Φεβ
12

Στο ζενίθ η αγωνία για την προστασία της φέτας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Νίκη για το «ελληνικό γιαούρτι», η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για υποχρεωτική χρήση του όρου, από την Τσεχία – Ζητούμενο το εάν η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει προάγγελο θετικών εξελίξεων και στην προστασία ονομασίας της φέτας

 

«Νίκη» της Ελλάδας για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».

Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου «η ονομασία "ελληνικό γιαούρτι" είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όπως είπε ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».

Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, στο Ioannina TV, μίλησε ο κ. Γιάννης Βιτάλης από την Διεπαγγελματική Οργάνωση για την προστασία της φέτας, με την ιδιότητα του προέδρου, τονίζοντας ότι είναι θετική καταρχάς η διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

«Προς το παρόν υπάρχουν προθέσεις και ευχόμαστε αυτή η ιστορία να φτάσει στην υλοποίησή της. Δεν είναι μόνο το ελληνικό γιαούρτι, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί και τι θα γίνει με το greek style yogurt και με το greek type yogurt», σημείωσε αρχικά.

Το βασικότερο και πιο ενδιαφέρον σίγουρα σημείο των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το εάν η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει προάγγελο θετικών εξελίξεων στην προστασία ονομασίας της φέτας.

Εκεί όμως ο κ. Βιτάλης δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος, με αφορμή κυρίως το ότι οι συζητήσεις για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Άφησε μάλιστα αιχμές για πολιτικούς παράγοντες που επιχειρούν όπως είπε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, που δεν ταιριάζουν όμως με τα συμφέροντα του κλάδου.

«Ο πρώην υπουργός κ. Αποστόλου και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε την υπόθεση, έδειξε ότι δεν έχουμε τους ίδιους σκοπούς. Καλός ο συνδικαλισμός, αλλά δε χωρά στις δικές μας υποθέσεις. Μοναδικός μας στόχος είναι να σώσουμε, όσο ακόμη προλαβαίνουμε, τη φέτα. Υπάρχουν συζητήσεις και συναντήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Διαψεύδονται επίσης και οι πληροφορίες ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη, όπως έλεγε πριν έξι μήνες ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης. Είναι δύσκολο να τα βρούμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια.

Οι προοπτικές θα είναι μόνο θετικές εάν συμφωνήσουμε σε έναν κοινό σκοπό, την προστασία της φέτας και δεν κοιτά ο καθένας την καρέκλα του.

Δυστυχώς, ο καθένας εκπροσωπεί ή ενεργεί αναλόγως για να ενημερώνει το δικό του κοπάδι. Οι περισσότεροι ενημερώνουν τους ψηφοφόρους τους, όμως εγώ δεν έχω κάποιον ψηφοφόρο, αλλά με ενδιαφέρει μόνο η προστασία του προϊόντος», σημείωσε ο κ. Βιτάλης.

Το ιστορικό της διαμάχης

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν η Τσεχία θέσπισε νόμο, ο οποίος επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ελλάδα και ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) από την πλευρά τους υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με την Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Τέλη Νοέμβρη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, ο κ. Αραχωβίτης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει εκ νέου το ζήτημα, ζητώντας παράλληλα και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.

Μάλιστα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίων της Τσέχικής Δημοκρατίας για αυτή την υπόθεση, ωστόσο μετά την αποστολή της τροποποιητικής απόφασης για την εθνική νομοθεσία η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει το σχέδιο τροποποίησης της τσεχικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της υπόθεσης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος