Οκτ
06

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ-Βιώσιμη κινητικότητα με… Ιαπωνική συνταγή!
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Στα Γιάννενα βρέθηκαν τα μέλη της αποστολής του Δήμου της Ιτσινόμια, με στόχο να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού – Θ. Μπέγκας: «Σημαντική η διασύνδεση των πόλεων στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής»

 

Αυτό φάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο και κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στα Γιάννενα, αποστολής του Δήμου της Ιτσινόμια, μια αποστολή που χθες υποδέχτηκε στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Άλλωστε, Γιάννενα και Ιστινόμια, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και στοχεύει στη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (city-to-citycooperation), υποστηρίζοντας δράσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε: «Χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποδεχόμαστε στα Γιάννενα την αποστολή της Ιτσινόμια με την οποία ανταλλάσουμε καλές πρακτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα. Έχουμε διαμορφώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση καθώς είχε προηγηθεί μια δική μας επίσκεψη στην Ιαπωνία η οποία είναι μια προηγμένη χώρα και σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Οι εμπειρίες μας από την επίσκεψη μας εκεί ήταν πολύ σημαντικές. Καταγράψαμε τρόπους και σκέψεις που εφαρμόζουν στην Ιστινόμια για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την κινητικότητα και τις επεξεργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες. Θέλουμε η σχέση που έχουμε αναπτύξει να αντέξει σε βάθος χρόνου και για ένα ακόμη λόγο. Επειδή για εμάς είναι πολύ σημαντική η διασύνδεση των πόλεων στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής που εφαρμόζουμε με βάση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό».

Ο επικεφαλής της αποστολής, διευθυντής του τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Ιτσινόμια κ. Γιαμάντα με τη σειρά του σημείωσε: «Η Ιαπωνία μόλις εδώ και 150 χρόνια άρχισε να αναπτύσσει σχέσεις με την Ευρώπη και τον κόσμο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ακριβώς 150 μετά απ’ αυτό το ξεκίνα είμαστε στα Γιάννενα και συνεργαζόμαστε με το Δήμο, γιατί είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο οι χώρες αλλά και οι πόλεις να συνεργάζονται. Τα Γιάννενα και η Ιστινόμια έχουν πολλά κοινά προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό. Όταν δύο πλευρές με διαφορετική ιστορία και εμπειρίες μπορούν να συνεργαστούν είναι σίγουρο ότι θα βρουν λύσεις. Για αυτό ελπίζουμε να συνεργαστούμε με τα Γιάννενα για πολύ καιρό».

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Η Ιαπωνική αποστολή τις προηγούμενες ημέρες είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο και τοπικές επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε σειρά τεχνικών συναντήσεων για θέματα που αφορούν στην βιώσιμη κινητικότητα.

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο

Ταυτόχρονα, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης, αντιπροσωπεία της πόλης Ιτσινόμιγια της Ιαπωνίας, η οποία φιλοξενείται στην περιοχή από το Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του προγράμματος «International Urban Cooperation», από τις 2 ως τις 6 Οκτωβρίου.

Την αντιπροσωπεία της Ιαπωνικής πόλης από την Περιφέρεια (Aichi), συνόδευε στην επίσκεψη καλωσορίσματος στο Επιμελητήριο, η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Ελένη Βασιλείου.

Τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Δημήτριος Δημητρίου και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Χριστόδουλος Παπαρούσης.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παρουσίασαν στους Ιάπωνες τα μεταποιητικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας, όπως είναι μεταξύ άλλων, το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτό που τονίστηκε από τους φιλοξενούμενους, ήταν πως τα Γιάννενα είναι ένας εντελώς άγνωστος τόπος για τους Ιάπωνες. Έχουν διαπιστώσει ωστόσο, αυτές τις μέρες της παρουσίας τους εδώ, προοπτικές εμπορικών συνεργασιών με την περιοχή μας, τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσουν με την επιστροφή στην πατρίδα τους, στους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους του εμπορικού τους τομέα, λειτουργώντας ως πρεσβευτές των Ιωαννίνων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Συμφωνήθηκε τέλος, να επιδιωχθεί συνεργασία μεταξύ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και των αντίστοιχων επιχειρηματικών φορέων της περιοχής Aichi και απευθύνθηκε πρόσκληση προς τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων να επισκεφθούν την πόλη Ιτσινόμιγια.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος