Ιαν
16

Π.Δ. ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ - Καμπανάκι κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Μείζον ζήτημα για την Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιωαννιτών, η προστασία της λίμνης και ταυτόχρονα η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχτεί στην περιοχή – Ενστάσεις για το Π.Δ. από την «Ένωση Αγροτών», την Ε’ ΚΟΗ και το ΓΕΩΤΕΕ

Θέσεις, προτάσεις αλλά και ενστάσεις επί των προβλέψεων που υπάρχουν στο υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής - Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα πρωτογενούς τομέα του Δήμου Ιωαννιτών.

Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία των αντιδημάρχων Βάσως Μέγα και Γιώργου Βίνη το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Φ. Φίλιος, ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών, Χάρης Λιούρης, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΗ, του ΓΕΩΤΕΕ και πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, των κυνηγών, των γεοπόνων, καθώς επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», Λάζαρος Νατσης, και ο υποψήφιος περιφερειάρχης και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει μια σειρά διατάξεων που περιέχονται στο σχέδιο του Π.Δ., με τους φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση να επισημαίνουν κυρίως αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία της Λίμνης και του οικοσυστήματός της ταυτόχρονα με τη συνέχιση της γεωργικής, πτηνοτροφικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχτεί στην περιοχή μας.

Το γενικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν πως, η μεγαλύτερη ίσως έλλειψη του σχεδίου είναι η απουσία συντεταγμένων η οποία δεν διευκολύνει την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ιωαννιτών επεξεργάζεται ήδη τις θέσεις και τις προτάσεις του οι οποίες και θα κατατεθούν επίσημα στη διαβούλευση η οποία λήγει στις 21 Ιανουαρίου.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φ. Φίλιος, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του στο Π.Δ, κάτι που επανέλαβε και στη συνεδρίαση το απόγευμα, κάνοντας γνωστό ότι το Υπ. Περιβάλλοντος θα δεχθεί προτάσεις και μετά τις 21 Ιανουαρίου, κάτι που δείχνει ότι ίσως δεν είναι σε φάση πλήρους ωριμότητας, η υπογραφή του Π.Δ.

Από το ΓΕΩΤΕΕ ο Γ. Παπάζης χαρακτήρισε αυστηρή και υπερβολική την απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, επικαλούμενος την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Από το ΤΕΕ Ηπείρου ο Γ. Λυκοτραφίτης παρέπεμψε στην επίσημη θέση του θεσμικού φορέα τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Λ. Νάτσης χρησιμοποίησε τον όρο «πρόχειρο» για το Σχέδιο Π.Δ.

Σοβαρές ενστάσεις επί των προβλέψεων που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα εξέφρασε εκ μέρους της Ε’ ΚΟΗ, ο ταμίας και δημοτικός σύμβουλος Χαρ. Μπρέχας.

Η «Ένωση Αγροτών»

Εξάλλου, επιστολή με αρκετές αιχμές προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και με μια σειρά από ερωτήματα, απέστειλε ο ΓΑΣ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών».

Στην επιστολή προς το υπουργείο, η οποία κοινοποιείται και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνεται αρχικά πως η Ένωση Αγροτών με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερώθηκε για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία ανακοινώθηκε στον τύπο με μεγάλη καθυστέρηση, στο οποίο πέραν του ότι δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, παράλληλα αποκλείστηκε και ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, ο μοναδικός φορέας, όπως σημειώνεται, ο οποίος εξυπηρετεί και εκφράζει το σύνολο των αγροτών του νομού, η παραγωγή των οποίων έχει άμεση εξάρτηση τόσο από την ίδια την λίμνη όσο και από τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από το Δ.Σ του φορέα.

Στη συνέχεια αναφέρονται και τα εξής: «Είναι ανεξήγητο πως το υπουργείο Περιβάλλοντος απεφάνθη και απέκλεισε την εκπροσώπηση του πρωτογενή τομέα, την οποία ίσως θεωρεί περιττή εκτός αν θεωρεί περιττή την ύπαρξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ή ακόμη παραπέρα ότι οι αποφάσεις οι οποίες αφορούν το μέλλον του θα λαμβάνονται ερήμην του και χωρίς να έχει κανένα λόγο στην διαμόρφωση αυτών. Εκτός κι αν η συμβολή των Μ.Κ.Ο οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επί παντός επιστητού είναι πιο απαραίτητες, όπως κι άλλων φορέων οι οποίοι εκπροσωπούνται στο Δ.Σ του φορέα. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει μια πειστική εξήγηση για τους λόγους της ριζικής αλλαγής των φορέων οι οποίοι εκπροσωπούνταν στο Δ.Σ του φορέα της λίμνης από την σύστασή του μέχρι σήμερα, καθώς και σε τι στοχεύει με την νέα του σύνθεση και πριν να είναι πολύ αργά για την Παμβώτιδα, να προβεί στις δέουσες αλλαγές του Δ.Σ του Φορέα».

 

 

«ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

Προτάσεις για το Π.Δ. Λίμνης και τον Φορέα Διαχείρισης

Τις προτάσεις της επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, κατέθεσε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που γίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η παράταξη εκτιμά ότι το σχέδιο ΠΔ βασίζεται στην Ευρωπαϊκή και την Εθνική περιβαλλοντική πολιτική.

Παρά ταύτα υπάρχουν αρκετά θέματα που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσοχή και διευκρίνιση. Επίσης μερικά άρθρα είναι πρόχειρα γραμμένα και απαιτούν επαναδιατύπωση, για να αποφευχθούν τα «γκρίζα σημεία» και οι μελλοντικές αμφισβητήσεις του διατάγματος.

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» καταθέτει τις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Απαιτείται επακριβής προσδιορισμός των συντεταγμένων της ζώνης Α2, με δεδομένο ότι η υγροτοπική έκταση επεκτείνεται προς το ΝΔ άκρο.

2. Στην ζώνη Α4, έχουν ενταχθεί αποκομμένες παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές εξ’ αιτίας κατασκευής αναχωμάτων. Ειδικότερα στην ζώνη Α4.1 προβλέπεται, μονοσήμαντα, ως χρήση η άσκηση αθλητικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Χωρίς να παραβλέπονται οι κοινωνικές -οικονομικές ωφέλειες από τέτοιου είδους δραστηριότητες, το συγκεκριμένο άρθρο παγιώνει μια κατάσταση. Στο ΠΔ πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα μελλοντικής αποκατάστασης της υδραυλικής ισορροπίας της λίμνης από τις παρακείμενες πηγές (περιοχή Αμφιθέας), η οποία έχει διαταραχθεί από την δημιουργία του αναχώματος. Σε κάθε περίπτωση οι προβλεπόμενες δραστηριότητες στην εν λόγω ζώνη θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα προβλεπόμενα μέτρα για την βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της Παμβώτιδας, από το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ, 1η αναθεώρηση 2017) και τα οποία αποτελούν συμμόρφωση της Πολιτείας για την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60.

3. Στην ζώνη Α7 περιλαμβάνονται εποχικά τέλματα και υγροτοπικά συστήματα, για τα οποία απαιτείται νομοθετική προστασία, στα πλαίσια του ΠΔ, ώστε να μην γίνονται αποδέκτες λυμάτων.

4. Στις περιοχές Β5.1 (παραλίμνιο μέτωπο), Β5.2 και Β5.3 (Μάτσικας) απαγορεύεται η δόμηση. Μόνο η περιοχή Β5.1 προτείνεται να χαρακτηρισθεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο.

Για τις περιοχές αυτές θα πρέπει να εφαρμοσθούν, κατά προτεραιότητα, οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου, έτσι όπως έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου. Μέχρι την έγκριση των προβλεπόμενων πολεοδομικών μελετών πρέπει να εφαρμόζονται οι περιορισμοί και οι διατάξεις της ισχύουσας ΖΟΕ.

5. Για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις εντός των προτεινόμενων ζωνών από το Σχέδιο ΠΔ απαιτείται μια ολοκληρωμένη πρόταση – μέριμνα , ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους. Προαπαιτούμενο είναι ο έλεγχος και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ο λεπτομερής καθορισμός των ορίων επέκτασής και εκσυγχρονισμού τους, σύμφωνα με το είδος κάθε εγκατάστασης, είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας τους .

6. Απαιτείται πρόβλεψη για την χωροθέτηση των περιοχών εναλλακτικών πηγών ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά), με βάση τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου και με προσδιορισμό της ποσοστιαίας κάλυψης στις προτεινόμενες εκτάσεις από αυτές τις εγκαταστάσεις.

7. Για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΠΔ απαιτείται στις ζώνες τις οποίες προβλέπει να γίνεται αυστηρότατος έλεγχος της δόμησης και κάθε οικιστικής – περιβαλλοντικής παρέμβασης. Προαπαιτούμενο είναι ο φορέας ο οποίος διενεργεί τους προαναφερόμενους ελέγχους να διατηρεί την πλήρη αυτονομία του από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.

Με αυτή την ευκαιρία η παράταξη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό του Δήμου Ιωαννιτών από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος