Ιαν
10

Οκτώ ημέρες επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Σε επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία, καθώς τα επόμενα 24ωρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με το λιωμένο χιόνι – Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα τη διάθεση άνω των 4.000 τόνων αλατιού σε όλη την Ήπειρο

 

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτύπησαν την Ήπειρο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός και κυρίως οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, των δήμων όλης της Ηπείρου και της Περιφέρειας, ανταποκρίθηκαν όσο το δυνατόν καλύτερα, για την αντιμετώπιση των έντονων χιονοπτώσεων.

Ενδεικτικό του ακραίου και για την Ήπειρο καιρικού φαινομένου, χιονόπτωσης και μεγάλης διάρκειας πολικών θερμοκρασιών, είναι η διάθεση μέχρι και σήμερα άνω των 4.000 τόνων αλατιού για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο εθνικό, επαρχιακό και σε βασικούς δημοτικούς οδικούς άξονες.

Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τόσο του περασμένου έτους, όσο και του τρέχοντος η Περιφέρεια προχώρησε χθες με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην προμήθεια άλλων 450 τόνων αλατιού από τις (Κρατικές) Ελληνικές Αλυκές Α.Ε Μεσολογγίου.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με μηχανήματα της Υπηρεσίας, αλλά και με όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά έχει καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον αποχιονισμό του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, στον αποχιονισμό κεντρικών αρτηριών που οδηγούν σε νοσοκομεία και υπηρεσίες τις οποίες προσεγγίζει μεγάλος αριθμός πολιτών, έχει συνδράμει όλους ανεξαιρέτως τους δήμους και τους φορείς που έχουν υποβάλλει αιτήματα, διαθέτοντας μηχανήματα και μεγάλες ποσότητες αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.

Παράλληλα, σε επιφυλακή παραμένει ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο προϊστάμενος Δημήτρης Μαυρογιώργος αλλά και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης συμπληρώνουν το όγδοο 24ωρο που είναι σε ετοιμότητα με μικρά διαλείμματα χωρίς όμως να αφήνουν τις θέσεις τους.

Ο Δημήτρης Μαυρογιώργος είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων και από τα ξημερώματα έθεσε τους πάντες «ετοιμοπόλεμους».

Ο κ. Μαυρογιώργος μιλώντας χθες στο Ioannina TV, υποστήριξε ότι ήταν ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας που αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Νάστο αλλά και σε όλους τους δημάρχους μιας και το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει όλο το νομό και σχεδόν όλη την Ήπειρο.

«Είμαστε εδώ με το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα που μαζί ξενυχτήσαμε όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου να συντονίσουμε και να «μοιράσουμε» τα μηχανήματα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Παράπονα από τους πολίτες θα υπάρξουν. Ζητούμε την κατανόηση όλων μέχρι τα συνεργεία να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, μίλησε και αυτός στο Ioannina TV και αναφέρθηκε με τη σειρά του, στα προβλήματα που δημιούργησε το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Αυτή τη φορά, οι υπηρεσίες και το σύνολο του μηχανισμού ήταν καλά προετοιμασμένο και παρά την κόπωση των προηγούμενων ημερών, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε και κατόρθωσε να δώσει πρόσβαση σε κεντρικές αρτηρίες ενώ μεγάλη βοήθεια προσφέρει σε αυτή την κατεύθυνση και η βροχόπτωση.

Ο κ. Μπέγκας εξήγησε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να καθαρίσουν δρόμους, νοσοκομεία και γειτονιές ζητώντας την υπομονή των πολιτών.

«Σε συντονισμό με την περιφέρεια Ηπείρου, τον περιφερειάρχη, τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο καθώς και τον εντεταλμένο του δήμου Δημήτρη Νάστο, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Η χιονόπτωση ξεκίνησε τα ξημερώματα και σταμάτησε πριν από λίγες ώρες. Δεν είναι δυνατόν να καθαρίσουμε τα πάντα αλλά μέσα στις επόμενες ώρες η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Οι πολίτες δεν βγήκαν στους δρόμους και αυτό βοήθησε σημαντικά τον καθαρισμό από πλευράς των συνεργείων δήμου και περιφέρειας Ηπείρου», είπε ο κ. Μπέγκας.

Τα σχολεία

Αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα δίνεται πάντα στην ασφάλεια των παιδιών.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις, για το κλείσιμο των σχολείων, λαμβάνονται εφόσον εξεταστούν τα δεδομένα τόσο της ασφάλειας μαθητών όσο και των καιρικών προγνώσεων. Μάλιστα, αναφερόμενος στο τελευταίο κομμάτι, αυτό των προγνώσεων, υπογράμμισε ότι «δεν επιβεβαιώνονται πάντα» και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η απόφαση του δήμου.

Πάντως, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε υπογραμμίζοντας ότι «προσπάθησαν να εκδώσουν την απόφαση όσο πιο έγκαιρα γινόταν για να ενημερωθεί ο κόσμος για την λειτουργία ή μη των σχολείων». Ανάλογα αναμένεται να πράξουν και στην παρούσα φάση όπου των χιονοπτώσεων έπονται ισχυρές βροχοπτώσεις.

 

 

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος