Φεβ
07

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ - Αντισυνταγματική η απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα
Εκτύπωση

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στη συνεδρίασή της, επικύρωσε την απόφαση της ΚΕΔΕ και ζητά από τα δημοτικά συμβούλια που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, να συνεδριάσουν και να λάβουν σχετικές αποφάσεις

 

Στην αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει και η ΠΕΔ Ηπείρου, για το μείζον θέμα που προέκυψε και πάλι, από την κυβέρνηση, με τα τραπεζικά διαθέσιμα των ΟΤΑ και την υποχρεωτική μεταφορά τους, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Και οι δήμοι της Ηπείρου, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των δήμων στην Ελλάδα, εμφανίζονται μέσω της ΠΕΔ Ηπείρου, αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα νομικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους.

 

Οι αποφάσεις άλλωστε των συλλογικών οργάνων του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης κινούνται σαφώς προς την κατεύθυνση της συντονισμένης αντίδρασης και εφόσον δεν ανακληθεί η απόφαση ή δεν προβλεφθεί ο προαιρετικός χαρακτήρας εφαρμογής της για τους ΟΤΑ, τότε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μονόδρομος.

Η ΠΕΔ Ηπείρου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι επικυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση της ΚΕΔΕ και ζητώντας από τα δημοτικά συμβούλια που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, να συνεδριάσουν και να λάβουν σχετικές αποφάσεις.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Λώλος, έκανε λόγο, για καταστρατήγηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, προσθέτοντας ότι προκύπτει και θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά και πλήρης αναντιστοιχία με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η αυτοδιοίκηση για το εάν ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι ΟΤΑ δεν επιθυμούν να έχουν έναν ακόμη ελεγκτικό μηχανισμό, ο κ. Λώλος σημείωσε πως οι ΟΤΑ είναι αυτοί που πρότειναν τον προληπτικό έλεγχο, αλλά αυτό που προωθεί η κυβέρνηση είναι διαφορετικού χαρακτήρα.

«Οφείλει επίσης να μας εξηγήσει η κυβέρνηση εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι όπως αυτοί που υπήρχαν το 2015 με την οικονομία της χώρας, ώστε να εξετάσουμε διαφορετικά το ζήτημα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο κ. Λώλος έθεσε και μία άλλη διάσταση η οποία σχετίζεται με όρους ανταγωνισμού μεταξύ των συστημικών και των συνεταιριστικών τραπεζών, απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ήδη έχουμε απευθυνθεί στο συλλογικό όργανο των τραπεζών, προκειμένου να τοποθετηθούν, αλλά θεωρούμε ότι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή της απόφασης θα είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες, τις οποίες οι ΟΤΑ για ευνόητους λόγους στήριξης της τοπικής οικονομίας, στηρίζουν, καταθέτοντας χρήματα και διατηρώντας ανοιχτούς ή προθεσμιακούς λογαριασμούς», κατέληξε.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος