Ιαν
09

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Φθινόπωρο με… Ερευνητικό Κέντρο
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px}

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας για την διοικητική απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου – Έξι Ινστιτούτα θα περιλαμβάνει το Κέντρο, το οποίο με τη λειτουργία του θα προχωρήσει στην υποστήριξη του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος

 

Το πρώτο δύσκολο κομμάτι της συνένωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, να παραχωρεί χθες συνέντευξη τύπου, για το θέμα αυτό, ανακοινώνοντας παράλληλα, μια εξαιρετικά σημαντική είδηση.

Η είδηση αφορά το Ερευνητικό Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα έξι ινστιτούτα, το οποίο, όπως έγινε χθες γνωστό, αναμένεται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έτσι, τα ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου θα είναι τα εξής: Βιοεπιστηµών, Επιστήµης Υλικών και Υπολογισµών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, Οικονοµικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονοµίας, Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, Ψηφιακής Καινοτοµίας.

Η έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου προχωρά με έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας, που είχε γίνει γνωστή την Πρωτοχρονιά, με ποσό 990.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση προβλέπεται να δοθεί για την ενίσχυση των έξι κέντρων, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί κάποιοι χώροι στο κτίριο του ΤΕΙ στα Ιωάννινα, που θα αξιοποιηθούν για το ερευνητικό κέντρο.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, η προκήρυξη για τους διευθυντές κάθε Ινστιτούτου, αλλά και τριών μελών για την επιτροπή λειτουργίας κάθε Ινστιτούτου επίσης.

«Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο ελέγχεται από τη Σύγκλητο και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα όπως το ΙΤΕ στην Κρήτη. Αυτό προβλέπεται άλλωστε και στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Το πιο σημαντικό είναι πως τα κέντρα αυτά θα υποστηρίζουν το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, οι ερευνητές του οποίου θα μπορούν να το χρησιμοποιούν. Οι ανάγκες χρηματοδότησης προβλέπεται ότι καλύπτονται από το υπ. Παιδείας και τον τακτικό του προϋπολογισμό, ωστόσο δεν αποκλείεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η προσέλκυση κονδυλίων μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων» δήλωσε χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Να σημειώσουμε πως τα Ινστιτούτα είναι ανοιχτά στο πανεπιστήμιο, δηλαδή θα υποστηρίξουν την, σε εξέλιξη έρευνα που γίνεται σε σχολές και θα στεγαστούν σε χώρους του ΤΕΙ Ιωαννίνων.

Η συνένωση με το ΤΕΙ

Εξάλλου, χθες, στη συνέντευξη τύπου του κ. Αλπάνη, έγινε γνωστό πως το Πανεπιστημίο κέρδισε το «στοίχημα» και έτσι στο τέλος του 2018, είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας για την διοικητική απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι διαδικασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν, κατέληξαν με το τέλος του 2018, όταν υποβλήθηκε κοινός προϋπολογισμός των μέχρι πρότινος δύο διαφορετικών ιδρυμάτων.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα έχει ανακοινωθεί ο νέος οργανισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού και την καταγραφή και κάλυψη των αναγκών για νέους υπαλλήλους μέσω της κινητικότητας.

Οριοθετώντας τους επόμενους στόχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο κ. Αλμπάνης έκανε γνωστό πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εκπονηθεί τα νέα προγράμματα σπουδών σε επίπεδο Πανεπιστημίου, ώστε τα οκτώ νέα τμήματα να αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η πρόσληψη και κατανομή των 42 νέων μελών ΔΕΠ, που θα κατανεμηθούν στα οκτώ νέα τμήματα του Πανεπιστημίου προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις και στο Τμήμα Ψυχολογίας που συστάθηκε μετά τις αλλαγές στο ΦΠΨ.

Αναφορικά με τα κενά στα υπόλοιπα τμήματα του Ιδρύματος κ. Αλμπάνης τόνισε πως το Πανεπιστήμιο έχει ήδη πάρει 22 θέσεις ΔΕΠ από την κατανομή των πρώτων 500 θέσεων από το υπουργείο Παιδείας και προχωρά τη διαδικασία καταγραφής των κενών ώστε να ζητήσει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ για τις επόμενες 500 θέσεις.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος