Φεβ
07

Δέσμευση για περιοδική επαναλειτουργία του τελωνείου Δρυμάδων
Εκτύπωση

Δέσμευση για περιοδική επαναλειτουργία του τελωνείου Δρυμάδων
Μετά από συνάντηση στην Αθήνα του Περιφερειάρχη Ηπείρου
Αλ. Καχριμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών

Τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού  Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα,  θα επαναλειτουργεί για δύο ημέρες την εβδομάδα το Τελωνείο Δρυμάδων απέσπασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα.
Είχε προηγηθεί προ μηνών έγγραφο του Περιφερειάρχη προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, με το οποίο παρέθετε τους λόγους για τους οποίους ζητούσε να αναθεωρηθεί η απόφαση κατάργησης του Τελωνείου.
Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε την αναγκαιότητα που υπάρχει για την εξυπηρέτηση της Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή Πωγωνίου Αργυρόκαστρου και την  ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, επισημαίνοντας και την σχετικά πρόσφατη κατασκευή του οδικού άξονα Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες και την επικείμενη κατασκευή του δρόμου Δρυμάδες – Σωπική.
Το Διοικητήριο της Περιφέρειας σε Πιλοτικό πρόγραμμα
Oριστικοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) η επιλογή του  Διοικητηρίου της Περιφέρειας στο πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακών παρεμβάσεων.  Το Κ.Α.Π.Ε. εκτός της επιλογής των κτιρίων έχει ήδη πραγματοποιήσει με τα κατάλληλα συνεργεία την καταγραφή της κατάστασης, έχει κάνει τις απαραίτητες προσομοιώσεις, έχει εκπονήσει τις σχετικές μελέτες και  ολοκληρώνει τους απαιτούμενους φακέλους για την οριστικοποίηση της συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι για ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν υποβληθεί 60 περίπου προτάσεις, από τις οποίες επελέγησαν συνολικά επτά, δείγμα της μεθοδικής και οργανωμένης προσπάθειας που έγινε από τη Διοίκηση  και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι άλλες έξι προτάσεις που εντάχθηκαν αφορούν τα κτίρια: Νοσοκομείο «Σωτηρία», Πεντάγωνο (ΓΕΕΘΑ), Κολυμβητήριο Καλαμάτας, Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Ε.Α.Κ. (Κλειστό Γυμναστήριο – Κολυμβητήριο) Γλυφάδας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας.
Επίσης αξιολογήθηκαν και τα εξής κτίρια (αλφαβητικά):
1ο ΕΠΑΛ Άρτας, 9ο Δημ. Σχολείο Αλεξανδρούπολης, 251 Γεν. Νοσοκομείο Αεροπορίας, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γραφεία Υπ. Οικονομίας, Διοικητήριο Περιφέρειας Ηλείας, Διοικητήριο Περιφέρειας Θεσσαλίας, Διοικητήριο Χανίων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ΕΡΤ (ραδιομέγαρο), Κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης, Κτίριο Στέγασης των Υπηρεσιών της Ειδ. Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Eνέργειας, Κλειστό Κολυμβητήριο Κοζάνης, Κλειστό Κολυμβητήριο Σερρών, Πρώην πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Πατρών- Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι ευπαθείς ομάδες Θεσπρωτίας
Στο συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διερεύνηση και καταγραφή των προβλημάτων σίτισης και στέγασης, σε ευπαθή άτομα και οικογένειες της περιοχής της  Ηπείρου προχωρά η Περιφέρεια  δια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε κύκλο συσκέψεων,  με  γνώμονα τη συνεργασία των αρχών και των φορέων κάθε περιφερειακής ενότητας για τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης.
Η αρχή έγινε σήμερα  από την Π.Ε. Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του  Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέα Πότση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, του Γενικού  Δ/ντη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Νικόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών φορέων.
Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς- Φιλιατών- Γηρομερίου και Πάργας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινος, εκπρόσωποι της VIIης Μεραρχίας, του παραρτήματος Ηγουμενίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τοπικών συλλόγων, οι οποίοι  εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς την Περιφερειακή Αρχή και ειδικά προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν.
Μετά από εκτενή συζήτηση και εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης, αποφασίστηκε ο συντονισμός των τοπικών φορέων στις δράσεις στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας.  Παράλληλα αναδείχθηκε το πλούσιο έργο τοπικών αρχών και φορέων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης της περιοχής.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης  ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδ. Πότσης υπογράμμισε πως στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας δεν εντοπίζονται, προς το παρόν,  οξυμένα προβλήματα, όμως στόχος όλων είναι η πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων που ενδέχεται να προκύψουν  εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.  Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στις έδρες των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος