Ιουν
14

ΔΙΚΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ - Στις 25 Ιουνίου η εισαγγελική πρόταση για τους εννέα Κρητικούς
Εκτύπωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προεδρείου υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Ιουνίου και ενδεχομένως θα έχει ανακοινωθεί και η απόφαση

 

Ολοκληρώθηκε χθες η αποδεικτική διαδικασία στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων για την υπόθεση της ομάδας των εννέα Κρητικών οι οποίοι κατηγορούνται για από κοινού και κατ’ εξακολούθηση επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μάλιστα η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να εμφανιστεί κανένας από τους εννέα κατηγορούμενους. Το Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων χρειάστηκε δέκα συνεδριάσεις με αρκετές διακοπές για να εξετάσει ένα πλήθος μαρτύρων και να αναγνώσει έγγραφα προκειμένου να ρίξει φως στις συνθήκες που οδήγησαν στην εξαφάνιση και τον θάνατο τον 20χρονο από το Ρέθυμνο.Παρούσα όλο αυτό το διάστημα η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο πατέρας, η μητέρα και συγγενείς του.

Προχθές, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και χθες προσκομίστηκαν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα από τους πληρεξούσιους δικηγόρους - συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Ωστόσο μετά το τέλος της χθεσινής ημέρας και της ακροαματικής διαδικασίας αναφέρθηκε προς το δικαστήριο, ότι υπάρχει η διάθεση τουλάχιστον για κάποιους εκ των κατηγορουμένων να προσέλθουν στο δικαστήριο για να απολογηθούν, όπως έχουν δικαίωμα.

Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας τόνισαν ωστόσο πως μπορούσε όποιος επιθυμούσε από τους κατηγορουμένους να προσέλθει όλο το προηγούμενο διάστημα και γι’ αυτό είχαν κληθεί μάλιστα και μέσω των συνηγόρων τους από το δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία για την έδρα έχει ολοκληρωθεί τόνισαν χαρακτηριστικά, ωστόσο διαφορετική είναι η άποψη που εκφράζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Μπιστιόλης, συνήγορος υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν και δικαιούνται να απολογηθούν, όμως δεν έχουν κληθεί μέχρι χθες από το δικαστήριο.

Το ίδιο εξέφρασε και ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας Γιακουμάκη Δημήτρης Μπούκας, λέγοντας πως εφόσον επιθυμούν οι κατηγορούμενοι μπορούν να απολογηθούν.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο θα επιστρέψει στις 25 Ιουνίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προεδρείου υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Ιουνίου, ενδεχομένως θα έχει ανακοινωθεί και η απόφαση.

«Ο στόχος είναι να εκδοθεί η απόφαση εντός του μήνα με απώτατο χρονικό όριο την 1η Ιουλίου», σημείωσε ο κ. Μπιστιόλης.

«Μετά από οκτώ συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και είχαν την ευκαιρία όσοι την έζησαν από κοντά να αντιληφθούν τις άσχημες στιγμές που περνά η οικογένεια Γιακουμάκη που έχει κάνει τα Γιάννενα και το δικαστήριο δεύτερο σπίτι της. Ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτό το μαρτύριο, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Η εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας είναι έργο και ευθύνη όλων των πλευρών του δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ημών των συνηγόρων που οφείλουμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία», κατέληξε ο κ. Μπούκας.

Η εγκυμονούσα μάρτυς

Εν τω μεταξύ, στην αρχή της χθεσινής διαδικασίας προσκομίστηκε έγγραφο από το νοσοκομείο Χατζηκώστα που βεβαιώνει την αδυναμία της μάρτυρος που βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, να επιστρέψει στο δικαστήριο και να ολοκληρώσει την κατάθεσή της.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε με αρνητικό τρόπο από τους συνηγόρους υπεράσπισης που επέμειναν στο ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί η κατάθεση και η εξέτασή της, εκτιμώντας ότι έχει υποπέσει σε σοβαρές αντιφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και εξέτασης των αποδεικτικών, το δικαστήριο είχε και βιντεοσκοπημένο υλικό που προσκομίστηκε από την υπεράσπιση στο οποίο εικονίζεται ο Β. Γιακουμάκης μαζί με τους υπόλοιπους σπουδαστές από την Κρήτη να διασκεδάζουν σε ένα κρητικό γλέντι.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος