Ιουλ
10

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Σε καλοκαιρινή… εγρήγορση οι δήμαρχοι του ν. Ιωαννίνων
Εκτύπωση

Εξαιτίας των αιτημάτων των δήμων Λευκάδας και Αιγιαλείας, για μεταφορά των απορριμμάτων στην Μονάδα ΑΣΑ, στο Ελευθεροχώρι – Έκτακτη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων –«Όχι» στα αιτήματα από τον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ

 

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση εν μέσω καλοκαιριού βρίσκονται οι δήμαρχοι του νομού Ιωαννίνων, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο το αίτημα για μεταφορά απορριμμάτων, στη Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, από άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα αιτήματα για μεταφορά απορριμμάτων, κατέθεσαν οι δήμοι Λευκάδας και Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων, και να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του, Σπ. Κωνσταντόπουλο, έκτακτη συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και εξαιτίας της σοβαρότητας των αιτημάτων κρίθηκε σκόπιμο το θέμα να πάρει αναβολή και να συζητηθεί εκ νέου, αφού κληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση όλοι οι πρόεδροι των Φορέων και όλοι οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στην ΠΕΔ.

Σύμφωνα μες ρεπορτάζ του Ioannina TV, το αίτημα έχει γίνει προς τη Μονάδα ΑΣΑ, ωστόσο γίνεται λόγος και για μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΑ, Ελληνικού και Καρβουναρίου και αυτό είναι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς οι δυνατότητες των δυο ΧΥΤΑ είναι γνωστές και περιορισμένες ενώ επίσης γνωστό είναι ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες.

Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση και θετική εισήγηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εξαιτίας και του κατεπείγοντος χαρακτήρα των αιτημάτων και να ανοίξει με τον τρόπο αυτόν η μεταφορά απορριμμάτων και υπολείμματος στην περιοχή μας.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Σπύρος Κωνσταντόπουλος μίλησε χθες στο Ioannina TV για αυτή την εξέλιξη και για την απόφαση αναβολής ώστε να κληθούν άπαντες να πάρουν θέση για το θέμα. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

«Αποφασίσαμε να αναβάλλουμε την συνεδρίαση γιατί είναι σοβαρό το ζήτημα. Οι δυο περιοχές ζητούν την μεταφορά απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ. Εμείς αποφασίσαμε να καλέσουμε εκτός από τους προέδρους των Φορέων όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας προκειμένου να δούμε κατά πόσο είμαστε σύννομοι με μια τέτοια απόφαση» είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι ο δρόμος μεταφοράς μπορεί να ανοίξει «με κοινή υπουργική απόφαση»

Ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε και στο ερώτημα που δέχτηκε εάν και κατά πόσο μπορεί να δεχτούν οι ΧΥΤΑ τα υπολείμματα για να απαντήσει λέγοντας: «υπάρχουν προβλήματα. Εάν δεχτούμε και υπόλειμμα άλλων περιοχών τότε ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο».

«Όχι» από τον Γ. Σεντελέ

Εξάλλου, την αντίθεση του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων στη Μονάδα Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης, παράλληλα όμως με την επισήμανση ότι το ίδιο ισχύει για το σύνολο των δήμων, εξέφρασε χθες, ο Δήμαρχος, Γιάννης Σεντελές.

Τα αιτήματα των δήμων Λευκάδας και Αιγιαλείας αντίστοιχα για την αποδοχή της πρότασης μεταφοράς των απορριμμάτων από τις περιοχές τους τουλάχιστον την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο επαναφέρουν, σύμφωνα με τον κ. Σεντελέ, από την πίσω πόρτα την υπόθεση των σκουπιδιών της Κέρκυρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα ώστε να αλλάξουν στάση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης.

Η μοναδική περίπτωση όπως σημείωσε για να συζητηθεί κάτι είναι εφόσον αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων που σήμερα προβλέπει τη διαχείριση των παραγόμενων σκουπιδιών από την Ήπειρο.

Παράλληλα, τόνισε πως σε ό,τι αφορά στο δήμο Βορ. Τζουμέρκων εξακολουθεί να ισχύει το αίτημα ώστε να κλείσουν οι ΧΥΤΑ στην Ήπειρο και να μην μετατραπούν σε ΧΥΤΥ αλλά να κατασκευαστεί ένας ΧΥΤΥ, δίπλα στο εργοστάσιο που θα δέχεται το υπόλειμμα.

«Δεν έχουμε στα χέρια μας καμία μελέτη για το αν οι ποσότητες είναι διαχειρίσιμες από το εργοστάσιο ή από τους ΧΥΤΥ. Προφανώς απαιτείται νέα μελέτη, προφανώς θα πρέπει να συζητήσουμε για αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία πρόταση. Δεν γίνεται η Ήπειρος να μετατραπεί στον σκουπιδότοπο της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και άλλων περιοχών ακόμη πιο μακριά.

Τέτοιες πρακτικές επιπλέον χαλαρώνουν τις ευθύνες που έχει κάθε δήμος ώστε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνος του, όπως προβλέπει η νομοθεσία, τα απορρίμματα που παράγει», ανέφερε λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, ο κ. Σεντελές.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος