Οκτ
12

Η «Αγία Ελένη» έχει το δικό της αποχετευτικό
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Η Ύπατη Αρμοστεία κατασκεύασε το αποχετευτικό και το παραχώρησε στο δήμο Ζίτσας, προκειμένου μελλοντικά να εξυπηρετήσει και την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη – Σημαντικό έργο για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που διαβιούν οι πρόσφυγες

 

Στο Δήμο Ζίτσας παραχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε και συνδέει τη Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη» με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου μελλοντικά να εξυπηρετήσει και την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη ικανοποιώντας έτσι ένα από τα βασικά αιτήματα που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή από την έναρξη λειτουργίας της Δομής το Μάιο του 2017.

Η υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης κυριότητας από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Giovanni Lepri και το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο έγινε σε ειδική τελετή το μεσημέρι της Πέμπτης που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία παρουσία της εμπειρογνώμονα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Μαριλένας Χατζηαντωνίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί υλοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα που είχε θέσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Δομής, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό. Ταυτόχρονα, επανέφερε το αίτημα της κατασκευής - συντήρησης των πεζοδρομίων και του οδοφωτισμού επί της Εθνικής Οδού ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των πεζών. Αίτημα που έχει θέσει με έγγραφά του προς την Ύπατη Αρμοστεία από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Οι ομιλίες

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος που έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος καθώς και η Αγία Ελένη ανακαινίστηκε αλλά και το αποχετευτικό της συγκεκριμένης περιοχής ολοκληρώθηκε.

«Ίσως κάποιοι όταν άκουγαν στην τελετή εγκαινίων να μας χαρακτήριζαν πολιτικούς παλαιάς κοπής. Όλοι όμως κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δείχνει ότι όταν διεκδικείς με ξεκάθαρους όρους και συνεπή στάση χτίζεις άριστες συνεργασίες», τόνισε ο δήμαρχος.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας, σημείωσε επίσης και τα εξής: «Η σημερινή τελετή παράδοσης του αποχετευτικού δικτύου της δομής στέγασης προσφύγων «Αγία Ελένη» αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μία φορά πως η ψύχραιμη διαχείριση ενός ζητήματος, στην προκειμένη περίπτωση του μεταναστευτικού, καθώς και η συνετή και συνεπής στάση των εμπλεκόμενων φορέων αποφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους. Ως Δημοτική Αρχή Ζίτσας αισθανόμαστε διπλά δικαιωμένοι. Δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα της μεταφοράς μεταναστών-προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο της πρώην Παιδόπολης διεκδικήσαμε με ξεκάθαρους όρους, και πετύχαμε την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων για να διαβιούν οι πρόσφυγες σε οργανωμένους χώρους, με βασικές υποδομές που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες καθώς θεωρούμε πως αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αρμονική συνύπαρξη τους με τους μόνιμους κατοίκους της κάθε περιοχής. Αποφεύγοντας ταυτόχρονα εικόνες που παρουσιάζονται σε άλλες δομές φιλοξενίας με τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης».

Και καταλήγοντας είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτά που έγιναν. Πρέπει όμως να μην εφησυχάζουμε. Να φροντίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό ειδικά κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Προσδοκούμε για ακόμη μία φορά στη βοήθεια και συνεργασία όλων σας γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως μπορούμε να έχουμε και στο μέλλον θετικά αποτελέσματα σαν το σημερινό».

Στην τελετή παράδοσης απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, υποστήριξε ότι είναι ένα σημαντικό έργο που θα μείνει εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας βρήκε την ευκαιρία να κάνει έναν μίνι απολογισμό των όσων έκαναν από την πλευρά τους για να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τις εκατοντάδες των προσφύγων που έφτασαν στην περιοχή.

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος και στις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε γρήγορα να γίνουν όλα όσα απαιτούνταν τουλάχιστον για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παντελή Κολόκα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στάθηκε και αυτός στα όσα προσπάθησαν να κάνουν σημειώνοντας το πόσο σημαντική ήταν η έλευση της Ύπατης Αρμοστείας ενώ υποστήριξε ότι αναγνωρίζεται από όλους εντός και εκτός Ελλάδας η δουλειά που έκαναν στο προσφυγικό.

Ο Τζιοβάνι Λέπρι, αναπληρωτής αντιπρόσωπος για θέματα στον επιχειρησιακό τομέα της Ύπατης Αρμοστείας, και η Μαριλένα Χατζηαντωνίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, πέραν της σημασίας του έργου ανέδειξαν και άλλες πτυχές που είναι ουσιαστικές.

Ο κ. Λέπρι υποστήριξε ότι για να συνεχιστούν τα προγράμματα φιλοξενίας και οικονομικής συνδρομής των προσφύγων απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να υπάρχει καλή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στις εθνικές, τοπικές αλλά και ευρωπαϊκές εκλογές από τις οποίες όπως είπε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ευχόμενος να μην επηρεαστεί η «καλή δουλειά που γίνεται».

Η κα.. Χατζηαντωνίου, αναφέρθηκε στο αποχετευτικό δίκτυο αλλά και στα έργα που προσφέρουν όχι μόνο στην προσφυγική κοινότητα αλλά και στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών ενώ και αυτή ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς φορείς για την συνεργασία.

Παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην Συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας, Φίλιππας Φίλιος, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων και Ζίτσας, Γιάννης Λιόντος και Φώτης Ράρρας αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Σπύρος Πατούνας, εκπρόσωποι των ΜΚΟ που διαχειρίζονται τη Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη» και στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος