Νοε
17

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Νέο «χτύπημα» στην αρχαιοκαπηλία
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Συνελήφθη ζευγάρι που έκρυβαν σε κατοικίες, πλήθος θρησκευτικών εικόνων, νομισμάτων και άλλων αντικειμένων

 

Μια πολύ σημαντική επιτυχία πέτυχαν την Πέμπτη, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, που μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση και αξιοποίηση στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους, κατάφεραν να δώσουν ένα καίριο «χτύπημα» στην αρχαιοκαπηλία.

Η υπόθεση που «ξεσκεπάστηκε» από την Ασφάλεια Ιωαννίνων, εξακολουθεί να ερευνάται με στόχο την αποκάλυψη κάθε πτυχής της, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για την προέλευση των κατασχεθέντων αντικειμένων.

Οι αστυνομικοί, εντόπισαν ύστερα από την επιχείρησή τους, θρησκευτικές εικόνες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, τόσο σε ένα αυτοκίνητο, όσο και σε σπίτια, ιδιοκτησίας του ζευγαριού Ελλήνων.

Πρόκειται για έναν άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 55 και 50 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη το πρωί και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων σχετικά με παράνομη κατοχή και απόκρυψη αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Τύριας, να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο και μετά από έρευνα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο εσωτερικό του οχήματος και κατασχέθηκαν μια εικόνα, που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει την Αγία Τριάδα, τρεις ξύλινες σφραγίδες, που χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ., ένα βιβλίο ψαλμών, με επίθετο σταυρό, που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ.,δύο νομίσματα της βυζαντινής περιόδου, ένα νόμισμα της οθωμανικής περιόδου, ένα νόμισμα της εποχής Καποδίστρια, τέσσερα χάλκινα νομίσματα ελληνιστικών χρόνων, ένα ρωμαϊκό νόμισμα πιθανόν Μάρκου Αυρηλίου και ένα πήλινο λυχνάρι υστερορωμαϊκών χρόνων.

Παράλληλα, σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους, σε περιοχές της Θεσπρωτίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ένα χάλκινο νόμισμα Ρωμαϊκών χρόνων, ένα αργυρό μεσαιωνικό νόμισμα και δύο νομίσματα της Οθωμανικής περιόδου,

Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι στο το πλαίσιο της επιχείρησης και από το σύνολο των ερευνών, κατασχέθηκαν επίσης έξι νομίσματα πιθανόν κίβδηλα, ένα εγκόλπιο-μεταγιόν, ένα μεταλλικό κλειδί με σταυρό, μια εικόνα που παριστάνει την Παναγία βρεφοκρατούσα, μια εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Παντελεήμονα, μια εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη, μια εικόνα με παράσταση του Αγίου Δημητρίου, μια εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Νικόλαο, μια εικόνα που παριστάνει τον Άγιο Γεώργιο, μια εικόνα που παριστάνει την Παναγία γλυκοφιλλούσα, μια εικόνα που παριστάνει την Παναγία βρεφοκρατούσα, μια χάλκινη πόρπη, ένα χάλκινο σκουλαρίκι, ένας χάλκινος σταυρός,τέσσερις χάλκινες πόρπες, δύο δαχτυλίδια, ένα μολύβδινο ενεπύγραφο πλακίδιο, καθώς και δύο μαχαίρια.

Η προέλευση όλων των κατασχεθέντων είναι υπό διερεύνηση, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος