Οκτ
10

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Τουρισμός, ύπαιθρος και πολιτισμός τα «κλειδιά» της ανάπτυξης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση, κατά την ομιλία του από την Πρέβεζα – Ιδιαίτερες οι αναφορές του στην ανάπτυξη της Ηπείρου με «όπλα» την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

 

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για οικονομία, Σκοπιανό, τράπεζες και μεταναστευτικό, αλλά και κάλεσμα σε ψηφοφόρους από όλους τους πολιτικούς χώρους να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια «να πάμε όλοι μαζί σε ένα καλύτερο μέλλον», απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., σε ομιλία του στην Πρέβεζα.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, ξεδίπλωσε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για την αναγκαία μείωση των φόρων, τη διαγραφή χρεών στα ήδη βεβαρυμμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα νίκης για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές και δηλώνοντας ότι η ΝΔ είναι πανέτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Φυσικά από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ήπειρο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το βασικό σημείο της ομιλίας στο οποίο επέλεξε να σταθεί ο κ. Μητσοτάκης ήταν το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Ήπειρο, που συμπεριλαμβάνει και στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία στον πρωτογενή τομέα την καινοτομία, την ποιότητα και την ταύτιση των προϊόντων με τον τόπο παραγωγής.

«Η δημιουργία μιας διακριτής, ξεχωριστής «ετικέτας», που θα ενσωματώνει, όχι απλά το προϊόν το ίδιο, αλλά την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αλλά και ο Τουρισμός με τον Πολιτισμό είναι δύο αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές τροχιές για περιφέρειες, όπως η Ήπειρος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ χαρακτήρισε «θησαυρό» τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου ενώ επανέλαβε ότι πρώτο μέλημα του κόμματος είναι η προστασία της φέτας.

«Να ξέρουν τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος ότι ξέρουμε ποιοι είναι και ότι εμείς τιμούμε τον κόπο και το μόχθο του Έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος κρατάει ζωντανή την παράδοση αυτού του τόπου, κρατάει ζωντανά τα χωριά μας και θα παίρνει την τιμή του γάλακτος που του αξίζει για να παράγει φέτα πραγματική και όχι φέτα μαϊμού με γάλα εισαγόμενο».

Υποδομές

και Πανεπιστήμιο

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης των οδικών υποδομών, ώστε η Εγνατία και η Ιόνια να συνδεθούν με την Αλβανία, τη Θεσπρωτία και την Κακαβιά.

«Οι οδικές συνδέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, νέα τουριστικά καταφύγια, μαρίνες -όπως αυτή της Πρέβεζας- κίνητρα για ποιοτικό τουρισμό μπορούν να κάνουν τη θάλασσα, τα βουνά, αλλά και τα ποτάμια της Ηπείρου ξεχωριστούς προορισμούς, όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν γωνιές της Ηπείρου, όπως τα Ζαγοροχώρια που το έχουν ήδη πετύχει. Και πολλές άλλες γωνιές της Ηπείρου που μπορούν να το πετύχουν. Και μπορούν να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, όχι απλά εξαρτημένο από τις παραλίες μας».

Τέλος, σε σύνδεση με τα παραπάνω είναι και ο πολιτισμός, με τα μνημεία της Ηπείρου να μπορούν να αποκτήσουν το χαρακτήρα κέντρων ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκφράζοντας την ευχή, το εγχείρημα αυτό να στεφθεί με επιτυχία.

«Και να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί όσων άσκησαν κριτική και είπαν ότι ήταν μια κίνηση βιαστική και όχι καλά σχεδιασμένη. Γιατί αυτό το οποίο θέλω πραγματικά είναι τα νέα παιδιά τα οποία διεκδικούν την είσοδό τους σε ένα Πανεπιστήμιο -ασχέτως με το τι λέει ο τίτλος αν είναι Πανεπιστήμιο, αν είναι Τ.Ε.Ι., αν είναι ένα καινούργιο συγχωνευμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα- να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά δικαιώματα, που θα τους βοηθήσουν στην καριέρα τους την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Παιδεία μας. Όχι αποστειρωμένα Πανεπιστήμια, τα οποία κινούνται έξω από τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής, αλλά Πανεπιστήμια αυτόνομα, γνώσεις καινοτομίας, κυψέλες καινοτομίας, κυψέλες γνώσης, που θα συνδέουν την πραγματική οικονομία με τη γνώση. Αυτό οφείλουμε στα νέα παιδιά, αλλά και στους γονείς που τόσο αγωνίζονται για να τα υποστηρίξουν και προσβλέπουν σε ένα ποιοτικό δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Καταλήγοντας στο πρόγραμμα της Ν.Δ για την Ήπειρο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικές τις παρεμβάσεις για τη φθηνότερη ενέργεια και την πρόσβαση στο δίκτυο του φυσικού αερίου, πρώτα για τις τέσσερις μεγάλες πόλεις και στη συνέχεια για τους μικρότερους οικισμούς.

Επέμεινε ακόμη στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού προγράμματος που θα προωθεί ως κριτήριο την «ορεινότητα».

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Παράλληλα, προχθές, από την Πρέβεζα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την στήριξη στον Αλ. Καχριμάνη, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα σε έργα που φέρουν τη σφραγίδα της Περιφέρειας όπως η Μονάδα ΑΣΑ, οι πολιτιστικές διαδρομές, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η βελτίωση των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης ποιότητας ζωής σε όλη την παραλιακή ζώνη.

«Είμαι βέβαιος ότι εσύ ως περιφερειάρχης και εγώ με τη βοήθεια των Ελλήνων ως πρωθυπουργός θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, γιατί στο πρόσωπό σου, στο πρόσωπό σας, βλέπω το δρόμο της ανάπτυξης της Ηπείρου, που πρέπει να συνεχιστεί».

Τα μέτρα για

την οικονομία

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους τη μείωση των υπερβολικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που «πνίγουν» την οικονομία της χώρας.

Έτσι, ανέλαβε δημοσίως εννέα μέτρα – δεσμεύσεις που συνοψίζονται στα εξής:

1ον. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια.

2ον. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται από το 29% στο 20% και η φορολογία στα μερίσματα -κάτι που αφορά ειδικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες- από το 15% στο 5%.

3ον. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να πάει στο 9% από το 22% που είναι σήμερα.

4ον. Φ.Π.Α. στην εστίαση. Μειώνεται αμέσως στο 13%.

5ον. Μια μεγάλη επενδυτική έκρηξη για νέες δουλειές: Πολλές αποκρατικοποιήσεις, περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τα οποία μπορούν να πωληθούν, αλλά και κίνητρα για νέες επενδύσεις, συμψηφισμοί ζημιών με κέρδη, έκπτωση φόρου στις επενδυσεις που αυξάνουν θέσεις απασχόλησης άνω του 10% ετησίως.

6ον. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη στο 15% εντός μιας τετραετίας. Και μειωμένη φορολογία της τάξης του 10% για συνεργατικά αγροτικά σχήματα.

7ον. Ρυθμίσεις. Πρώτη τολμηρή λύση θα είναι η διαγραφή, η τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και «κουφάρια» δεκαετιών. Η ένταξη όλων όσων χρωστούν -φυσικά πρόσωπα- σε μια νέα ρύθμιση. 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Κίνηση τρίτη. Αναγκαστικά μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών.

8ον. Ο Νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Αντικαθίσταται από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, πάλι με 3 πυλώνες, πάλι με ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος.

9ον Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 800.000 ελληνικές οικογένειες με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Και επιμόρφωση διαρκείας, όχι μόνο επιδόματα για τους ανέργους.

Δήλωση Γαβρόγλου

Τέλος, χθες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης από την Άρτα, ανέτρεψε πλήρως τη μέχρι τώρα άποψή του για τις συνέργειες. Πράγματι έκανε χθες μια δήλωση που λέει ότι, παρόλες τις ενστάσεις που έχει, αυτή είναι μια πορεία που άρχισε και θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ελπίζω να μην έχει σχέση με τον τόπο, διότι όντως το ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν μια εξαιρετική συνεργασία. Επιμένω ότι είναι μια ευχάριστη είδηση και ελπίζω και οι βουλευτές της Ν.Δ. να ακολουθήσουν τον αρχηγό τους στην αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος