Ιαν
09

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Παραμένει σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Σήμερα νωρίς το πρωί η απόφαση για τη λειτουργία ή όχι των σχολείων στην πόλη – «Ιστορική» η χθεσινή ημέρα αφού ο υδράργυρος στον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου έδειξε -14 βαθμούς

 

Σε ετοιμότητα παραμένει ο μηχανισμός των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και όλων των δήμων, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, αλλά και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, επιβάλουν την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, σήμερα, νωρίς το πρωί θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια για το εάν θα λειτουργήσουν ή θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα Τετάρτη.

Με εξαίρεση τον παγετό που κατέγραψε χθες ένα ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την πόλη των Ιωαννίνων στους -14 βαθμούς Κελσίου, οι καιρικές συνθήκες, η ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με τις εργασίες αποχιονισμού και τη ρίψη αλατιού στις προσβάσεις των σχολείων, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες το πρωί, υπήρχε πρόβλεψη που προέβλεπε ισχυρή χιονόπτωση από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και στην πόλη των Ιωαννίνων που θα συνεχιστεί το πρωινό της σημερινής ημέρας, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Τότε, αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και άνεμοι νότιοι – νοτιοανατολικοί που θα φέρουν ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το κύμα της χιονόπτωσης θα μετατοπιστεί ανατολικά της Πίνδου.

Έτσι, ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανακοινώσει νωρίς το πρωί εάν τα σχολεία θα ανοίξουν ή εάν οι μαθητές θα συνεχίσουν τις παρατεταμένες διακοπές από τα Χριστούγεννα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρ. Μπαρτζώκας ανέφερε πως και την Πέμπτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης, με πολύ μικρότερα όμως ποσοστά, ενώ ο καιρός βελτιώνεται αισθητά από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αν και οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλές.

Η χθεσινή ημέρα πάντως καταγράφεται στα μετεωρολογικά χρονικά ως ιστορική για την πόλη, αφού ο υδράργυρος στον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου έδειξε -14 βαθμούς, ενώ ο σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο -13 βαθμούς Κελσίου.

Το αρνητικό ρεκόρ για την πόλη των Ιωαννίνων σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές κρατούσε από τις 10 Ιανουαρίου του 1966, όταν ο υδράργυρος είχε δείξει -13 βαθμούς.

«Προφανώς υπάρχουν και άλλες περιοχές και εντός του λεκανοπεδίου αλλά και ευρύτερα στο νομό που μπορεί να καταγράφηκαν πιο χαμηλές θερμοκρασίες χθες, όμως δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτές τις αναφορές, γιατί δεν υπάρχουν παντού αναγνωρισμένα θερμόμετρα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ζημιές από τον πάγο

Από την άλλη, χωρίς προβλήματα στην υδροδότηση η πόλη αλλά με αρκετά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μεμονωμένα σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς πάγωσαν σωλήνες εξωτερικές και χρειάστηκε η επέμβαση συνεργείων της ΔΕΥΑΙ ή ιδιωτών υδραυλικών προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Προβλήματα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Μάκη Χρυσοστόμου, παρουσιάστηκαν κυρίως σε εξωτερικές- ακάλυπτες σωλήνες ή σε εξωτερικές βρύσες που «έσπασαν» από το πάγο.

«Δεν είχαμε πολλά προβλήματα και όσα είχαμε τα αντιμετωπίσαμε με τα συνεργεία μας ενώ σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν από τους πολίτες ιδιώτες υδραυλικοί. Οι πολίτες καλό θα ήταν να προστατεύσουν τα υδρόμετρα, τις σωληνώσεις και να ακολουθήσουν τις συμβουλές που δόθηκαν από την ΔΕΥΑΙ, ώστε να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα μιας και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν για κάποιες ημέρες ακόμη», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοστόμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, θα πρέπει να:

- Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

- Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.- Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

- Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

- Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

- Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

- Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).

- Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

- Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

- Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Κλειστά και σήμερα

τα σχολεία στο Ζαγόρι

Τέλος, δεν θα ανοίξουν ούτε σήμερα Τετάρτη 9 Ιανουαρίου τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία (Πάπιγκο και Μηλιωτάδες) στο Δήμο Ζαγορίου.

Σχετική απόφαση, να μην λειτουργήσουν για δεύτερη μέρα (κλειστά ήταν και την Τρίτη), υπέγραψε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου λόγω του χιονιού και του παγετού που επικρατεί και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μετακινούμενων μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος