Οκτ
17

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Στις εκλογές με τη «Νέα εποχή», ο Μ. Ελισάφ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ο Καθηγητής Παθολογίας ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για το Δήμο – Ασυνήθιστη κίνηση από τον Δήμαρχο, Θ. Μπέγκα, που «απάντησε» με ανακοίνωση καλωσορίσματος

 

Με την κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και προτεραιοτήτων ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων ο Καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ.

Η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή» αποτελεί μία κίνηση ενεργών πολιτών που αντιπροσωπεύουν όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ανεξάρτητα και πέρα από κομματικές εντάξεις.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση άνω των 150 υποψηφίων και φίλων της παράταξης όπου συζητήθηκαν οι προγραμματικές της θέσεις και καθορίστηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Μωυσής Ελισάφ, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην λήψη της απόφασης επισημαίνοντας ότι «αφετηρία της συμμετοχής μου στα κοινά είναι η εδραία πεποίθησή μου ότι η δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διαρκή και πολυειδή ενημέρωση του πολίτη αλλά και από τη διαρκή συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα».

Αναφερόμενος στο Δήμο, τόνισε ότι είναι απαραίτητες νέες προσεγγίσεις και νέοι τρόποι σκέψης ώστε να αντιμετωπιστούν τα πρωτόγνωρα προβλήματα και η υποβαθμισμένη πολιτιστική ταυτότητα.

Για την υπέρβαση των δυσκολιών και την αρχή μιας νέας εποχής, απαιτείται κι ένα νέο ξεκίνημα. «Ο Δήμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ευκαιριών και προκλήσεων και κύριος στόχος μας είναι να τον καταστήσουμε ένα εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, αθλητικό και συνεδριακό κέντρο μιας μεγάλης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Να πάψει πια να είναι το διαμετακομιστικό κέντρο και να στραφεί προς μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτύξει ο Δήμος μας τη δική του δυναμική επιτυγχάνοντας στόχους θετικά ασύμμετρους με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας που αγωνίζεται να βγει από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Σύμφωνα με το πλαίσιο των αρχών που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» τα Γιάννενα μπορούν να μετατραπούν σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη στην οποία ο Δήμος θα φροντίζει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, ο πολιτισμός θα αποτελεί την βασική προτεραιότητα, το οικονομικό γίγνεσθαι θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.

«Για να επιτευχθούν όλα αυτά, χρειάζονται εμπνευσμένες, συλλογικές τοπικές ηγεσίες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συστράτευση και συμμετοχικότητα. Κυρίως όμως χρειάζεται ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Των πολιτών που από ψηφοφόροι πρέπει να γίνουν ενεργοί νομοθέτες. Με την υιοθέτηση πολιτών θα επιδιωχθεί η ενεργή συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων που θα βελτιώνουν την ζωή τους και την ζωή στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν άγονες πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Κοινός τόπος θα είναι η λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις

Στην συνέχεια ο κ. Ελισάφ κατέθεσε 12 προτάσεις- δεσμεύσεις που καλύπτουν όλο το εύρος της λειτουργίας του Δήμου και δίνουν το στίγμα για την πόλη των επόμενων χρόνων.

Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:

- Βελτίωση της ποιότητας ζωής με αναδιοργάνωση νευραλγικών υπηρεσιών του Δήμου.

- Οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων με επαναλαμβανόμενη πάγια προκαταβολή.

- Αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

- Εξυγίανση των δομών του Δήμου

- Υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία των πολιτών.

- Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

- Αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Ολιστική στρατηγική διαχείρισης για την Παμβώτιδα με ενιαίο φορέα διαχείρισης.

- Ενίσχυση της τουριστικής προβολής με ολοκληρωμένα προγράμματα και στοχευμένες ενέργειες.

- Ενιαίο τμήμα προγραμματισμού και μελετών πλήρως στελεχωμένο.

- Εμβάθυνση της σχέσης με το Πανεπιστήμιο.

- Μείωση των άσκοπων δαπανών του Δήμου και αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.

Για την «Ενότητα Πολιτών»

Ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο πολλές ερωτήσεις προς τον κ. Ελισάφ, ο οποίος μεταξύ άλλων, κλήθηκε να απαντήσει για τους λόγους για τους οποίους δε συμμετέχει στην παράταξη της δημοτικής αρχής, στην οποία βρισκόταν μέχρι το 2014.

Έτσι, υπενθύμισε ότι από τις προηγούμενες εκλογές έχει αποστασιοποιηθεί από αυτήν, ενώ παράλληλα η δημοτική αρχή δεν άνοιξε κάποια στιγμή τη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής.

«Πριν από ένα χρόνο ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα συνεχίσει το έργο του και το επανέλαβε και πριν από λίγες εβδομάδες, επομένως δεν υπήρχε καμία διαδικασία σε εξέλιξη».

Πολλά από τα σημεία τα οποία παρουσίασε μπορούν να εκληφθούν ως έμμεσες αιχμές για τη δημοτική αρχή.

«Δεν είμαι απόλυτος ούτε μηδενίζω τίποτε. Θεωρώ όμως ότι οι ρουσφετολογικές λογικές επικρατούν σε κάθε εξουσία και είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και στις δημοτικές αρχές, μεταξύ αυτών και στη σημερινή».

Για τη στήριξη της Ν.Δ.

Από την άλλη, το δεύτερο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας των τελευταίων εβδομάδων είναι φυσικά το εάν ο κ. Ελισάφ ζήτησε τη στήριξη της Ν.Δ.

«Εγώ συζήτησα με όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Άλλο είναι το συζητώ και άλλο το ζητώ στήριξη. Συναντήσεις έγιναν δημόσια και με παράγοντες των κομμάτων και με κοινωνικούς φορείς, τους οποίους ενημέρωσα για τις θέσεις μας. Σέβομαι τη λειτουργία των κομμάτων, έστω κι αν η παρέμβασή τους και η προσπάθεια να χειραγωγήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι άστοχη. Συμφωνία όμως δεν έχουμε κάνει με κανέναν. Εάν κάποιος πολιτικός χώρος δηλώσει τη στήριξή του σε εμάς, αυτό είναι άλλο θέμα».

Ο β’ γύρος των εκλογών

Εν τω μεταξύ, στόχος της παράταξης, σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ είναι τον Μάιο να γίνει η πρώτη δύναμη στο δήμο Ιωαννιτών.

Επειδή όμως με τα σημερινά δεδομένα ο β’ γύρος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος ο κ. Ελισάφ ρωτήθηκε ποιο θα είναι τότε το σκεπτικό της παράταξης.

«Προφανώς θα συζητήσουμε στη βάση των αρχών της παράταξης για τον β’ γύρο αλλά και για τον γ’ γύρο, που είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη διοίκηση του δήμου, αφού δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών, τις συγκλίσεις και αποκλίσεις με τα προγράμματα των άλλων παρατάξεων. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να αποφασίσουμε εκ των προτέρων τι θα πράξουμε στο β’ γύρο των εκλογών», σημείωσε.

Οι παρόντες

Στη συνέντευξη τύπου χθες το μεσημέρι εκτός από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, παρόντες ήταν και κάποιοι φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες του κ. Ελισάφ. Μεταξύ αυτών ο πρώην αντιδήμαρχος Δ. Θεμελής, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γ. Λώλης, επίσης ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπ. Ντάκης, ο Γ. Αρλέτος, συνεργάτης του κ. Ελισάφ στο ΠΚΔΙ, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχ. Ράπτης, ο ιστορικός ερευνητής Αλ. Ράπτης και άλλοι.

Η ανακοίνωση Μπέγκα

Ωστόσο, χθες το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, εξέπληξε θετικά, με μια πραγματικά ασυνήθιστη κίνηση για τα τοπικά τουλάχιστον πολιτικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με ανακοίνωσή του καλωσορίζει την υποψηφιότητα Ελισάφ, με αναφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών και στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου από την οποία όπως σημειώνει «δεν θα περισσεύει κανείς».

Στην ίδια δήλωση εκφράζει αντίστοιχα τις ευχές και προς την παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και τον Άρη Μπαρτζώκα.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Ως Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», η οποία με απόφαση της κοινωνίας των πολιτών έχει την ευθύνη να ηγείται της τοπικής κοινωνίας, καλωσορίζω την απόφαση των συμπολιτών, οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Μωυσή Ελισάφ θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις προσεχής δημοτικές εκλογές.

Τους ευχόμαστε να πετύχουν το στόχο τους και να είναι μαζί μας στην ίδια αίθουσα, όπου ανεξάρτητα από το εάν ηγούμαστε εμείς, δεν θα περισσεύει κανείς.

Τα Γιάννενα για να κατακτήσουν το μέλλον που τους αξίζει, χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ενεργών πολιτών στις κάλπες. Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα αποκτήσει το νόημα που της αξίζει και η αμεσοδημοκρατική επιλογή της απλής αναλογικής. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ -για τους ίδιους λόγους – και την παράταξη του σημερινού επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Αριστείδη Μπαρτζώκα, η συλλογικότητα του οποίου επέλεξε πρόσφατα, με τον ίδιο επικεφαλής, να είναι ξανά παρούσα στις εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα είναι μια γιορτή Πολιτικού Πολιτισμού και Δημοκρατίας».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος