Δεκ
05

ΣΧΟΛΕΙΟ Β’ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ - Συνεχής η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Έναν πολύ σημαντικό θεσμό με πλούσιο εκπαιδευτικό έργο, αποτελεί για τα Γιάννενα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας ενός σημαντικού θεσμού με περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο εκπαιδευτικό ρόλο και περιεχόμενο, τα Σχολεία Β’ Ευκαιρίας παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επανένταξη στην αγορά εργασίας ενηλίκων, που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.

Από την άλλη όμως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν πολλές περισσότερες δεξιότητες και περιοχές εκπαιδευτικής παρέμβασης, κερδίζοντας συνεχώς σε αναγνώριση.

Αυτό αποτυπώνεται σε τοπικό επίπεδο από την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των μαθητών.

Την περίοδο της κρίσης όμως δεν θα περίμενε κάποιος μία διαφορετική εικόνα από την ύπαρξη προβλημάτων που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Η κατάσταση όμως τα τελευταία τρία χρόνια έφτασε στο απροχώρητο, αφού ο φορέας λειτουργίας στον οποίο υπάγονται τα ΣΔΕ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση, παρότι όπως υποστηρίζουν στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, τα χρήματα είναι διασφαλισμένα από τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Σχεδόν 50 διευθύνσεις Σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα με επιστολή τους προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δε στέκονται απλώς στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο, εάν συνεχιστεί η πλήρης απαξίωση.

Από το πλαίσιο αυτό δεν διαφοροποιείται και το ΣΔΕ Ιωαννίνων όπως εξήγησε με χθεσινές της δηλώσεις η διευθύντρια Κ. Σεντελέ.

Την τελευταία τριετία η χρηματοδότηση για την βασική υποδομή του σχολείου όπως είναι η γραφική ύλη, τα αναλώσιμα, αλλά και οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου, ακόμη όμως και η χρηματοδότηση για την προμήθεια πετρελαίου είναι μηδενική.

Έτσι, το σύνολο σχεδόν των απαιτούμενων υποδομών καλύπτεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και ευτυχώς όποτε έχει ζητηθεί από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για πρώτη φορά μάλιστα τα τελευταία χρόνια έπειτα από παρέμβαση του ΣΔΕ προς το Δήμο Ιωαννιτών, στο Σχολείο εργάστηκε καθαρίστρια για τις αίθουσες και τους χώρους υγιεινής.

«Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, όπως και για τις ευθύνες που υπάρχουν. Είναι όμως και ζήτημα αξιοπρέπειας, κυρίως όμως είναι ζήτημα αντίληψης του ρόλου που επιτελούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που πρέπει να στηριχθούν, γιατί εκτός των άλλων τα τελευταία χρόνια κλήθηκαν να διαχειριστούν και έναν μαθητικό πληθυσμό διαφορετικό από τους προηγούμενους.

Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον από ενήλικους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, που βλέπουν τα σχολεία αυτά ως τη μοναδική διέξοδο για να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Παρότι δεν είναι αυτός ο ρόλος των ΣΔΕ και εμείς στα Ιωάννινα αλλά και σε άλλα σχολεία όπου λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας έχουμε ζητήσει από τον φορέα λειτουργίας την υποστήριξη ώστε να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Σεντελέ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος