Ιαν
22

Ενστάσεων συνέχεια για το Π.Δ. της Λίμνης
Εκτύπωση

Ποιες οι παραλείψεις του Σχεδίου, ποιες οι αλλαγές που προτείνουν οι φορείς της περιοχής, ποιες οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων του Μάτσικα και της περιοχής της Λιμνοπούλας

 

Μια συζήτηση με αρκετούς αστερίσκους έγινε χθες το μεσημέρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, αναφορικά με το Σχέδιο Π.Δ. της Λίμνης Παμβώτιδας, μια συζήτηση, στην οποία παρέστησαν δεκάδες ενδιαφερόμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Μάτσικα και την Λιμνοπούλα.

Η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για το Π.Δ. της Λίμνης έγινε από τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Δημήτρη Σιώλο, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στο ότι προς το παρόν το Π.Δ κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού έχει ξεπεράσει αγκυλώσεις του παρελθόντος, που αποτέλεσαν εστία έντασης και με το υπουργείο αλλά και μεταξύ των τοπικών φορέων στο παρελθόν.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε στο Σώμα ως θέση ενόψει της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης για το Π.Δ την επικαιροποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει το 2013 και η οποία είχε γίνει κοινά αποδεκτή από το σύνολο των τοπικών φορέων.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας ανέφερε πώς το υπό συζήτηση σχέδιο Π.Δ. κινείται προς θετική κατεύθυνση καθώς έχει απαλλαγεί από ορισμένες αγκυλώσεις του παρελθόντος, όπως είναι η οριοθέτηση της λίμνης με την τελεσιδικία των αναχωμάτων και ξεπεράστηκε – το ανεφάρμοστο- όριο των 300/100 μέτρων για εγκαταστάσεις από τη Λίμνη, ενώ μειώθηκαν οι ζώνες παραγωγικότητας και διατηρούνται μόνο για τις περιοχές Λογγάδων και Αεροδρομίου.

Οι δύο μεγάλες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν - και πέρα από το γεγονός ότι το Π.Δ. στηρίζεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2001- είναι η ανεξήγητη απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Μάτσικα, χωρίς να γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χρήση, υπενθυμίζοντας πως στην Κοινή Πρόταση Περιφέρειας, Δήμου κλπ, αναφέρεται η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας ανέφερε επίσης πώς δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης νέων πτηνοτροφικών μονάδων ή εκσυγχρονισμού υπαρχόντων στην περιοχή Αμπελειάς- Επισκοπικού- Κόντσικας, για την άσκηση της θήρας είπε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θέτει το υπουργείο μέχρι να εκπονηθεί Ειδικό σχέδιο και πώς θα πρέπει να επιτρέπονται τα θερμοκήπια. Εν κατακλείδι ο Δ. Σιώλος πρότεινε την επικαιροποίηση της πρότασης του 2013.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εκτενή συζήτηση, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να επικαιροποιηθεί η πρόταση του 2013, με ενσωμάτωση και των προτάσεων των φορέων, κατοίκων κλπ, όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Εξάλλου, στη συνεδρίαση παρόντες ήταν δεκάδες κάτοικοι και ιδιοκτήτες των περιοχών Μαβίλη – Μάτσικα – Λιμνοπούλας που κατέθεσαν υπόμνημα με κύρια αναφορά στην πρόβλεψη του Π.Δ για τις υποζώνες Β5.2 και Β5.3, όπου προβλέπεται η απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Η υποζώνη Β5.3 περιλαμβάνει την περιαστική περιοχή με οικιστική ανάπτυξη σε επαφή με την Παμβώτιδα. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι λάθος διότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής αυτής δεν είναι σε επαφή με τη λίμνη γιατί παρεμβάλλεται ο οικισμός Μάτσικας, μήκους περίπου 500 μέτρων και πλάτους περίπου 100.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Πρότασή μας είναι η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης, που θα καθορίζει τους όρους δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη κλπ) ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος