Ιαν
16

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - Ρίχνει «δίχτυα» σε ανεξερεύνητες τουριστικές αγορές
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Σημαντικά τα οφέλη για την περιοχή από την παρουσία του δήμου στη διεθνή τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία – Προχωρά και η προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής στον αγροδιατροφικό τομέα

 

Μια περιοχή που έχει ήδη ρίξει «γερά θεμέλια» για να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια στον τομέα του τουρισμού, αποτελούν τα Τζουμέρκα, με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, να προωθεί κάθε ενέργεια για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε συνεργασία με την τοπική Ένωση Επαγγελματιών στον Τομέα του Τουρισμού, έλαβε την απόφαση πριν από μερικούς μήνες, να συμμετέχει στην διεθνή τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Ωστόσο, στην προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης, υπήρξαν αρκετά εμπόδια που προήλθαν

κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού το κόστος της συμμετοχής ήταν δυσβάστακτο για έναν μικρό δήμο τη στιγμή που δε συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου, όμως το αποτέλεσμα ικανοποίησε και το Δήμο, κυρίως όμως τους επαγγελματίες.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος στον τομέα προώθησης του τουρισμού Βαγγέλης Γιωτόπουλος, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές τους προηγούμενους μήνες ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από την Ολλανδία για την περιοχή και επιλέχθηκε η έκθεση της Ουτρέχτης, ώστε να παρουσιαστεί η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων σε τουριστικούς πράκτορες, μέσα ενημέρωσης και στο ευρύ κοινό.

«Ήταν μία τρομερή εμπειρία και για εμάς, με χιλιάδες επισκέπτες να βρίσκονται στο περίπτερο του δήμου μας, ενώ υπήρξαν και οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών και των tour operators. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να φιλοξενήσουμε στην περιοχή τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από την Ολλανδία, ενισχύοντας αυτή τη συνεργασία», σημείωσε αρχικά ο κ. Γιωτόπουλος.

Η περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο των Τζουμέρκων είναι σχετικά άγνωστη στην Ολλανδία και στις Κάτω Χώρες, με τον κ. Γιωτόπουλο να τονίζει πως υπάρχουν πολλές τουριστικές αγορές ανεξερεύνητες, που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στην περιοχή.

«Αυτό που πρέπει να προβάλλουμε είναι η Ήπειρος των τεσσάρων εποχών και η συνεργασία όλων των φορέων. Ο προορισμός πρέπει να είναι ενιαίος, αρχικά ως Ήπειρος και στη συνέχεια ως Ιωάννινα. Πήγαμε μόνοι μας αυτή τη φορά, όμως ευελπιστούμε ότι με το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Ηπείρου θα μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε και να συμμετέχουμε και σε άλλες παρόμοιες εκθέσεις», κατέληξε.

Ο αγροδιατροφικός τομέας

Παράλληλα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ανοικτή ημερίδα ενημέρωσης του έργου Phygital, που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ως μέρος των δράσεων επικοινωνίας που αποτελούν τη συνεισφορά του Δήμου στην υλοποίηση του έργου.

Ο Αλκιβιάδης Λάνταβος, δημοτικός σύμβουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και εξέφρασε τη σημασία του έργου για την περιοχή και τις προτεραιότητες του Δήμου.

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η συζήτηση γύρω από το Tzoumakers, έναν ανοικτό συνεργατικό χώρο κατασκευής στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος αναμένεται να εξοπλιστεί στους επόμενους μήνες με κατάλληλα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους τοπικούς παραγωγούς να κατασκευάσουν μηχανές προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες.

Τοπικοί παραγωγοί και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και υποστηρικτές του έργου από τις τοπικές κοινότητες, συζήτησαν για τις ευκαιρίες του έργου και τα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα. Μέσα από τη συζήτηση τονίστηκαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες και τις πρακτικές του τόπου και πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάστασή για τους ανθρώπους της περιοχής. Έμφαση δόθηκε στη σημασία του έργου για την πρόσβαση σε βασικές υποδομές, μηχανήματα και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για απασχόληση και επιχειρηματικότητα.

Το έργο επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες. Οι τοπικοί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη γνώση και τεχνολογία που υπάρχει στο διαδίκτυο για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν εργαλεία προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες, να επισκευάσουν τα δικά τους εργαλεία και να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Στη συνέχεια μπορούν να μοιραστούν αυτή τη γνώση με τους γείτονές τους, αλλά και με όλο τον κόσμο μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας, ξεκινώντας έτσι έναν νέο κύκλο γνώσης και καινοτομίας.

Το μοντέλο αυτό ονομάζεται «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά» και προκύπτει από τη σύζευξη παγκόσμια ανοικτής γνώσης, λογισμικού και ανοικτού σχεδιασμού, με τεχνολογίες αποκεντρωμένης κατασκευής τοπικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος