Οκτ
05

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ - Προχωρούν οι εργασίες στερέωσης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την πόλη, υλοποιείται αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς οι πρώτες εργασίες στερέωσης στο ιστορικό Σπίτι του Δεσπότη, περνούν στη β’ φάση, μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης, αλλά και των μελετών στερέωσης.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται μέσω της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου, της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί η πρόσληψη δύο αρχαιολόγων – συντηρητών και τεσσάρων εργατών.

Σε δηλώσεις του χθες, ο Έφορος Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ, έκανε γνωστό πως και στην πρώτη φάση, αλλά και στο πρώτο σκέλος της δεύτερης φάσης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019, το βάρος θα πέσει στη σταθεροποίηση και στεγανοποίηση του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

Οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να τοποθετηθεί χωρίς κίνδυνο για το οικοδόμημα, η νέα στέγη. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Σουέρεφ βασική παράμετρος των μελετών και του έργου είναι η διατήρηση αυθεντικών τμημάτων του κτιρίου, όπως είναι τα δάπεδα, και τα ξύλινα κουφώματα, τα οποία θα συντηρηθούν στο μέτρο του δυνατού.

«Το Σπίτι του Δεσπότη θα είναι αναπαλαιωμένο εντός των χρονοδιαγραμμάτων της μελέτης, όμως οι φθορές που έχει το κτίριο αποτελούν τη μεγαλύτερη δυσκολία για το έργο και κυρίως οι φθορές που εντοπίζονται στο κέλυφος και στη στέγη», σημείωσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος