Νοε
08

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Πρωτοπορεί στην φροντίδα ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Όλα έτοιμα, από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική, για τη λειτουργία του Ιατρείου Καρδιολογικής

Φροντίδας Ασθενών με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες – Στην Ήπειρο, ο αριθμός

των ασθενών με αυτές τις παθήσεις υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 άτομα

 

Στις Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες συμπεριλαμβάνονται η β-μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες. Οι διαταραχές αυτές συνδέονταν παλιότερα με πολλαπλά προβλήματα, συχνές νοσηλείες, κακή υγεία και ποιότητα ζωής, με σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας.

Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων οφείλεται σε επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος με εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, πνευμονικής υπέρτασης, αρρυθμιών και άλλων διαταραχών.

Σήμερα χάρη στις προσπάθειες για στενή παρακολούθηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία, οι ασθενείς ζουν πολύ καλύτερα και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου που σχεδόν καλύπτει το ΠΓΝΙ, υπάρχουν περίπου 120 ασθενείς με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες που χρήζουν καρδιολογικής παρακολούθησης και φροντίδας.

Σε ότι αφορά τις τοπικές προσπάθειες για τους Ασθενείς με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες στο ΠΓΝ Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου και του προέδρου του Λεωνίδα Ρουμπάτη, του Καθηγητή Καρδιολογίας και Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Λάμπρου Μιχάλη και την Αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αικατερίνη Νάκα να συμβάλει στα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια, θα λειτουργήσει το πρώτο οργανωμένο Ιατρείο Καρδιολογικής Φροντίδας Ασθενών με Κληρονομικές Αιμοσφαιρινοπάθειες.

Το Ιατρείο αυτό μοναδικό στη Βορειοδυτική αλλά και τη Δυτική Ελλάδα, έχει σαν σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των ασθενών με πολλαπλά καρδιολογικά προβλήματα.

Το Ιατρείο αυτό θα διευθύνει ο Διευθυντής ΕΣΥ, καρδιολόγος Κωνσταντίνος Παππάς, με πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων ασθενών και θα στελεχώνεται ακόμη από τη Διευθύντρια του ΕΣΥ καρδιολόγο Ουρανία Αργύρη. Οι ασθενείς με Θαλασσαιμία χρειάζονται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες δομές Υγείας.

(Γ. Παπανδρέου 2, Τηλ: 6948174186, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Το Ιατρείο θα συνεργάζεται με την Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΙ και την Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του ΠΓΝΙ με Διευθύντρια την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Καψάλη και την Ιατρό της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», Επιμελήτρια ΕΣΥ, Μαργαρίτα Παπασάββα.

«Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη ενός τέτοιου Ιατρείου, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του με εξεύρεση χώρων και κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μαγνητικός τομογράφος που έχει προμηθευτεί το ΠΓΝΙ αναμένεται επίσης να είναι πολύ σημαντικός για την απεικόνιση της καρδιάς στους ασθενείς.Για περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Ιατρείου, σύντομα θα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής http://www.bcardio.gr/index.php/el/. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε έναν προς έναν, όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και να τονίσουμε ότι με καλή συνεργασία και κατανόηση μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην σωστή παρακολούθηση των χρόνιων πασχόντων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε έναν προς έναν, όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και να τονίσουμε ότι με καλή συνεργασία και κατανόηση μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην σωστή παρακολούθηση των χρόνιων πασχόντων», τόνισε χθες σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, Λεωνίδας Ρουμπάτης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος