Οκτ
04

ΜΟΝΑΔΑ ΑΣΑ - Κανένας εφησυχασμός για τη μεταφορά του υπολείμματος
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} span.Apple-tab-span {white-space:pre} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Κριτική στον α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, από την αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνα Καλογιάννη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Σε εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται οι Δήμοι της Ηπείρου, καθώς στο μείζον ζήτημα της μεταφοράς του υπολείμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων από τη Μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ, δεν «έληξε» μετά τη διάθεση της σχετικής πίστωσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε χθες η αντιπεριφερειάρχης, Τατιάνα Καλογιάννη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου άσκησε δριμεία κριτική στον α’ βαθμό της αυτοδιοίκησης.

Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η διάθεση της πίστωσης των 1,27 εκ. ευρώ, έρχεται να καλύψει το κενό μεταξύ των ενεργειών των Φορέων Διαχείρισης της Ηπείρου και των 18 δήμων.

Ενέργειες που ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν ξεκίνησαν καν, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να γίνονται εξαιρετικά στενά και να απειλούν την ομαλή έναρξη της δοκιμαστικής αρχικά και μετέπειτα της κανονικής λειτουργίας της Μονάδας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, πως το γεγονός ότι για διάστημα 12 μηνών εξασφαλίστηκε η πίστωση δίνει μία παράταση χρόνου στους 18 δήμους και στους ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου, που θα πρέπει όμως να ετοιμάζονται να αναλάβουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μετά την παρέλευση του πρώτου έτους.

Αν κριθεί πάντως από την μέχρι σήμερα πρακτική, με εξαίρεση ελάχιστους δήμους όπως ο Δήμος Ιωαννιτών που έχει κάνει την σχετική προεργασία, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα προχωρήσουν οι διακηρύξεις και θα γίνουν τα απαιτούμενα έργα.

Χθες, λοιπόν, η κα. Καλογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τοποθέτηση του Μ. Χατζηεφραιμίδη που εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και για την ουσία αλλά και για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης πίστωσης από το υπουργείο, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια, σταχυολογώντας τις ευθύνες των ΦΟΔΣΑ και των 18 δήμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά από τον Φεβρουάριο η Περιφέρεια ζήτησε να μεριμνήσουν για τη διακήρυξη λειτουργίας των ΣΜΑ, μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν έχει μεριμνήσει. Αντιθέτως, οι ΣΜΑ κατασκευάζονται και παραδίδονται σταδιακά από την Περιφέρεια στους Φορείς.

«Η μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας στους ΧΥΤΥ αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της συνολικής διαχείρισης αποβλήτων. Η αδράνεια των αρμοδίων φορέων επέβαλλε την ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η επιτυχής προσπάθεια για τη διεκδίκηση του κονδυλίου εξασφαλίζει μεν την απρόσκοπτη μεταφορά (για ένα έτος), όμως, η αναβολή, για τη λήψη σχετικών προβλέψεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και περαιτέρω αδράνεια», σημείωσε η κα Καλογιάννη.

Σχετικά με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας η κα Καλογιάννη σημείωσε πως η αναθέτουσα αρχή ουδέποτε ανακοίνωσε την ημερομηνία της 4ης Οκτωβρίου, η οποία διέρρευσε από τους ΦΟΔΣΑ.

Τέλος, με αφορμή την επισήμανση του κ. Χατζηεφραιμίδη ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα χωροθέτησης ΧΥΤΥ δίπλα στο εργοστάσιο, έκανε μία ιστορική αναδρομή τονίζοντας πως από το 2011 τα ζητήματα αυτά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.

«Πρώτον, απαιτείται νέα χωροθέτηση, με ότι μπορεί αυτό να προκαλέσει σε απώλεια χρήματος και χρόνου. Δεύτερον, οι ΧΥΤΥ που σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. και οποιαδήποτε υστερόβουλη αδρανοποίησή τους θα προκαλέσει άμεσα και οικονομικά επιβλαβή μέτρα συμμόρφωσης από την Ε.Ε. που τελικά θα επιβαρύνουν τους πολίτες της Ηπείρου», κατέληξε η κα.

Άλλες αποφάσεις

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στις εκθέσεις:

Α) Τουριστικές εκθέσεις:

- Έκθεση Grand Tourist Expo στα Ιωάννινα το διάστημα 25-28/10/2018. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των Δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας, του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, του ΕΟΤ και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

- Έκθεση W.T.M. στο Λονδίνο το διάστημα 5-8/11/2018. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει σε περίπτερο του ΕΟΤ.

- Έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 9-11/11/2018.

- Έκθεση Fly me to the moon στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 23-11-2018.

- Έκθεση Grecka Panorama στη Βαρσοβία το διάστημα 1-2/12/2018. Η έκθεση προβάλλει τον τουρισμό, την γαστρονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

- Έκθεση Athens International Tourism Expo (πρώην Greek Tourism Expo) στην Αθήνα το διάστημα 7-9/12/2018.

Β) Θεματικές εκθέσεις:

- Έκθεση SIAL στο Παρίσι το χρονικό διάστημα 21-25/10/2018.

- Έκθεση FoodPanorama Expo & Οινογεύσεις στη Λευκωσία το χρονικό διάστημα 8-9/12/2018.

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων:

  • - Άμεσες στερεωτικές εργασίες στο βυζαντινό ναό της Κόκκινης Εκκλησιάς, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Άρτας, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ι.Μ. Άρτας)
  • - Προμήθεια πίνακα Μ.Τ. 24 KV και καλωδίων αποστραγγιστικού αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Λάμαρης, προϋπολογισμού 22.320 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Λάμαρης)
  • - Προμήθεια πίνακα Μ.Τ. 24 KV αντλιοστασίου άρδευσης Αμμουδιάς του ΤΟΕΒ Αχέροντα, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΤΟΕΒ Αχέροντα)
  • - Προμήθεια γαλβανισμένης λαμαρίνας σε σχήμα Π για την κάλυψη τμήματος εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Κόνιτσας, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Κόνιτσας).

 

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος