Μαϊ
16

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Τζουμέρκα και Πρέβεζα… «βλέπουν» Ιόνια Οδό
Εκτύπωση

«Πράσινο φως» από το υπουργείο Υποδομών στην κατασκευή του άξονα που θα συνδέει την Πρέβεζα με την Ιόνια, αλλά και στην υλοποίηση της συνέχειας του νέου δρόμου που συνδέει την Γέφυρα Πλάκας με την Ιόνια, και θα φτάνει ως τα Πράμαντα

 

Οι υποδομές, η υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ήταν από την πρώτη στιγμή το μεγάλο «στοίχημα» της νυν Περιφερειακής Αρχής, ένα «στοίχημα» που ήδη έχει κερδηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα έργα υποδομής, οι νέοι οδικοί άξονες και οι νέοι δρόμοι σε όλη την Ήπειρο, αποτελούν μια πραγματικότητα, τη στιγμή που συνεχώς νέα έργα αποκτούν χρηματοδότηση, και ετοιμάζονται να υλοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, άνοιξε ο «δρόμος» για την κατασκευή από την Περιφέρεια δύο ακόμη μεγάλων οδικών έργων στην Ήπειρο.

Πρόκειται για την κατασκευή του οδικού τμήματος «Παράκαμψη Φιλιππιάδας για τη σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό» και το «Οδικό τμήμα Γεφύρι Πλάκας - Πράμαντα».

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών παρέχεται η σύμφωνη γνώμη για τη σύναψη των αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων για την κατασκευή των δύο έργων από την Περιφέρεια.

Το πρώτο έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους (35 εκ. ευρώ) που είναι δεσμευμένοι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου «Ήπειρος 2014-2020».

Το δεύτερο έργο, έχει προϋπολογισμό έως 8.500.000 ευρώ και θα αποτελέσει συνέχεια του νέου οδικού άξονα Ιόνια Οδός - Γέφυρα Πλάκας, που ήδη άρχισε να κατασκευάζεται με πόρους του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη.

Ο κ. Καχριμάνης σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Μετά από πολύμηνες και επίμονες προσπάθειες, συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τον Υπουργό Υποδομών, η διαδικασία για την κατασκευή των δύο έργων που είναι προτεραιότητά μας ξεκινά. Η συγκοινωνία Άρτας - Πρέβεζας θα βελτιωθεί, η Φιλιππιάδα θα γίνει ασφαλής και θα σπάσει οριστικά η συγκοινωνιακή απομόνωση των Βορείων Τζουμέρκων. Επόμενος στόχος μας είναι να συνεχιστεί ο δρόμος και προς τον πρώην δήμο Αγνάντων».

Ζητά επανεκτίμηση των ζημιών

Παράλληλα, επανεκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Άρτας, ζητά με έγγραφό του, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Συγκεκριμένα στο έγγραφό του επισημαίνει τα εξής: «Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινοποιήσεις των πορισμάτων του ΕΛΓΑ που αφορούν τις εκτιμήσεις ζημιάς από τους φετινούς παγετούς που έπληξαν τις καλλιέργειες κυρίως εσπεριδοειδών, διαπιστώθηκαν από τους εκτιμητές του Οργανισμού χαμηλές έως μηδενικές ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος του κάμπου. Με βάση το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, παρέμεινε αδιάθετο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παραγωγή, οι καλλιεργητές εκφράζουν την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά τους μετά την παραλαβή των πορισμάτων εκτίμησης.

Για μια ακόμα φορά παρατηρείται η συρρίκνωση του αγροτικού τους εισοδήματος, χωρίς υπαιτιότητα δική τους και η συνεχόμενη απογοήτευσή τους από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, ο οποίος στηρίζεται από τις εισφορές των ίδιων των αγροτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εκτιμούμε πως πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποζημίωση των γενομένων ζημιών».

 

Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος