Απρ
12

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ - Σπουδαστής έπαθε… αμνησία κατά τη διάρκεια της δίκης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

Η… απόσταση μεταξύ του περιεχομένου των καταθέσεων των σπουδαστών στην Αστυνομία και εκείνων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας

 

Με την εξέταση πρώην σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων συνεχίστηκε και χθες Πέμπτη, για Τρίτη ημέρα, η δίκη των εννέα Κρητικών, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί με την εξέταση ενός πρώην σπουδαστή, ο οποίος εμφανίστηκε στο ακροατήριο να… μην θυμάται τα όσα είχε αρχικά καταθέσει στην αστυνομία.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι για ορισμένα περιστατικά, τα οποία αναγράφονται στην κατάθεσή του, είχε άγνοια και γι’ αυτό το δικαστήριο διέταξε να κρατηθεί έως ότου ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Έτσι, για τον σπουδαστή δόθηκε εισαγγελική εντολή, να κρατηθεί καθώς επί της ουσίας αρνήθηκε να καταθέσει, περιοριζόμενος να απαντά στις ερωτήσεις της έδρας και του εισαγγελέα, πως δε θυμάται τίποτε από όσα είχε λάβει γνώση ή είχε ακούσει και από εκείνα που είχε καταθέσει αρχικά.

Παρόμοια εικόνα εμφανίστηκε και λίγο αργότερα με την κατάθεση ενός ακόμη μάρτυρα, με τον εισαγγελέα να εξανίσταται και να τονίζει και προς τον μάρτυρα αλλά και προς τους διάδικους και την κατάμεστη αίθουσα, ότι είναι αδιανόητο, να έχει συνταχθεί ένα κατηγορητήριο για μία τόσο σημαντική υπόθεση, με εννέα κατηγορούμενους και εκείνοι που κατέθεσαν αρχικά να εμφανίζουν απώλεια μνήμης στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του εισαγγελέα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας και μετά την απολογία του τρίτου κατά σειρά μάρτυρα «ότι υπάρχει πρόβλημα μνήμης σε αυτή τη δίκη».

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν συνολικά επτά μάρτυρες, φτάνοντας στο σύνολο τους 14 που έχουν καταθέσει, ενώ υπολείπονται άλλοι πέντε από τη λίστα των μαρτύρων, που έχουν κληθεί.

Σήμερα πάντως, ο πρώτος που θα κληθεί να καταθέσει θα είναι ο μάρτυρας που κρατήθηκε χθες με εντολή εισαγγελέα.

Από τις χθεσινές καταθέσεις δεν προέκυψε κάποιο νεότερο στοιχείο, ωστόσο μετά την εξέταση του τελευταίου μάρτυρα αργά το μεσημέρι, η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν άντεξε και ξέσπασε απευθυνόμενη προς το σύνολο των παρισταμένων και ειδικά προς τους μάρτυρες λέγοντας πως «θέλω να μάθω το αυτονόητο, γιατί έχασα το παιδί μου και όχι το πορτοφόλι μου…».

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην αίθουσα είναι και η ένταση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, με αφορμή συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους μάρτυρες και τον τρόπο διατύπωσής τους, με την πρόεδρο του δικαστηρίου, να παίζει και το ρόλο του ειρηνοποιού…

Οι γονείς του Βαγγέλη

Εξάλλου, κατά την εξέτασή του, ο ένας από τους Κρητικούς εμφανίστηκε αμήχανος και διαφοροποιήθηκε από την αρχική του κατάθεση στην Αστυνομία, γεγονός που επισημάνθηκε από την έδρα, ενώ ο πατέρας του άτυχου Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, σηκώθηκε και απευθυνόμενος στη έδρα είπε: «Το καταλαβαίνω το παιδί που δεν μπορεί να πει και πολλά αφού είναι από την Κρήτη και στην Κρήτη θα γυρίσει και αυτός. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο και δεν ενδιαφέρει τόσο η τιμωρία των κατηγορουμένων όσο να μάθουν όλοι τι παιδί ήταν ο γιος μου»

Συγκεκριμένα γεγονότα, στα οποία ήταν παρών, κατέθεσε και ο δεύτερος μάρτυρας που κατάγεται από την Κρήτη, ο οποίος είπε πως είχε στενή φιλική σχέση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μάρτυρας υποστήριξε πως είχε δει κάποιους από τους κατηγορουμένους να πετάνε μήλα στον Βαγγέλη και ότι κάποια άλλη φορά να τον «τραβάνε με την μπλούζα από τον λαιμό». Επίσης κατέθεσε πως λίγες ημέρες πριν να εντοπιστεί η σορός του 19χρονου, πήρε μια ανώνυμη επιστολή η οποία ανέφερε «Βρέθηκα σε λάθος σημείο τη σωστή στιγμή. Έχω βίντεο για αυτά που του κάνατε».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος