Οκτ
25

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ - Πανεπιστήμιο και Περιφέρεια αναζητούν τη «χρυσή τομή»
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Κάλεσμα της Πρυτανικής Αρχής προς τους φοιτητές για ολοκλήρωση της διαδικασίας,

ώστε να διευκρινιστεί ο αριθμός των δικαιούχων στις εστίες – Αρωγός στην προσπάθεια

λύσης του προβλήματος η Περιφέρεια Ηπείρου

 

Την καλύτερη δυνατή λύση για τους φοιτητές που δεν έχουν λύσει ακόμη το πρόβλημα της στέγης αναζητούν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη στιγμή που το κτίριο της Πρυτανείας βρέθηκε χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υπό κατάληψη.

Ο Σύλλογος των Εστιακών Φοιτητών αντιδρά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης στο Πανεπιστήμιο να είναι τέτοιες που απειλούν την ίδια τη λειτουργία του Ιδρύματος ή τουλάχιστον την ομαλή εκτέλεση και λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών στις γραμματείες και τα τμήματα.

Όπως δήλωσε χθες στο Ioannina TV, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πρυτανική αρχή δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την διαδικασία, καλώντας τους φοιτητές να δείξουν υπομονή μέχρι να διευκρινιστεί επακριβώς ο αριθμός των δικαιούχων στις εστίες και μετά την εξέταση των ενστάσεων.

Ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο για διαφορετική προσέγγιση στο θέμα μεταξύ της πρυτανικής αρχής και φοιτητών, επιμένοντας ότι η κατάταξη που θα προκύψει από την αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή από το σύνολο των φοιτητών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η πρώτη κατανομή πριν τις ενστάσεις θα έχει ως αποτέλεσμα εφόσον εφαρμοστεί, ένας αριθμός 80-90 φοιτητών να πρέπει να εγκαταλείψει τις εστίες, αφού προηγούνται άλλοι φοιτητές στην κατάταξη.

«Για τους υπόλοιπους φοιτητές υπάρχει μέριμνα και συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών ώστε να εξεταστούν οι ανάγκες και να καλυφθούν με την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης υπενθυμίζοντας παράλληλα και την πρόταση του Πανεπιστημίου προς το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει η ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας εντός του Πανεπιστημίου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Θέση στο ζήτημα της φοιτητικής στέγασης πήρε χθες με ανακοίνωσή της και η Περιφέρεια Ηπείρου, διαβεβαιώνοντας ότι και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά θα σταθεί αρωγός για να μην υπάρξουν οικονομικές εκκρεμότητες.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου, κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη φοιτητικής στέγης στην πόλη κυρίως των Ιωαννίνων. Το θέμα αφορά αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας, δίχως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα επί αυτού και ως εκ τούτου, ούτε και τη δυνατότητα διάθεσης πιστώσεων για στέγαση φοιτητών. Παρά ταύτα η Περιφέρεια Ηπείρου, τα προηγούμενα χρόνια, συνέδραμε έμπρακτα τις Πρυτανικής Αρχές προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε να πράξει και τη φετινή χρονιά, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του Πανεπιστημίου. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις Πρυτανικές Αρχές, διαπιστώνεται απροθυμία συμμετοχής ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων στη δημόσια πρόσκληση του Πανεπιστημίου για προσφορά δωματίων προς ενοικίαση σε φοιτητές.Η Περιφέρεια, αντιλαμβανόμενη το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει για τους φοιτητές, την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, απευθύνει δημόσια έκκληση προς όλους όσοι έχουν διαθέσιμες κλίνες να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης, συμμετέχοντας στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Περί ασύλου…

Τέλος, με αφορμή την ένταση που παρατηρείται στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με κρούσματα ανομίας και την επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για το άσυλο και σε πολιτικό επίπεδο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου χαρακτηρίζει υπερβολική τη συζήτηση τουλάχιστον για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Ίσως να υπάρχει ένα νόημα για το Πανεπιστήμιο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης, όμως το νομικό καθεστώς είναι πλήρες, διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή λειτουργία και την ελευθερία έκφρασης και διακίνησης λόγου και ιδεών. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της διατήρησης του ασύλου και για ιστορικούς και για ακαδημαϊκούς λόγους. Άλλωστε αν υπάρχουν προβλήματα ή έκνομες πράξεις, υπάρχει η πρόβλεψη για συγκεκριμένες ενέργειες», σημείωσε, με δήλωσή του, στο Ioannina TV.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος