Ιουν
07

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Καμπανάκι κινδύνου για τον κλάδο των δασεργατών
Εκτύπωση

Αγωνία για το μέλλον των δασεργατών μετά τη «στροφή» της ΔΕΗ στην προμήθεια στύλων από το εξωτερικό – Σημαντική παρέμβαση Καχριμάνη με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Σήμα κινδύνου για το μέλλον του κλάδου των δασεργατών εκπέμπει η Περιφέρεια Ηπείρου, διαπιστώνοντας πως ο σημαντικός για την τοπική μας οικονομία, κλάδος, βρίσκεται αντιμέτωπος με πλήρη κατάρρευση, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Αιτία των κινδύνων που παρουσιάζονται σε βάρος του κλάδου είναι το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με την προμήθεια στύλων για τις ανάγκες της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ).

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Προεδρείο και τα μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου που συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, βασική αιτία είναι το γεγονός πως μετά από 40 περίπου χρόνια που η Δημόσια Επιχείρηση προμηθεύονταν στύλους από ελληνικά παραγωγικά δάση, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται σταδιακή στροφή σε αγορές του εξωτερικού.

Ο Περιφερειάρχης σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται διεξοδικά στο ζήτημα που έχει προκύψει και ζητά την άμεση παρέμβασή τους προκειμένου η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) να συνεχίσει την παραλαβή στύλων από Ελληνικά παραγωγικά δάση, με την ίδια ως τώρα διαδικασία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, υπογραμμίζει: «Η συγκεκριμένη επιλογή της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), γίνεται σε μια περίοδο μάλιστα, κατά την οποία η Δημόσια Επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε στύλους για επέκταση ή αντικατάσταση των δικτύων της. Περί τούτου έχουμε άμεση γνώση, καθώς εκκρεμούν ακόμη και επί δωδεκάμηνο σχετικές αιτήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για αγροτικό εξηλεκτρισμό κ.α. (έχοντας προκαταβάλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά) την ώρα που παραμένουν σε κορμοπλατείες περί τους 25 με 30.000 στύλοι ελληνικής παραγωγής».

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης σημειώνει πως σύμφωνα με τους δασικούς συνεταιρισμούς η αλλαγή πολιτικής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, συμπίπτει με την σύναψη συνεργασίας με ιδιωτική εταιρία επιθεώρησης καταλληλόλητας των στύλων, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική, η οποία εξασφάλιζε ποιοτική αλλά και επαρκή ποσότητα στύλων, οι οποίοι – εκτός των άλλων- είναι συμβατοί με τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

«Τούτο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως συνήθως παρατείνεται μέχρι και δέκα χρόνια το όριο ζωής τους, σε αντίθεση με τους στύλους από τη Φινλανδία που προέρχονται από φυτώρια, έχουν δε και μεγαλύτερο κόστος», τονίζει χΨκτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρει και τα εξής: «Είναι χαρακτηριστικό, πως οι λόγοι απόρριψης της ελληνικής ξυλείας, στηρίζονται σε παραμέτρους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την προμήθειά της και ουδέποτε η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) είχε εκφράσει την εναντίωσή της ή είχε εκδώσει απόφαση αλλαγής της διαδικασίας ποιοτικής παραλαβής. Ευελπιστούμε πως θα βρεθεί η κατάλληλη λύση προκειμένου να αποτραπεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν οι εναπομείναντες κάτοικοι - δασεργάτες των ορεινών περιοχών Ηπείρου, Μακεδονίας και Θεσσαλίας».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος