Ιουν
11

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - Το ποσοστό επιστροφών οδήγησε σε αποχή από τις εξετάσεις
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Σε αποχή από τις εξετάσεις προχωρούν από χθες τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και φυσικά και στα Γιάννενα, μετά την απεργία που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, οδήγησε μάλιστα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο να ζητήσει συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, συνάντηση που θα γίνει σήμερα Τρίτη.

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Βασικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι:

- Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

- Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

- Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τα ποσοστά επιστροφών, πρόκειται για ένα σύστημα που ξεκίνησε το 2013, όμως από το 11% που ήταν το 2016, πήγε στο 17% το 2017 και πλέον βρίσκεται στο 24%.

Αυτό σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι από τα 100 ευρώ που εισπράττει ένα διαγνωστικό κέντρο, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι φόροι και τα τέλη επιτηδεύματος και στη συνέχεια από ό,τι απομένει να αφαιρεθεί και το 24%.

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων βρέθηκαν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη τον Απρίλιο, όταν σταδιακά άρχισαν να καταφθάνουν από τον ΕΟΠΥΥ οι κοινοποιήσεις για την υπέρβαση των δαπανών για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Δικαιολογημένη η αποχή

Σε δηλώσεις της χθες, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, ανέφερε πως η διαμαρτυρία και η αποχή είναι κάτι περισσότερο από δικαιολογημένη καθώς το κράτος ζητά από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να πληρώσουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις των ασθενών.

«Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο πέρα από ένα νέο χαράτσι, που και αδύνατο είναι να καλυφθεί αλλά και άδικο από τα διαγνωστικά κέντρα που αποτελούν για την ιατρική κοινότητα έναν βασικό σύμμαχο», σημείωσε η κα Τσιάρα.

Ο Χάρης Δολιώτης, μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων έδωσε περισσότερα παραδείγματα για την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται τα διαγνωστικά κέντρα, μετά και την αύξηση του ποσοστού των επιστροφών που πρέπει να αποδώσουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

«Αυτό που ζητάμε είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το υπουργείο, σε μία περίοδο μάλιστα που δίνονται εκατομμύρια από το υπερπλεόνασμα. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί ένα μεγάλο κομμάτι της απώλειας και των απαιτήσεων που έχει το υπουργείο από τα διαγνωστικά κέντρα. Επίσης, προτείνουμε την αύξηση του πλαφόν στον προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, έτσι ώστε να τεθούν νέοι κανόνες που θα ισχύουν για το σύνολο των διαγνωστικών κέντρων και οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν εάν μπορούν και σε ποιον, να απευθύνονται για τις εξετάσεις τους», τόνισε ο κ. Δολιώτης.

Στην ατζέντα τέλος των αιτημάτων τα διαγνωστικά κέντρα έχουν αναφορά και στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να αυξάνει αντίστοιχα και τον κλειστό προϋπολογισμό για αυτές τις εξετάσεις.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος