Νοε
08

ΤΕΝΞ - Εκατοντάδες εκκαθαρίσεις με «χειρουργική» ακρίβεια
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} span.Apple-tab-span {white-space:pre} ul.ul1 {list-style-type: disc}

Πλούσιος ήταν ο απολογισμός του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς – Μέσα σε έναν χρόνο το πολύτιμο, όπως αποδεικνύεται, Τάγμα «καθάρισε» 181.000 τ.μ., ενώ κατέστρεψε 64 νάρκες, 164 βλήματα και 37 χειροβομβίδες

 

Ιδιαίτερα πολύτιμο, εκτός και από επικίνδυνο, είναι το έργο του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, το οποίο κάθε χρόνο «καθαρίζει» χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, αναζητώντας και εξουδετερώνοντας χειροβομβίδες, νάρκες και βλήματα που έμειναν στη χώρα μας ως «κληρονομιά» των πολέμων του παρελθόντος.

Στόχος του ΤΕΝΞ, είναι η εκκαθάριση των τοποθετημένων ναρκοπεδίων και υπόπτων χώρων, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε ένας απολογισμός του ΤΕΝΞ, στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μ/Π ΤΑΞ, και στο πλαίσιο των προβλέψεων του Πρωτοκόλλου Πέντε της Σύμβασης CCW (Περί Εκρηκτικών Κατάλοιπων Πολέμου).

Πρόκειται ουσιαστικά για την ετήσια σύσκεψη μεταξύ των τοπικών αρχών, φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσώπων του ΤΕΝΞ (Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς), με θέμα τον απολογισμό, προγραμματισμό εργασιών έρευνας – εκκαθάρισης υπόπτων χώρων, από τα εν λόγω κατάλοιπα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε από τον διοικητή του Τάγματος και ο απολογισμός του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Καφετζέλλης, υλοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες έρευνας – εκκαθάρισης σε ποσοστό 100%.

Συνολικά ερευνήθηκαν 181.000 τ.μ. και καταστράφηκαν 64 νάρκες, 164 βλήματα και 37 χειροβομβίδες διαφόρων τύπων.

Όπως τόνισε ο διοικητής, υπάρχουν ακόμη ύποπτες περιοχές στον Γράμμο αλλά και στους Φιλιάτες όπου και αναμένεται να συνεχιστεί η εκκαθάριση.

Πέραν του απολογισμού έγινε και προγραμματισμός για το 2019 ενώ πραγματοποιήθηκε προτεραιοποίηση των αναγκών των τοπικών αρχών και φορέων, όσον αφορά στην εκκαθάριση Υπόπτων Χώρων (Υ/Χ) από τα εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου.

Αποτελεσματικότητα

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά τάγματα που επιχειρεί με «χειρουργική» ακρίβεια.

Ο κ. Καφετζέλλης αναφέρθηκε στην συνολική παρουσία και δράση του Τάγματος σε όλη τη χώρα ενω υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας κυρίως με την Αστυνομία αλλά και τις άλλες υπηρεσίες.

Όπως είπε, εντός των πόλεων και των οικισμών, την ευθύνη των επιχειρήσεων την έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άρα αυτό είναι που έχει και το γενικό πρόσταγμα και τον συντονισμό της εκάστοτε επιχείρησης.

Ο κ. Καφετζέλλης υποστήριξε ότι το ΤΕΝΞ είναι το μόνο τάγμα που βάσει του νόμου έχει δικαίωμα να συνάψει συμφωνία με ιδιωτικούς φορείς ή και εταιρίες προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος σε περιοχές όπου εκτελούν εργασίες.

Οι συμφωνίες αυτές, έχουν αποφέρει στο Υπουργείο Αμύνης περίπου500.000 ευρώ. «Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος εργασιών μας αισθητά ενώ αυξήσαμε τα έσοδα. Ουσιαστικά, οι εργασίες υπέρ τρίτων απέφεραν στο Υπουργείο Αμύνης το ποσό των 500.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΤΕΝΞ, συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος