Φεβ
07

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα
Εκτύπωση

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα
Απεργία για να μην περάσουν τα νέα μέτρα της Τρόϊκας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

“Απεργιακό μέτωπο” συγκροτούν σήμερα ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μετά την συμφωνία που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας για τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20% -παρά την αντίθετη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι-, καθώς και για άλλα επώδυνα μέτρα.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τη Συγκυβέρνηση και την Τρόικα για λήψη νέων επώδυνων μέτρων, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέα μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, απολύσεις εργαζομένων από στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και περαιτέρω περιορισμό των Δημοσίων Δαπανών που θα στερήσουν πόρους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες (κυρίως Τομέα Υγείας και Παιδείας) εντείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης -που τροφοδοτήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τα αλλεπάλληλα μνημόνια- και οδηγεί την ελληνική Κοινωνία σε απελπισία.
«Η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταβαράθρωση της ελληνικής Οικονομίας και στον καταποντισμό της ελληνικής Κοινωνίας. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε παρίες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους πένητες  και στερεί από τους νέους την όποια ελπίδα θετικής προοπτικής, Αυτή η πολιτική έχει προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές της ελληνικής Κοινωνίας και πρέπει με κάθε θυσία να ανατραπεί», τονίζεται.
Για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.» και για «ωμό εκβιασμό εναντίον ενός ολόκληρου λαού» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος., ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε νέες απεργίες.
Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων
Συγκέντρωση και πορεία στις 10.30 το πρωί πραγματοποιούν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, κρίνοντας επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.
«Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα διαπραγματεύεται με τους δανειστές και τις τράπεζες για να ενταφιάσει τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των εργαζόμενων της χώρας, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να υπογράψουν για να υποθηκεύσουν το μέλλον τους. καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν τη δική τους διαπραγμάτευση και να διατρανώσουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την χρεοκοπημένη πολιτική ενός χρεοκοπημένου συστήματος που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο», τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Χρ. Γρίβας.
«Ζητάμε από τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα μέτρα που λαμβάνονται. Ήδη οι μισθοί μας έχουν μειωθεί πάνω από 20%, η λαίλαπα των μέτρων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε όλους τους εργαζόμενους μαζί μας στην απεργία και τη συγκέντρωση. Πρέπει να αντισταθούμε στα μέτρα που φέρνουν μισθούς πείνας. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί όλων μας και όχι τα καταναλωτικά αγαθά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν», σημείωσε ο Γραμματέας του ΕΚΙ κ. Γκάρτζος.
Απεργία διαρκείας ζητά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων, χαρακτηρίζονται επαίσχυντη και «θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων και της νεολαίας», την συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης με την τρόικα. «Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουμε άμεση απάντηση με τη συμμετοχή στη διαδήλωση περικύκλωση της Βουλής για να εμποδίσουμε ένα νέο πραξικόπημα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Άμεσα να προχωρήσουμε σε Γενική Απεργία μέχρι να πέσει η πραξικοπηματική κυβέρνησης και να πάρουν πίσω τα αντεργατικά μέτρα! Ώρα να κλιμακώσουμε για να τους διώξουμε! Να επιβάλουμε διαγραφή του χρέους χωρίς όρους! Να επιβάλουμε τη εργατική απάντηση στη κρίσης τους», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.
Συγκέντρωση στο
Δημαρχείο το ΠΑΜΕ
Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παίρνει μέρος και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με το Νίκο Έξαρχο όμως να καλεί τους πολίτες σε ξεσηκωμό και συμμετοχή στη συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και στην πορεία που θα ακολουθήσει από εκεί.
«Παίζουν με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Η απεργία δεν είναι η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και του δικού μας Εργατικού Κέντρου. Το ΠΑΜΕ πιέζει τοπικά εδώ κι ένα μήνα για απεργίες, όμως η απάντηση της διοίκησης του Εργατικού είναι ότι ακολουθεί τη θέση της ΓΣΕΕ. Όλοι μαζί στην απεργία και την πορεία του ΠΑΜΕ», τόνισε ο κ. Έξαρχος.
Και οι καθηγητές
απεργούν
Μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην συγκέντρωση και πορεία προεξόφλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Παναγιώτης Λαζοκίτσιος.
«Εδώ και δύο χρόνια παίζεται στη χώρα μας μια φαρσοκωμωδίας με ξένους σεναριογράφους και ντόπιους ηθοποιούς και κομπάρσους. προσπαθούν να ενσπείρουν το φόβο στο λαό, όμως ο φόβος θα μετατραπεί σε αγανάκτηση και οργή και τότε θα καταλάβουν ότι πρέπει να σκεφτούν μόνο το συμφέρον της Ελλάδας. Θα πρέπει η τρόικα να σταματήσει να διαβάζει οικονομία γιατί η συνταγή της είναι αποτυχημένη και να αρχίσει να διαβάζει ελληνική ιστορία για να δει τι πρόκειται να έρθει», σημείωσε και κάλεσε τους Βουλευτές, ανάμεσα στην διαγραφή από τα κόμματα και την διαγραφή από τη συνείδηση του λαού, να επιλέξουν το πρώτο.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα ανακοίνωση για τη σημερινή απεργία εξέδωσε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή.
«Το μαύρο μέτωπο Παπαδήμου - Τρόικας - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, με τις αποφάσεις που ετοιμάζονται να πάρουν ανατρέπουν τα πάντα σε όφελος των δανειστών των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Συντρίβουν τον κατώτερο μισθό μετατρέποντας τους μισθούς σε επίδομα φτώχειας, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν δραματικά τις επικουρικές συντάξεις, φορτώνουν τους εργαζόμενους με νέους φόρους και νέα χαράτσια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος