Οκτ
12

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Στο «κάδρο» η επόμενη μέρα των Αγαθοεργών
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου

 

Τρόπους για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης των Αγαθοεργών αποφάσισε να αναζητήσει, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης μετά από μια μακρά συζήτηση στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν όλες οι πτυχές μιας υπόθεσης που απασχολεί τα Γιάννενα εδώ και 100 χρόνια περίπου.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Την αγωνία για την επόμενη μέρα των αγαθοεργών εξέφρασαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις, καθώς σήμερα η οικονομική τους κατάσταση είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να βρεθούν άμεσα οι τρόποι διασφάλισης των περιουσιών που διαχειρίζονται σήμερα τα αγαθοεργά, καθότι αποτελούν κυρίως σχολικές μονάδες των Ιωαννίνων.

Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συνεδρίασης, τοποθετήσεων, παρεμβάσεων, αλλά και μικρών εντάσεων, το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της δημοτικής αρχής κατά πλειοψηφία να συγκροτηθεί η επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε ακόμη πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ζητηθεί συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων ώστε τα προβλήματα διαχείρισης των Αγαθοεργών, που επηρεάζουν και τη λειτουργία του δήμου, αφού χρησιμοποιούνται οι σχολικές αίθουσες που ανήκουν σε κληροδοτήματα, να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η οικονομική κατάσταση των Αγαθοεργών Καταστημάτων είναι αυτή που απασχολεί και την Ιερά Μητρόπολη, όπως φάνηκε στο υπόμνημα που απέστειλε ο Μητροπολίτης στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στις τοποθετήσεις των επικεφαλής.

Στο υπόμνημά του ο κ. Μάξιμος κάνει μία αναλυτική αποτίμηση της αξίας της περιουσίας των Αγαθοεργών, που έχει συρρικνωθεί από το 2013.

Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού σήμερα η διοίκηση των Αγαθοεργών καλείται να αντιμετωπίσει ένα δάνειο – μαμούθ ύψους 11,6 εκ. ευρώ που είχε συναφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και για το οποίο είχαν δοθεί ως εγγύηση οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τα μερίσματά της.

«Μιλάμε για έναν πλούτο της πόλης. Μια περιουσία των Γιαννιωτών και οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να τη διασφαλίσουμε. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε χωρίς αποδείξεις για σκάνδαλα και κακή διαχείριση. Δεν μπορούμε να εξελίξουμε το διάλογο μένοντας σε εμμονικές απόψεις και σενάρια συνομωσίας. Άλλωστε οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδείξει τίποτα απ’ όλα αυτά. Σίγουρα ο τρόπος διαχείρισης των κληροδοτημάτων πρέπει να εκσυγχρονιστεί αλλά πιστεύω ότι για να γίνει αυτό δεν μπορούμε να παίρνουμε εμείς μονομερείς αποφάσεις. Ο σημερινός διαχειριστής δεν μπορεί να αγνοηθεί. Άλλωστε, η νέα ηγεσία του έχει δείξει ότι κι εκείνη καταβάλει προσπάθειες να συμμαζέψει μια κατάσταση την οποία κληρονόμησε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Οι παρατάξεις

της αντιπολίτευσης

Με τη σειρά του ο Νίκος Γκόντας, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας και της βούλησης του διαθέτη, αναφερόμενος στην εξαίρεση των Ιωαννίνων από το άρθρο 9 του Συντάγματος.

Όπως επισήμανε, ο νυν Μητροπολίτης, προσπαθεί να βάλει τάξη σε πολλά ζητήματα, όμως είναι άλλοι οι κανόνες της πολιτείας και άλλοι οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της εκκλησίας.

«Να μου επιτραπεί όμως να υπερασπίζομαι με πάθος την αποκατάσταση της νομιμότητας. Ο όρκος των Ζωσιμάδων να μη παντρευτούν και να μείνουν ανύπαντροι προκειμένου η περιουσία τους να αποδοθεί στην πατρίδα τους πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους μας, ως μνημείο της απαράμιλλης Ηπειρωτικής ευποιϊας, που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα μας. Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε να περιέλθουν στην πόλη μας. Ούτε ένα ευρώ δεν καταβάλλει σήμερα η πολιτεία στα κληροδοτήματα τα οποία χρησιμοποιεί για σχολεία», ανέφερε ο κ. Γκόντας, προτείνοντας την έκδοση διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε οι σχολικές περιουσίες να περιέλθουν στο δήμο.

Κοντά στην πρόταση της δημοτικής αρχής κινήθηκε ο Λάζαρος Νάτσης για τους «Πολίτες για την Ανατροπή» κάνοντας λόγο για κατάντημα στη διαχείριση των χρημάτων του δανεισμού των 11 εκ. ευρώ.

«Υπήρξε μία ιστορική σύμπλευση της εκκλησίας με την πολιτεία και τοπικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα και να διαπιστώνουμε το τραγικό αδιέξοδο», σημείωσε.

Κατώτερη των περιστάσεων και απόφαση που δεν συνιστά λύση χαρακτηρίζει την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».

«Το εκκλησιαστικό ίδρυμα «Αγαθοεργά Καταστήματα» βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δεινή οικονομική κατάσταση αφού έχει λάβει δάνεια ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αδυνατεί να αποπληρώσει, πράγμα που σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να προβληθούν αξιώσεις επί των κτιρίων των σχολείων που βρίσκονται στην κυριότητα του Ιδρύματος. Η πρόταση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», για επαναβεβαίωση των παλαιότερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης με την οποία τα ακίνητα των σχολείων του κληροδοτήματος Νικολάου Ζωσιμά θα περιέλθουν στο Δήμο, ήταν η μόνη ρεαλιστική για την άμεση αντιμετώπιση του πιθανού κινδύνου απώλειας των κτιρίων.

Δυστυχώς η απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι να μη «χαλάσει καρδιές» και απλώς ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές. Αυτό είναι το μόνο της μέλημα. Θα φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για το Δήμο μας», αναφέρει η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».

Πολιτικά χαρακτηριστικά στο θέμα προσέδωσε ο Δημήτρης Τασιούλας τονίζοντας πως ο διαχρονικός εναγκαλισμός της πολιτείας με την εκκλησία καθορίζει την τύχη αυτών των περιουσιών.

«Το ίδρυμα των Αγαθοεργών διαχειρίζεται μια τεράστια περιουσία με τρόπο εμπορικό, ζυγίζοντας το κόστος-όφελος, για να καλύψει ένα μικρό μόνο τμήμα του πληθυσμού που αναγκάζεται να καταφύγει σε προνοιακές δομές, εξαιτίας των κρατικών ελλείψεων. Αυτή η περιουσία θα πρέπει να ανήκει στο λαό με στόχο την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τέλος, ο Β. Καφαράκης από τη ΔΡΑΣΥ σημείωσε ότι η επίλυση του ζητήματος διαχείρισης αφορά πρωτίστως το δήμο Ιωαννιτών, που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει εξελίξεις και αποφάσεις.

Σημαντική προσπάθεια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κοινή ήταν η παραδοχή πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια για την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή των ακινήτων αυτών, ωστόσο όπως παραδέχεται και η δημοτική αρχή υπάρχουν δεκάδες ακόμη ακίνητα, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν δηλωθεί ως περιουσία του δήμου στο Ε9.

Μερικά από αυτά τα ακίνητα είναι εμβληματικά όπως το ΚΕΠΑΒΙ ή ο χώρος του πρώην Ξενία στον Κουραμπά.

Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πάντως από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα η διαδικασία και για αυτά τα κτίρια έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να δηλωθούν ως δημοτική περιουσία στο Ε9 του δήμου.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο ήταν και παραμένει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ιωαννιτών και των Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται, αν και πριν από δύο μήνες παρουσιάστηκε μία πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μοντέλο αξιοποίησης μέσα από την ΔΗΑΝΕΤΑΙ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος