Φεβ
08

«ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» - Να διεκδικήσει η Περιφέρεια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από το ΤΑΙΠΕΔ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, διαδοχικά τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρο Πάσχο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανδρέα Νταή.

Συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης για την πόλη της Ηγουμενίτσας και το νομό Θεσπρωτίας γενικότερα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για το οποίο ο Σπύρος Ριζόπουλος προτείνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διαδικασία εξαγοράς του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά τις συναντήσεις ο κ. Λώλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ένα από αυτά που έγινε πολύ κουβέντα ήταν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πως οι δραστηριότητές του θα διασυνδεθούν με τον δήμο και θα αποδώσουν οφέλη προς την τοπική κοινωνία και πως θα μπορέσει το λιμάνι να λειτουργήσει παραγωγικά για όλους μας. Πέρα από αυτό, όμως, συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στον τουρισμό, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μια σειρά από άλλα ζητήματα».

Με τη σειρά του ο Σπ. Ριζόπουλος ανέφερε: «Συνεπώς, ανάπτυξη λιμανιού χωρίς να υπάρχει ένα συνολικό business plan στο οποίο θα λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός χαρακτήρας και η ανάπτυξη της πόλης της δεν μπορεί να υπάρξει. Πιστεύω, δε, ότι το λιμάνι πρέπει να αξιοποιηθεί και διαφορετικά. Πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να φτιαχτεί και ως ενεργειακός κόμβος για να μπορέσει να υπάρξει και η προσέλκυση πλοίων LNG. Πρέπει να δούμε και το θέμα της ενέργειας γιατί το 40% του κόστους μιας βιομηχανίας είναι η ενέργεια. Συνεπώς στρατηγικός εταίρος στην τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι το λιμάνι για να μπορεί να έρχεται συμπυκνωμένο το φυσικό αέριο και η δικτύωση του να αποτελέσει μια ξεχωριστή διαδικασία που θα αναλάβει η Περιφέρεια».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλέξανδρος Πάσχος, ανέφερε: «Να καλωσορίσουμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Ριζόπουλο. Έκανε μια επίσκεψη στο Επιμελητήριο και τον ενημερώσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στο οικονομικό γίγνεσθαι της Θεσπρωτίας. Από την πλευρά μας κάναμε για γενική αποτύπωση: Τουρισμός, κάμπος με τα εσπεριδοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες και ακούσαμε το τι σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα».

Ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε και τα εξής: «Θα βάλουμε κάποιους κοινούς στόχους την επόμενη μέρα για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι να δούμε και εμείς πως πρέπει να αλλάξουμε σε επίπεδο νοοτροπίας για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε και καλύτερο προϊόν. Αλλιώς, όπως ξέρετε, η παγκόσμια αγορά μας βγάζει εκτός. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή και όπως και ο ίδιος λέει και η δική του πόρτα είναι πάντα ανοιχτή χωρίς διακρίσεις. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχόμαστε τα καλύτερα και να γνωρίζει ότι το βασικό κριτήριο είναι η συλλογικότητα και η συνεργασία κάτι το οποίο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη εδώ στη Θεσπρωτία».

Ο πρόεδρος του Ο.Λ.ΗΓ. Ανδρέας Νταής σημείωσε και τα εξής: «Μου έδωσε τη δυνατότητα να τον ενημερώσω με πολύ αναλυτικό τρόπο για όλα τα προβλήματα αλλά και για όλες τις προοπτικές που έχει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ξεκινώντας από μια πραγματική βάση, αυτό που συμβαίνει σήμερα. Σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιμάνια της Ελλάδας. Είναι στο κεντρικό ευρωπαϊκό δίκτυο, η κίνησή του είναι συνεχώς ανερχόμενη και είναι μια σημαντική οικονομική παράμετρος που δεν αφορά μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα».

Ο Σπ. Ριζόπουλος ανέφερε και τα εξής: «Βλέπω ότι το αναπτυξιακό πλαίσιο που έχουμε ως Ορίζοντες Ηπείρου, με επίκεντρο τη δυναμική του λιμανιού για να μπορέσουμε να παράξουμε τζίρους για όλη την περιφέρεια και για να βελτιώσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι κάτι το οποίο περνάει μέσα από την ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο απ’ ότι είδα είναι ανοιχτό σε μία πολυσχιδή δραστηριότητα ανάπτυξης. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αγκυλώσεις προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Είναι σημαντικό ότι είχα την ευκαιρία να εξηγήσω γιατί χρειάζεται ο ιδιοκτησιακός μανδύας της Περιφέρειας. Γι αυτό και ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσα στον κ. Ντάη είναι το ενδιαφέρον μου να μπει στη διαδικασία διεκδίκησης του λιμανιού η ίδια η Περιφέρεια.

Είναι σημαντικό ότι ήδη τρέχουν προγράμματα σύγκλισης της περιφέρειας με τον αστικό ιστό κάτι το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ. Και συμφωνήσαμε, μέσα από τη συζήτηση, σε αυτό το οποίο λέω τόσο καιρό, ότι η ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης δεν μπορεί να είναι δύο παράλληλες διαδικασίες. Πρέπει να είναι κοινές και πρέπει να υπάρξει ένας κοινός αναπτυξιακός στόχος, ένα master plan. Γιατί και εκείνος κάνει απέλπιδες προσπάθειες να προσελκύσει ενδιαφέρον τουρισμού μέσα από τις κρουαζιέρες και φτάνει να αναγκάζεται να παρουσιάζει και την πόλη. Γιατί το λιμάνι, είναι μόνο το σημείο πρόσδεσης. Άρα είναι αντιληπτό ότι η ανάπτυξη του λιμανιού άπτεται άμεσα της ανάπτυξης της πόλης, κάνοντας την πόλη ελκυστική».

Δημιουργία Ανεξάρτητου

Φορέα Γάλακτος

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, συνεχίζοντας τις συστηματικές του επαφές με τους φορείς σε όλους του νομούς της Περιφέρειας επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας, όπου συναντήθηκε με τον Βασίλη Παρόλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος αλλά και η άρδευση των καλλιεργειών.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Ριζόπουλος ενημέρωσε για τις θέσεις των Οριζόντων και ειδικότερα τόσο για την δημιουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Γάλακτος, όσο και για την εκπόνηση ειδικού ρυθμιστικού σχεδίου άρδευσης για το σύνολο των καλλιεργειών στην Ήπειρο.

Αναφερόμενος τέλος στις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επισήμανε: «Οι κτηνοτρόφοι να καταλάβουν ότι όλο αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο στήριζαν είναι αυτό που ουσιαστικά τους άνοιξε το λάκκο».

Μετά τη συνάντηση ο Β. Παρόλας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως στον τομέα της κτηνοτροφίας που δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να ορθοποδήσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Τα προβλήματα εστιάζονται και στη λειτουργία του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φιλιατών, μια εγκατάσταση που μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 30 τόνους της ημέρας. Ο συνεταιρισμός αυτός έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 2 δισ. δραχμές πριν κάποια χρόνια, αλλά σήμερα παραμένει ανενεργός ενώ θα μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής και ιδιαίτερα των μικρών, αυτών που θέλουμε να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν. Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Με τη σειρά του ο Σπ. Ριζόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι η δουλειά μας δεν απλά να τους προστατεύσουμε, είναι να τους στηρίξουμε ούτως ώστε οι παραγωγοί να αντιληφθούν ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε να τους βοηθήσουμε -αντί να δίνουν τη μάχη χαρακωμάτων για την τιμή του γάλακτος το οποίο έχει το εξής παράδοξο με όρους αγοράς δεν μπορεί κάτι το όποιο είναι περιζήτητο να πέφτει η τιμή του, βάζοντάς τους σε μια διαδικασία να γίνουν και οι ίδιοι γαλακτοκόμοι. Όλοι. Για να γίνει αυτό προτείνω, όπως σας είπα και με χαρά δέχθηκα τη δική σας στήριξη σε αυτό, τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Φορέα Γάλακτος στον οποίο επιθυμώ να ενταχθούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί των νομών. Έτσι, οι μονάδες σαν αυτή στους Φιλιάτες που δεν λειτουργεί ή θα αποφασίσουν να συμπλεύσουν με τον Φορέα ή θα κάνουμε δικές μας. Εάν δεν βάλουμε τους κτηνοτρόφους σε μια οργανωμένη κατάσταση να παράγουν δικά τους προϊόντα για να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά απέναντι στις βιομηχανίες δεν υπάρχει καμία τύχη. Αυτό πρέπει να επιδοτήσουμε, την επιχειρηματικότητα».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος