Απρ
11

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Συνεδρίαση με φόντο το… νέο ΕΣΠΑ
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Με… φόντο τη νέα προγραμματική περίοδο και με δυο, επί της ουσίας, συνεδριάσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, συνεδρίασε χθες για μια σειρά από διάφορα ζητήματα.

Η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος ήταν ειδικού χαρακτήρα, αφού εξελέγησαν νέος αντιπρόεδρος και νέος γραμματέας του Σώματος.

Η δεύτερη συνεδρίαση, πιθανώς και η τελευταία με την παρούσα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε επίσης περισσότερο τυπικό περιεχόμενο καθώς το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα τρεις προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου με Δήμους στο πλαίσιο της διαβαθμιδικής συνεργασίας, αλλά και μία τροποποίηση που αφορούσε στην πληρωμή των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων για την ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου.

Παρόλα αυτά, η συνεδρίαση απέκτησε εκτός ημερήσιας και πολιτική διάσταση μετά την ερώτηση του Γιώργου Ζάψα, προς την περιφερειακή αρχή, για το εάν έχει καταλήξει στις προτεραιότητες και τα εμβληματικά έργα τα οποία προτάσσει ενόψει του νέου ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στον κ. Ζάψα, τόνισε μεταξύ άλλων πως η ίδια η περιφερειακή αρχή έχει ζητήσει στο επίπεδο της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας από τους συναρμόδιους φορείς να προτείνουν έργα και δράσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι στην κατηγορία των επιλέξιμων.

«Εμείς ζητήσαμε από τους φορείς τις προτάσεις τους, όμως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το κεντρικό κράτος για τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν τα χρήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την βιομηχανία ΒΙΚΗ

Εξάλλου, επίσης, εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Νίκος Ζήκος από την Αριστερή Παρέμβαση ζήτησε να συζητηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της βιομηχανίας ΒΙΚΗ που έβαλε λουκέτο και 190 συνολικά εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο.

Και οι άλλοι επικεφαλής αποδέχθηκαν αρχικά το αίτημα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση όμως η περιφερειακή αρχή, με δεδομένη την πρότερη εμπειρία σε άλλα παρεμφερή ζητήματα όπως η SPIDER αντέτεινε ότι οποιαδήποτε συζήτηση δεν θα προσφέρει το παραμικρό στους εργαζόμενους.

Ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές ήταν η απάντηση του κ. Καχριμάνη λέγοντας πως «Η περιφερειακή αρχή ασχολείται με αυτά που μπορεί και όχι επί παντός επιστητού. Είναι θέμα του υπουργείου να ασχοληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να ακολουθήσει ψηφοφορία στην οποία το αίτημα συζήτησης, παρουσία και των απολυμένων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο απορρίφθηκε, ενώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύνταξη ψηφίσματος στο οποίο θα ζητείται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους απολυμένους.

Νέος Αντιπρόεδρος και Γραμματέας

Τέλος, στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χθες το μεσημέρι, εξελέγησαν νέος Αντιπρόεδρος και νέος Γραμματέας.

Συγκεκριμένα στη θέση της Πολυξένης Κοίλια – Ταπραντζή που υπέβαλλε την παραίτησή της από το αξίωμα της Αντιπροέδρου εξελέγη ο Σπυρίδων Πάικας.

Ακόμη, στη θέση του Δημήτρη Χαμπίμπη, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη με τον οποία είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος, νέος Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο Ιωάννης Ντάλλας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος