Ιουν
11

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Η μειωμένη προσέλευση οδήγησε σε… παράταση!
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Η διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησιών είχε φτάσει μόλις το 35%, οι πολίτες «έσπευσαν» στο γραφείο Κτηματογράφησης στη Ριζάρειο Πολιτεία, για να προλάβουν τις προθεσμίες και για… μια ακόμη φορά, δημιουργήθηκαν ατελείωτες ουρές που ανάγκασαν το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει παράταση

 

Η γνωστή πλέον νοοτροπία, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, να αφήνουν κάθε υποχρέωση τους την τελευταία στιγμή, οδήγησε, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων στο να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την υποβολή των δηλώσεων κτηματογράφησης στην Π.Ε Ιωαννίνων.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα η παραπάνω εξέλιξη δεν είχε επισημοποιηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, η παράταση όμως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, την απόφαση γνωστοποίησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο οποίος και είχε προσωπική επικοινωνία με τον κ. Δημαρά.

Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Στέφος, τονίζεται πως οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι και την έκδοση του ΦΕΚ θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση εκτός από αναμενόμενη κρίθηκε επιβεβλημένη για δύο κυρίως λόγους:

Αφενός γιατί η διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησιών στην Π.Ε Ιωαννίνων έχει φτάσει μόλις το 35% και αφετέρου γιατί η προσέλευση πολιτών τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο Κτηματογράφησης στη Ριζάρειο Πολιτεία είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Παρά τη δυνατότητα που δόθηκε εδώ και αρκετές ημέρες ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν έτοιμα τα δικαιολογητικά, να σπεύσουν για να παραλάβουν έναν εμπρόθεσμο αριθμό πρωτοκόλλου, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών επιβεβαίωσε την διαχρονική παθογένεια και νοοτροπία, να προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους την τελευταία ημέρα.

Το αποτέλεσμα ήταν εικόνες χάους το πρωί της Δευτέρας στο Γραφείο Κτηματογράφησης των Ιωαννίνων, όπου δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν από τις 7.00 το πρωί και χρειάστηκε να περιμένουν ώρες στην ουρά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Παράταση

για 20 περιοχές

Παράλληλα, άλλες 20 περιοχές μπαίνουν στη νέα λίστα με τις παρατάσεις που δίνεται στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης (με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στις 16 Μαΐου) και αφορά στη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Για δύο από αυτές τις περιοχές (Δωδεκάνησα και Κορινθία) η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Την ίδια ώρα, σε 17 ημέρες λήγει το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες στον Δήμο της Αθήνας να διορθώσουν τυχόν λάθη που έγιναν στις δηλώσεις του 2008.

Ειδικότερα, περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου 2019 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα και την Κορινθία προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Η παράταση (που είναι πέραν των προβλεπόμενων έξι μηνών) δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Δημαρά.

Το προβλεπόμενο εξάμηνο έληξε για την Κορινθία στις 12 Μαΐου και για τα Δωδεκάνησα στις 19 Μαΐου 2019. Διευκρινίζεται ότι η οροφή για την επιπλέον παράταση είναι οι έξι μήνες και δίνεται κατά περίπτωση -με Υπουργική Απόφαση -, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Μετά τις δύο προαναφερόμενες περιοχές (Δωδεκάνησα και Κορινθία) σειρά αναμένεται να πάρουν για νέα παράταση οι 19 περιοχές όπου το εξάμηνο λήγει μέσα στον Ιούνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η νέα Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των παρατάσεων. Κι αυτό διότι, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα του Κτηματολογίου, «κάθε φορά που ανακοινώνεται νέα παράταση ερημώνουν τα Γραφεία Κτηματογράφησης».

Αυτός και ο λόγος που από το Κτηματολόγιο συνιστούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσέρχονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης πριν από τη λήξη των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων, όπου θα πιστοποιείται μέσω συγκεκριμένες διαδικασίας η εμπρόθεσμη προσέλευσή τους και θα ορίζεται ραντεβού σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να υποβάλλουν χωρίς ταλαιπωρία τις δηλώσεις τους, όταν θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή, όπως λένε -σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»- εφαρμόζεται ήδη για τις περιοχές όπου οι προθεσμίες λήγουν εντός του τρέχοντος μηνός.

Σημειώνεται χθες έληξε το εξάμηνο για 12 περιοχές: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη.

Μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 17 Ιουνίου, λήγει το εξάμηνο για άλλες επτά περιοχές: Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία Β’ Τμήμα, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα ακίνητά τους διότι αν δεν το κάνουν κινδυνεύουν να μην κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να τη χάσουν. Επιπλέον, η σωστή υποβολή δηλώσεων γλιτώνει τους ιδιοκτήτες από ταλαιπωρία και κόστος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος