Οκτ
09

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Στην «πυρά» η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η Ν.Δ. θα καταργήσει την απλή αναλογική, αν είναι κυβέρνηση πριν τις εκλογές του Μαΐου – Στήριξη Μητσοτάκη σε Αλ. Καχριμάνη, για την Περιφέρεια Ηπείρου, τι είπε για το Δήμο Ιωαννιτών – «Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, πολιτική επανεκκίνηση», δήλωσε, από την Άρτα

 

Ξεκάθαρες θέσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την οικονομία της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε, χθες από την Άρτα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, εκτενώς στο μείζον ζήτημα της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό τους αιρετούς σε δήμους και περιφέρειες.

Ο κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Άρτα και ξεκινήσει για αυτή που είχε προγραμματίσει στην Πρέβεζα, σε δηλώσεις του, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας, για μη εφαρμογή της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Μαΐου, εφόσον φυσικά προηγηθούν εθνικές εκλογές και η Ν.Δ αναδειχθεί νικήτρια.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τους δήμους ειδικά σε καθεστώς ακυβερνησίας.

«Εάν γίνουν γρηγορότερα οι εθνικές εκλογές, θα επαναφέρουν την αυτοδιοίκηση στο προηγούμενο καθεστώς. Προτιθέμεθα να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο εξασφαλίζοντας και την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα, με έναν δήμαρχο που θα μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, θα αποφασίζει και θα ασκεί διοίκηση. Ελπίζω να γίνουν οι εκλογές γρηγορότερα, για να μην περάσουμε σε μία περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας στους δήμους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η θέση του για Δήμους

και Περιφέρειες

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στη στάση του κόμματος του, απέναντι σε υποψηφίους στις περιφέρειες και στους δήμους. Αρχικά, επέμεινε στην ουσιαστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, αλλά και στη θεσμική αποκέντρωση που εκφράζεται και μέσα από μία καθόλου υπερβολική παρέμβαση με την στήριξη ή τα χρίσματα.

Διαφορετική στάση θα κρατήσει η Ν.Δ στις Περιφερειακές και στις Δημοτικές εκλογές, προσδίδοντας πολιτικά χαρακτηριστικά στις πρώτες.

Ο Αλ. Καχριμάνης θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης στην Ήπειρο που θα στηριχθεί από τη Ν.Δ, όπως και όλοι όσοι έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές.

Ωστόσο η Ν.Δ φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στα στελέχη της που στην Ήπειρο έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Ριζόπουλου, έχοντας υπογράψει στην οργανωτική επιτροπή ή το κείμενο αρχών.

«Είναι βαριά λέξη η κομματική πειθαρχία. Η Ν.Δ. έχει κάνει τις επιλογές της και ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει. Εάν πρόκειται όμως για εκλεγμένα στελέχη σε κομματικές θέσεις, έχω απαίτηση να συντάσσονται με τις επιλογές του κόμματος», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δήμοι Ιωαννιτών και Αρταίων

Από την Άρτα ο κ. Μητσοτάκης και έχοντας επισκεφθεί νωρίτερα και το Δημαρχείο αλλά και την κεντρική αγορά της πόλης εξέφρασε τη στήριξή του στο Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη κάνοντας λόγο για μία θετική αξιολόγηση από τους πολίτες και για μία «τακτοποιημένη πόλη».

«Για το δήμο Ιωαννιτών θα τοποθετηθούμε όταν έρθει η ώρα», τόνισε, επιχειρώντας να κλείσει τουλάχιστον προς το παρόν ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο.

Τα ψηφοδέλτια

Από την άλλη, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μητσοτάκη και στον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Αυτός βέβαια δεν εξαρτάται από την αντιπολίτευση αλλά από την κυβέρνηση, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εκφράζει την ευχή, να γίνουν το συντομότερο, και σίγουρα πριν τις 26 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής του β’ γύρου των εκλογών της αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών.

«Το ευχάριστο είναι πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και από έμπειρους και από νέους. Θα υπάρχει μία σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια στη λογική τήρησης των ισορροπιών μεταξύ έμπειρων και νέων στελεχών.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αλλά αξιολογούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και για την πολιτική τους δράση στο χθες, το σήμερα και το αύριο.

Οι εν ενεργεία βουλευτές είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι και όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται καθημερινά», πρόσθεσε.

Οικονομία και Σκοπιανό

Παράλληλα, οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της Οικονομίας και το Σκοπιανό, έκανε από την Άρτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή, πολιτική επανεκκίνηση, ένα restart».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των Τραπεζών και του Χρηματιστηρίου, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και δεν έχουν ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις ή αν έχουν, υπάρχει μεγάλο κόστος δανεισμού. Έχω ασκήσει σκληρή κριτική για αυτή την μεγάλη αποτυχία που χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, κατά την άποψη μου, και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το 3ο πρόγραμμα, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον βασικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για πολιτικό ρίσκο Τσίπρα - Καμμένου.

«Πληρώνουμε βαρύ τίμημα και σήμερα από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα που αφορά το πολιτικό ρίσκο της χώρας, το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμένου. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι η χώρα με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο μπορεί να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Ετοιμάζεται ο Τσκαλωτος να πάει σε Ασία σε επενδυτές. Τι ακριβώς να τους πει; Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, κανέναν οδικό χάρτη… Χρειάζεται η χώρα πολιτική αλλαγή, πολιτικό restart», πρόσθεσε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, πως η ΝΔ δεν θα την κυρώσει, ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ενώ όπως επισήμανε, εάν η συμφωνία δεν επικυρωθεί συνταγματικά στα Σκόπια, θα υπάρχει ξεκίνημα διαπραγμάτευσης από το μηδέν, συμπληρώνοντας ότι αν επικυρωθεί, δεν θα την κυρώσει η ΝΔ.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας δεν μιλάει με ελληνικό λαό για το συγκεκριμένο ζήτημα και σημείωσε: «Η εκχώρηση της γλώσσας και της εθνότητας, συνιστά σημαντική εθνική οπισθοχώρηση, την οποία δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση».

Ωστόσο, παρατήρησε πως η συμφωνία παράγει ήδη μια σειρά από τετελεσμένα και όσο προχωρούν τα βήματά της τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ανατραπεί, ειδικά για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε και κατά του Π. Καμένου και είπε πως η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το κόμμα του έγινε για να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Ειδικότερα, εξήγησε πως «Κάναμε πρόταση μομφής για να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Ιδίως τον κ. Καμένο ο οποίος με περισσή υποκρισία προτίμησε την καρέκλα του, παρά να ρισκάρει να διαταράξει την ανίερη συμμαχία που έχει υπογράψει με τον κ. Τσίπρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου για «ακροδεξιά πολιτική της ΝΔ», είπε μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη ΝΔ σαν κάτι άλλο… Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη. Ο Τζανακόπουλος είναι αυτός που συγκυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμένου. Ο κ. Τζανακοπουλος, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμένος είναι η δύναμη οπισθοδρόμησης και του διχασμού. Δεν είπαμε εμείς, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε».

Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ξεκάθαρος όμως εμφανίστηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην αναγκαιότητα πρόβλεψης ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Δεν γίνεται η Ελλάδα να είναι το τελευταίο καταφύγιο μίας νοοτροπίας που δεν ισχύει πουθενά στον πλανήτη. Ακόμη και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια», τόνισε χαρακτηριστικά για να ερωτηθεί και για την αλλαγή με την κοινή πλέον πορεία Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ηπείρου, με δεδομένο ότι η Ν.Δ δεν είχε στηρίξει στη Βουλή την πρόταση του υπ. Παιδείας.

«Δεν πιστεύω στο ράβε ξήλωνε και γι’ αυτό δε λέω ότι θα αντιστρέψουμε την πρωτοβουλία, η οποία έγινε με προχειρότητα. Η ουσία είναι τι δεξιότητες και τι γνώσεις αποκτούν τα παιδιά και εκεί έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα».

Ύπαιθρος και αστυνόμευση

Αρκετά ενημερωμένος για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα έδειξε ο κ. Μητσοτάκης, με ιδιαίτερη αναφορά στα «κυκλώματα» που ρυθμίζουν τις τιμές γάλακτος στη χώρα.

«Θα τσακίσουμε αυτά τα παράνομα κυκλώματα, γιατί δεν είναι δύσκολο να γίνει. Είναι γνωστό ποιοι επωφελούνται από αυτά και αυτοί δεν είναι οι κτηνοτρόφοι».

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε στην Ήπειρο λέγοντας πως απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της ορεινής πολιτικής, αντίστοιχο με τη νησιωτική πολιτική που πρέπει να εφαρμόζεται στη χώρα.

«Η Ήπειρος, ο ορεινός όγκος έχει να αναδείξει μία ιδιαίτερη ταυτότητα στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Έγιναν στα Ζαγοροχώρια, γίνονται στα Τζουμέρκα και θεωρώ ότι ο συνδυασμός πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό μπορεί να δώσει πολλά στην ανάπτυξη της περιοχής».

Σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το προσφυγικό, με αφορμή και τις εικόνες των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη εμπιστοσύνη της Ν.Δ. στην Αστυνομία.

«Η ασφάλεια είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών. Θα το ιεραρχήσουμε πολιτικά όπως αρμόζει, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν την αφορά και γι’ αυτό επιδεικνύει ανοχή σε ρουβίκωνες, μπαχαλάκηδες και στην παραμεθόρια περιοχή».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος