Ιουν
11

ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ - Αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας
Εκτύπωση

Με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, συναντήθηκαν τα μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δασεργάτες της Ηπείρου αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδος, μετά το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε με τη μη αγορά στύλων από τη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ).

Μετά από 40 περίπου χρόνια που η Δημόσια Επιχείρηση προμηθεύονταν στύλους από ελληνικά δάση, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται … στροφή σε αγορές του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα της Σκανδιναβίας.

 

Επισημαίνεται πως η υλοτόμηση για στύλους ηλεκτροδότησης αποτελεί μία από ελάχιστες πηγές εσόδων και αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την ευρύτερη περιοχή. Δεκάδες οικογένειες ζουν αποκλειστικά και μόνο από την υλοτόμηση. Ζαγόρι, Μέτσοβο και άλλες ορεινές περιοχές ζουν από την υλοτόμηση.

Χθες, το Προεδρείο και τα μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου αλλά και εκπρόσωποι από άλλες περιοχές βρέθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Παρόντες, στην σύσκεψη, ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην επιστολή που παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου και αναλύεται διεξοδικά το ζήτημα που έχει προκύψει και ζητά την άμεση παρέμβασή τους προκειμένου η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) να συνεχίσει την παραλαβή στύλων από ελληνικά παραγωγικά δάση, με την ίδια ως τώρα διαδικασία.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, η αλλαγή πολιτικής είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στον τρόπο ελέγχου των στύλων λέγοντας ότι θα κάνουν επαφές ώστε να σταματήσει η εισαγωγή στύλων από το εξωτερικό. «Καταφέραμε να το σταματήσουμε τότε, πιστεύω ότι θα το σταματήσουμε ξανά», τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Θεόδωρος Σπανός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει για τους δασεργάτες ζητώντας να μπει «φρένο» στην προμήθεια στύλων από το εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αγοραστής από συνεταιρισμούς και προμηθευτής του ΔΕΔΔΗΕ, δασοπόνος, Δημήτρης Παπαδημητρίου που αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία λέγοντας ότι αποσύρονται και βγαίνουν εκτός στύλοι «χωρίς ιδιαίτερο λόγο». Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε και στην διάρκεια της σύσκεψης, πως οι λόγοι απόρριψης στηρίζονται σε παραμέτρους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την προμήθειά της και ουδέποτε η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) είχε εκφράσει την εναντίωσή της ή είχε εκδώσει απόφαση αλλαγής της διαδικασίας ποιοτικής παραλαβής.

«Η αντίδραση των δασεργατών είναι δικαιολογημένη. Η πολιτεία πρέπει να δώσει λύση. Όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα στο Ζαγόρι, μιλάμε ουσιαστικά για δασεργάτες» τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος