Ιαν
11

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Επείγουσα έκκληση για αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Οι μικρότερες των τελευταίων ετών είναι οι διαθέσιμες ποσότητες αίματος στο νοσοκομείο

 

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθώς τις τελευταίες ημέρες βιώνουν μια οριακή κατάσταση, αναφορικά με τις διαθέσιμες ποσότητες αίματος.

Μάλιστα, όπως έγινε χθες γνωστό, οι διαθέσιμες ποσότητες αίματος, είναι οι μικρότερες των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου να απευθύνει δραματική έκκληση προς κάθε πολίτη είτε είναι εθελοντής αιμοδότης, είτε όχι, να ανταποκριθεί στην αυξημένη ανάγκη και να προσέλθει για να δώσει αίμα.

«Η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στην Αιμοδοσία να δώσουν αίμα. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών μας πολλών περιστατικών που χρήσουν μετάγγισης στο Νοσοκομείο μας η κατάσταση είναι δραματική γιατί τα αποθέματα αίματος όλων των ομάδων είναι οριακά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κατάσταση αυτή προέκυψε σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας, Ελευθερία Ζεβού, εξαιτίας ενός συνδυασμού πολλών διαφορετικών παραγόντων.

Ο πρώτος ήταν η δυσκολία πρόσβασης εδώ και μία εβδομάδα λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων στο νοσοκομείο, που ακολούθησε την περίοδο των Χριστουγέννων, στην οποία δεν έγιναν εξωτερικές αιμοληψίες.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η αύξηση των περιστατικών, αφού μόνο για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 20 μονάδες αίματος ημερησίως, ενώ προκύπτουν και τα επείγοντα χειρουργεία.

«Έχοντας ένα Σαββατοκύριακο μπροστά μας με οριακά αποθέματα θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στη θέση να έχει ανάγκη από μία μονάδα αίματος. Υπάρχει ένα στοκ ασφάλειας στο νοσοκομείο όμως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί από Δευτέρα θα είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε προγραμματισμένα χειρουργεία και να υπομεταγγίζουμε τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία», σημείωσε χθες σε δηλώσεις της, μεταξύ άλλων, η κα. Ζερβού.

Για μία ακόμη φορά πάντως, όπως έκανε και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την ΕΠΣΗΠ που τις ημέρες των εορτών πρόσφερε περισσότερες από 100 μονάδες αίματος στο νοσοκομείο, μετά την εθελοντική αιμοληψία στην οποία συμμετείχαν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ είναι ανοιχτό τις καθημερινές από το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 8.30 έως τις 14.00.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος