Απρ
13

Ενισχυμένος ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Αναγκαιότητα για την χώρα μας και για την Ήπειρο, η σύνδεση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος – Ολοκληρώθηκε στα Τζουμέρκα η 11η συνάντηση του Δικτύου των μελών του Europarc

 

Με σημαντικά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τον ενισχυμένο, τους τελευταίους μήνες, ρόλο των Φορέων Διαχείρισης, προς αυτή την κατεύθυνση, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η 11η συνάντηση του Δικτύου των μελών του Europarc στα Τζουμέρκα.

Όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το κυριότερο ίσως συμπέρασμα είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης να συνδεθούν απαρέγκλιτα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η τελετή λήξης της συνάντησης στην οποία έλαβαν μέρος 140 εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από 40 περίπου χώρες έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ο κ. Φάμελλος στο χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης.

Η σημαντικότερη θεσμική αλλαγή είναι σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η ένταξη του προϋπολογισμού λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και η ρύθμιση για την διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων τους.

Σημαντική παράμετρος για το αμέσως επόμενο διάστημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο είναι τα δύο μεγάλα έργα που ήδη υλοποιούνται και τα οποία αναφέρονται στα σχέδια διαχείρισης και τα Π.Δ για όλες τις περιοχές Natura και στο πρόγραμμα Life.

Παράλληλα όμως όπως ανέφερε και σε δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος αποτελεί αναγκαιότητα η σύνδεση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης με τον τοπικό παραγόμενο προϊόν.

«Είναι δύσκολη η περίοδος για τους φορείς, αλλά περνάμε πλέον σε φάση αξιολόγησης βάσει της απόδοσής τους στο τοπικό παραγόμενο προϊόν, ώστε οι φορείς να ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να λειτουργούν ως αναπτυξιακά εργαλεία των περιοχών.

Ζητήσαμε από τον Φορέα των Τζουμέρκων να στηρίξει τον δήμο Βορ. Τζουμέρκων και τους κατοίκους για την απόκτηση τοπικού σήματος ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα, γιατί αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τετραήμερης συνάντησης τόνισε πως αναδείχθηκε η σημασία της προστασίας μίας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κυρίως το ότι μία τέτοια επένδυση αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαιρετισμό τέλος στην εκδήλωση της Πέμπτης απηύθυναν εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Δημ. Βαρέλης, με την ιδιότητα παράλληλα και του μέλους στη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης και εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού Τζουμέρκων ο Άγγελος Ζώνιος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος