Μαρ
15

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ - Πάνω από 2 εκ. ευρώ το ύψος των έργων αγροτικής οδοποιίας
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc} Έργα που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ και αφορούν παρεμβάσεις σε αγροτικούς δρόμους υλοποιεί ο Δήμος Ζίτσας στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εξασφαλίζοντας εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στις καλλιέργειές τους και τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες τους.
«Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό των προηγούμενων ετών που δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας είναι ως το τέλος της επόμενης τετραετίας να μην υπάρχει δρόμος σε αδειοδοτημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς ασφαλτόστρωση» επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την ένταξη της πρότασης του Δήμου Ζίτσας στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με την οποία εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους 840.000 ευρώ, και έρχεται λίγες μέρες μετά τη συμβασιοποίηση των δύο έργων αγροτικής οδοποιίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα έργα που αφορούν βελτιώσεις αγροτικών δρόμων στο Δήμο Ζίτσας εκτός από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση του Προγράμματος «Φιλόδημος» είναι:
- «Αγροτική Οδοποιία Αμπελουργικής Ζώνη Τ.Κ. Ζίτσας» προϋπολογισμού 487.000 ευρώ και «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Πρωτόπαππας» προϋπολογισμού 217.000 ευρώ που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις κατασκευής με τον ανάδοχο.
- «Ασφαλτοστρώσεις Δρόμων στις Τ.Κ. Αναργύρων και Γραμμένου» προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, «Αποκατάσταση Ζημιών Δρόμων στις Τ.Κ. Κληματιάς και Άνω Λαψίστας» προϋπολογισμού 129.900 ευρώ, «Τσιμεντόστρωση δρόμου στην Τ.Κ. Άνω Ζαλόγγου» προϋπολογισμού 45.600 ευρώ και «Τσιμεντόστρωση Δρόμου στην Τ.Κ. Βερενίκης» προϋπολογισμού 18.000 ευρώ που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του Δήμου και την Περιφέρεια Ηπείρου και είναι υπό δημοπράτηση.
Παράλληλα, ο Δήμος Ζίτσας έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Leader» για το έργο «Αγροτική Οδοποιία Δ.Ε. Εκάλης» προϋπολογισμού 178.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε δρόμους των Τοπικών Κοινοτήτων Πετσαλίου και Ασφάκας.
Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν στα εν λόγω έργα αφορούν στην πλειοψηφία τους βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων με ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις και με την ολοκλήρωσή τους ικανοποιούνται χρονίζοντα αιτήματά των αμπελουργών, γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής που ζητούν ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.
«Καθημερινά αποδεικνύουμε πως κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για υλοποίηση έργων που στηρίζουν και βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των κατοίκων αγροτικών περιοχών του Δήμου μας» επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» της πρότασης του Δήμου και καταλήγει: «Θεωρούμε πως με την ολοκλήρωση τέτοιων έργων δεν ενισχύουμε μόνο την αγροτική οικονομία αλλά δίνουμε και κίνητρα σε νέους ανθρώπους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σε αγροτικές περιοχές και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».
Εντάξεις στο «Φιλόδημος»
Εξάλλου, στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Ζίτσας με τίτλο: «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ζίτσας» συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, συνολικού μήκους 8.540μ στις Τοπικές Κοινότητες Ζίτσας, Πρωτόπαππας, Άνω και Κάτω Λαψίστας, Ροδοτοπίου, Ζωοδόχου και Σουλόπουλου. Θα καλύψει τις ανάγκες 22 ποιμνιοστασίων, 4 πτηνοτροφείων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μηδικής και σιτηρών συνολικής έκτασης 1.093 στρεμ., αμπελώνων συνολικής έκτασης 51 στρεμ. καρυδιών συνολικής έκτασης 5 στρεμ. και 1φωτοβολταικού πάρκου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος