Μαρ
14

Μια έκθεση με επίκεντρο την Αρχαία Δωδώνη
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρήγιο της Καλαβρίας

Κάτι περισσότερο από θερμή ήταν η υποδοχή της έκθεσης με επίκεντρο την αρχαία Δωδώνη, η οποία φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρήγιο της Καλαβρίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν σε υποβλητική ατμόσφαιρα και σε ιδιαίτερα ένθερμο κλίμα, ενώ χαρακτηριστικό της σημασίας και απήχησης της έκθεσης είναι ότι την χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Το αποτύπωμα της έκθεσης για τη Δωδώνη με τίτλο «Το μαντείο των ήχων», που φιλοξενήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο στο μουσείο της Ακρόπολης, αποτέλεσε το διαβατήριο για το ταξίδι της αρχαίας Δωδώνης και των αρχαιολογικών ευρημάτων της στη γειτονική Ιταλία.

Οι σχέσεις άλλωστε της Ηπείρου και της Δωδώνης με τη Μεγάλη Ελλάδα, χρονολογούνται από τον Αλέξανδρο Α’ τον Μολοσσό και μετέπειτα από το Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών, μέχρι τις απαρχές των Ρωμαϊκών χρόνων.

Η έκθεση όπως ανέφερε ο έφορος αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ επιστρέφοντας από την Ιταλία αποσκοπεί στην ανάδειξη των κοινών αυτών σχέσεων, κάτι που επισημάνθηκε και στο πλαίσιο των εγκαινίων αλλά κυρίως μέσα από την παρουσίαση των εκθεμάτων. Ιδιαίτερη θέση σε αυτά κατέχουν τα χρηστήρια μεταλλικά ελάσματα που έχουν βρεθεί στην αρχαία Δωδώνη, με εκείνους που απευθύνονται στο μαντείο της Δωδώνης, να έχουν φτάσει στην Ήπειρο από την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία.

«Η έκθεση αυτή φέρνει ξανά κοντά Έλληνες και Ιταλούς, τιμώντας την προαιώνια “συγγένεια” και “φιλία” και μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στις πολιτιστικές ιδιομορφίες της Δωδώνης και της Ηπείρου. Παράλληλα, μπορούμε να θεωρήσουμε τα εκθέματα ως υλικές μαρτυρίες του παρελθόντος, και ως εφαλτήριο για να γνωρίσουμε από κοντά το σημερινό τοπίο. Ας θεωρήσουμε, ότι πρόκειται για ένα αντιδάνειο με τα ελάσματα των ανθρώπων που ήρθαν στη Δωδώνη από περιοχές όπως το Ρήγιο, ο Τάραντας και από αλλού», τόνισε ο κ. Σουέρεφ.

Η έκθεση οργανώνεται σε δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου. Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, εγκαταστάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, στο οποίο φυλάσσονται, οι δύο περίφημοι χάλκινοι ανδριάντες των πολεμιστών (Bronzi di Riace).

«Η έκθεση συνιστά εξαιρετική πολιτιστική πρωτοβουλία και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο της Δωδώνης, του αρχαιότερου μαντείου των αρχαίων Ελλήνων και των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας, όσο και της γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας του υπουργείου μας σε διεθνές επίπεδο, η οποία, προβάλλει και αναδεικνύει το πολιτιστικό το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Σουέρεφ.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος