Ιαν
18

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - «Μεγαλώνει» σε προσδοκίες, αλλάζει τις γειτονιές
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Η διαδικασία που ξεκίνησε πέρυσι από το Δήμο Ιωαννιτών, αναβαθμίζεται με διπλάσιο προϋπολογισμό και στόχο να «ζωντανέψουν» γειτονιές της πόλης - Το πρόγραμμα προβλέπει την υλοποίηση ήπιων, μικρής κλίμακας παρεμβάσεων με μέγιστο προϋπολογισμό ανά πρόταση που θα προκριθεί τις 50.000 ευρώ

 

Μια πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει. Με αυτό το σκεπτικό η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας την μεγάλη επιτυχία, που γνώρισε το 2018 η διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού, αποφάσισε όχι μόνο να συνεχίσει, την πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της πόλης, διαδικασία, αλλά και να την καθιερώσει.

Άλλωστε, αποδείχθηκε πως οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και στήριξαν τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, ο οποίος ξεκίνησε το 2018, με βασική του αρχή την ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής των πολιτών και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση.

Βασικός του στόχος είναι η κινητοποίηση δημιουργικών δράσεων και λύσεων από «κατοίκους για τους κατοίκους», μέσα από παρεμβάσεις μικρής κλίμακας που προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού.

Έτσι, χθες ανακοινώθηκε επίσημα, πως η καινοτόμα αυτή διαδικασία θα συνεχιστεί και μάλιστα αναβαθμισμένη, για δεύτερη χρονιά, με όλο το βάρος να πέφτει φέτος στην αναβάθμιση των γειτονιών.

Συνέντευξη τύπου για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό του νέου έτους, παραχώρησαν χθες, οι αντιδήμαρχοι, Θανάσης Μανταλόβας, Θωμάς Γιωτίτσας και Γιάννης Λιόντος.

«Στόχος μας είναι να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της πόλης μας, κινητοποιώντας τους πολίτες, κινητοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του καθενός για να βελτιώσουμε από κοινού την καθημερινότητα μας. Στο πλαίσιο αυτό ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός αλλάζει, «μεγαλώνει» και σε προϋπολογισμό και σε προσδοκίες και πριμοδοτεί την συνεργασία των πολιτών στην κατάθεση της πρότασης. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στις προτάσεις των πολιτών. Παράλληλα δημιουργούμε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του πανεπιστημίου και των πολιτών ενεργοποιώντας την υποστήριξη και συνδρομή των φοιτητών της αρχιτεκτονικής σχολής στην τεχνική τεκμηρίωση των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους πολίτες», σημείωσε αρχικά ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μανταλόβας.

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιωτίτσας, τόνισε πως λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος πέρσι, με τη συμμετοχή από πολίτες, φορείς και συλλόγους να τους διαψεύδει αποτελώντας παράλληλα την εγγύηση για την επιτυχία του συμμετοχικού προϋπολογισμού και το 2019.

«Είναι ένας θεσμός που ενισχύει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών σε αποφάσεις που τους αφορούν. Γι’ αυτό το λόγο, κα επειδή η οικονομική κατάσταση του Δήμου το επιτρέπει, ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος και θα φτάνει τις 400.000 ευρώ από 200.000 που ήταν πέρσι», υπογράμμισε.

Ο αντιδήμαρχος Υποδομών, κ. Λιόντος χαρακτήρισε τον συμμετοχικό προϋπολογισμό ως μια «βαθιά δημοκρατική διαδικασία» τονίζοντας πως αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο η Δημοτική Αρχή σχεδίασε, προώθησε και υλοποίησε τα έργα της, με σημείο αναφοράς την ισόρροπη κατανομή τους.

«Ο σχεδιασμός μας έγινε ακούγοντας τους πολίτες και υλοποιώντας έργα για τους πολλούς. Έτσι φτάσαμε μέχρι τον συμμετοχικό προϋπολογισμό ζητώντας ουσιαστικά την πιο άμεση συνεργασία των πολιτών για την υλοποίηση μιας σειράς έργων που αφορούν την καθημερινότητά τους», επισήμανε.

Στη συνέχεια οι αντιδήμαρχοι παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του φετινού Συμμετοχικού προϋπολογισμού ο οποίος αλλάζει, «μεγαλώνει» και σε προϋπολογισμό και σε προσδοκίες και πριμοδοτεί την συνεργασία των πολιτών στην κατάθεση της πρότασης.

Συγκεκριμένα:

- Το πρόγραμμα προβλέπει την υλοποίηση ήπιων, μικρής κλίμακας παρεμβάσεων και στις 6 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών, που θα αφορούν την αναβάθμιση της γειτονιάς.

- Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν τρία συμμετοχικά εργαστήρια, στα οποία οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους στην τεκμηρίωση των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους πολίτες και τις ομάδες πολιτών.

- Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ανά Δημοτική ενότητα και όχι για το σύνολο του Δήμου.

- Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, ήτοι αύξηση 100% σε σχέση με το 2018.

- Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά πρόταση που θα προκριθεί ορίζεται σε 50.000 ευρώ.

- Οι προτάσεις των ομάδων πολιτών, θα πριμοδοτούνται έναντι των μεμονωμένων προτάσεων.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος