκθεσιακός χώρος παραμένει πρώτιστος στόχος μας, όπως επίσης και η επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Σχολή στο Πανεπιστήμιο».

Τέλος ο κ. Μπήτσικας πρόσθεσε πως η Σχολή θα αποκτήσει νέες δυνατότητες με την λειτουργία και των άλλων δύο κατευθύνσεων πολυμέσα και γραφικές τέχνες και ιστορία και θεωρία της τέχνης αντίστοιχα.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος