Ιουν
19

ΔΕΥΑΙ - Διαξιφισμοί για τη θέση του Γενικού Διευθυντή
Εκτύπωση

Ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Σωματείου Προσωπικού της Επιχείρησης – «Σκληρή» απάντηση της ΔΕΥΑΙ

 

Μια νέα «αντιπαράθεση» ανάμεσε στο Σωματείο Προσωπικού της ΔΕΥΑΙ και της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, ξέσπασε χθες, όταν το Σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση την πλήρωση τους θέσης του Γενικού Διευθυντή.

Αρχικά στην ανακοίνωση του Σωματείου σημειώνεται πως η επιχείρηση λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια με προσωρινά ορισμένους από το Δ.Σ. Γενικούς Διευθυντές, χρονικό διάστημα στο οποίο δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή.

«Ως εργαζόμενοι, χωρίς διάθεση να υποδείξουμε την αναγκαιότητα ή μη τους τους πρόσληψης, θεωρούμε ότι η διαδικασία αλλά κυρίως η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε γεννά προβληματισμούς. Η ΔΕΥΑΙ, παρ’ τους τους αυξημένες ανάγκες και τη διεύρυνση των ορίων αρμοδιότητας τους με το νόμο Καλλικράτη το 2010, έχει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό – εκτός από τη διαδικασία πρόσληψης ΑΜΕΑ – από το 2004. Δηλαδή εδώ και 15 χρόνια. Το μέλημα λοιπόν κάθε διοικητικού συμβουλίου θα έπρεπε να είναι νέες προσλήψεις σε τεχνικό και επιστημονικό κυρίως προσωπικό. Με διαδικασίες διαφανείς, με εξάντληση των μέσων και των προθεσμιών δημοσιότητας, με ξεκάθαρο προσοντολόγιο προσαρμοσμένο στο αντικείμενο τους επιχείρησης και στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό. Σχεδιασμός ο οποίος, επικαιροποιείται και εγκρίνεται στην αρχή τους θητείας κάθε νέου διοικητικού συμβουλίου. Στα ίδια πλαίσια θα πρέπει να γίνει και η πρόσληψη του νέου Γενικού Διευθυντή τους επιχείρησης. Μια πρόσληψη που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διακρίνεται τόσο από τα αυξημένα προσόντα που απαιτεί όσο και από τον τεχνοκρατικό τους χαρακτήρα που θα διασφαλίζει τον αναπτυξιακό και κοινωφελή ρόλο τους επιχείρησης και να μην είναι αντικείμενο νέων πειραματισμών. Μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΥΑΙ διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα από άποψη προϋπολογισμού έργα υποδομής στο Δήμο Ιωαννιτών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι ρωτούν και τα εξής: «Γιατί ο τους Κανονισμός Προσωπικού δεν χρησιμοποιείται από τη διοίκηση σαν εργαλείο διατήρησης τους εργασιακής ειρήνης και συνεννόησης – λόγοι για τους οποίους και συντάχθηκε – αλλά χρησιμοποιείται σαν εργαλείο πιέσεων και απειλών σαν και εκείνες που δέχτηκαν συνάδελφοι λόγω των παραταξιακών τους προτιμήσεων πριν τους πρόσφατες δημοτικές εκλογές; Γιατί εκκινεί πειθαρχικές διώξεις οι οποίες, σε επίπεδο διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων, αποτελούν την έσχατη λύση για την αντιμετώπιση των τυχών δυσλειτουργιών και παραλείψεων; Επιλέγονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που έχει εξαντληθεί ο διάλογος και που προκαλείται άμεσος κίνδυνος; Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη διαδικασία που να τεκμηριώνει τους λόγους που οδήγησαν στην αποστολή του συγκεκριμένου εγγράφου;».

Η απάντηση

Λίγη ώρα αργότερα η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

1. Οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του γενικού Διευθυντή ξεκίνησαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ από το 2017 (απόφαση 7/157/26-06-2017). Από τότε άλλαξε η νομοθεσία, δύο φορές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν πλέον ανεμπόδιστα με άδεια της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία μάλιστα θέτει ως καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιουλίου 2019.

2. Σχετικά με τις καταγγελίες για δήθεν αδιαφορία σε ότι αφορά την ενίσχυση της Επιχείρησης με προσωπικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, επηρέασε φυσικά και τη ΔΕΥΑΙ, με τη Διοίκηση να μην έχει καμία δυνατότητα προσλήψεων.

Από εκεί και πέρα όμως η σημερινή Διοίκηση ήταν αυτή που με το νέο εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της ΔΕΥΑΙ, διασφάλισε την ύπαρξη 9 κενών θέσεων, διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων, για τις οποίες κινήθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες και προβλεπόμενες διαδικασίες για την πλήρωσή τους με την 1/1/25-01-2017 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ. Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αφορούν αποκλειστικά τον ΑΣΕΠ, στον οποίο έχει υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό το πλήρες κείμενο της προκήρυξης (συμπληρωματική της 3Κ/2018).

3. Τέλος, είναι ανεπίτρεπτο να δημοσιεύονται ψευδείς και παραπλανητικές απόψεις χωρίς στοιχεία. Τέτοια είναι κι αυτή που αφορά τη δήθεν κλήση σε απολογία του Γενικού Διευθυντή. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ότι υπάρχει επίσημη κλήση του σε απολογία και καλεί το Σωματείο να δώσει απάντηση με βάση ποιο έγγραφο προχώρησε σε αυτή της την αναφορά.

Κλείνοντας να σημειωθεί ότι η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει στην πράξη ότι επιζητεί τη συνεργασία και τη συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης.

Η «έκπτωση συνέπειας»

Τέλος, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρ. 152 του Κ.Δ.Κ. (Ν. 3463/2006) θα προσφύγει για την «έκπτωση συνέπειας» στους λογαριασμούς του νερού, την οποία αποφάσισαν για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΥΑΙ, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, η ΔΕΥΑΙ.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας πρόσφατα έβαλε «φρένο» στην απόφαση αυτή και μεταξύ των λόγων που ανακοινώθηκαν και που υπογράφονται από τον Βασίλη Μιχελάκη είναι ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης «δεν διαθέτουν εκ του νόμου τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων σε συνεπείς καταναλωτές».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου έχει διαφορετική άποψη καθώς όπως είπε θα προσφύγουν κάνοντας χρήση του άρθρου 152 διεκδικώντας να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει διττό στόχο: Αφενός να επιβραβεύσει τους συνεπείς καταναλωτές και αφετέρου να προσελκύσει περισσότερους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πρώτων και να πληρώνουν εντός προθεσμιών τους λογαριασμούς αυξάνοντας έτσι τα έσοδα της δημοτικής επιχείρησης.

«Θα προσφύγουμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε έκπτωση για τους καταναλωτές που είναι συνεπείς και πληρώνουν στην ώρα τους, τους λογαριασμούς. Ήδη, έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο των ΔΕΥΑ και θα κάνουμε ό,τι ορίζει η νομοθεσία για την εφαρμογή του μέτρου», είπε ο αντιπρόεδρος που υποστήριξε ότι είχε κατατεθεί μελέτη κόστους- ωφέλειας» ενώ μίλησε για διαφορετική ερμηνεία της νομοθεσίας.

Ο κ. Χρυσοστόμου υποστήριξε ότι για το θέμα της έκπτωσης λήφθηκε απόφαση από την ΔΕΥΑΙ και έπειτα από το δημοτικό συμβούλιο δείχνοντας έτσι την σύμπνοια που υπήρξε στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των συνεπών καταναλωτών.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος