Οκτ
10

ΙΑΤΡΙΚΗ - Η πρόληψη το «όπλο» απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} span.s1 {font: 12.0px 'Heiti SC Light'}

Η αναγκαιότητα των ιατρικών εξετάσεων ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση που σε μεγάλο ποσοστό ισοδυναμούν με θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες το «όπλο» για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σε συνδυασμό πάντα με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, και σε δηλώσεις του χθες, στο Ioannina TV, o αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Χάρης Χαρίσης, στάθηκε στη σημασία των επιστημονικών δεδομένων και των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος στο μαστό είναι θεραπεύσιμος.

«Ο καρκίνος του μαστού, που είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Για να διαγνωστεί θα πρέπει να γίνονται οι απαιτούμενες εξετάσεις τι οποίες δεν πρέπει να αμελούμε» επισημαίνει, τονίζοντας ότι οι γυναίκες μετά τα σαράντα θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία.

Ο κ. Χαρίσης, αναφέρεται και στα καλά καλώντας τις γυναίκες «να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο». Όπως εξηγεί, σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών (ποσοστό 70%) με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και με ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου -που είναι και η συχνότερη ομάδα ασθενών- θα μπορούν στο μέλλον με ασφάλεια να μην κάνουν χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση των όγκων τους, χάρη σε ένα γενετικό τεστ που εκτιμά τον μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζοντας διάφορες «καμπάνιες» ευαισθητοποίησης, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να ήταν και χαριτωμένες, αλλά εν προκειμένω είναι επιεικώς ανώφελες. Εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έχετε δει πολλές φορές ότι γυναίκες κάνουν status update βάζοντας μία καρδούλα () στο προφίλ τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι γυναίκες δέχονται εισερχόμενο μήνυμα που τις παρακινεί να προβούν στη συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να στηθεί μία καμπάνια ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και παρά το «χαριτωμένο» αυτής της κίνησης, ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που προσβάλλει κατά κόρον τις γυναίκες.

Συνεπώς, η μόνη καμπάνια που μπορεί να σώσει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού είναι η προώθηση της πρόληψης και η προτροπή να υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία που συνίσταται από τους ειδικούς να γίνεται μία φορά το χρόνο ειδικά μετά τα 40 έτη και πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο ή το μαστολόγο τους.

«Πολλές φορές μεταδίδονται όχι μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και γενικά από τα Μέσα Ενημέρωσης, λάθος μηνύματα. Η πρόθεση βεβαίως όλων αυτών είναι συνήθως καλοπροαίρετη. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθεί πανικός και να περάσουν λάθος μηνύματα. Εμείς, προτάσσουμε την πρόληψη και αυτή συνιστούμε», καταλήγει ο κ. Χαρίσης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος