Αυγ
13

Καμία ανοχή σε όσους δεν είναι συνεπείς
Εκτύπωση

Για προσπάθεια παραπληροφόρησης και δημιουργίας εντυπώσεων, με προφανή σκοπό να αποκομίσουν κάποια πρόσκαιρα μικροπολιτικά και μικροπαραταξιακά οφέλη, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή, απευθυνόμενη κατά κύριο λόγο στις παρατάξεις του Γ. Ζάψα και του Σπ. Ριζόπουλου.

 

Αφορμή στάθηκαν οι ανακοινώσεις των δύο τελευταίων τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, που πήραν το μέρος των δήμων της Ηπείρου, οι οποίοι όμως δεν τηρούν τους όρους της προγραμματικής που έχουν υπογράψει για τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος (μόνο) στους ΧΥΤΑ που πρόκειται να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ.

Έτσι σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή ξεκαθαρίζει την κατάσταση, αναφέρεται στις υποχρεώσεις των δήμων της Ηπείρου και παρουσιάζει αναλυτικά τα προβλήματα για τη μη λειτουργία των ΣΜΑ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «λειτουργεί ως θεματοφύλακας της σύμβασης που έχει υπογραφεί με όρους τους οποίους οι Δήμοι γνωρίζουν και πρέπει να εφαρμόζουν ανεξάρτητα των επικεφαλής τους. Άλλωστε τα απορρίμματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να μεταφέρονται στο Εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ασχέτως της αλλαγής Διοίκησης. Αυτούς τους όρους και τις υποχρεώσεις τους επισήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δεδομένο πως η Περιφέρεια καλείται σε πρώτο στάδιο να «απολογηθεί» για καθυστερήσεις των δήμων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Προσπάθεια

παραπληροφόρησης

Στο πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει λόγο για παραπληροφόρηση και δημιουργία σεναρίων με οδηγό την εμπάθεια κατά του Περιφερειάρχη. Επιχειρείται τονίζεται να δοθεί η εντύπωση πως η Μονάδα δεν λειτουργεί, ενώ διατυπώνονται και φαιδρότητες πως είναι σκόπιμη η καθυστέρηση των ΣΜΑ για να μεταφερθούν απορρίμματα από άλλες περιφέρειες της χώρας.

«Το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και στο αρχικό στάδιο είναι αποσυνδεδεμένο από τη λειτουργία των ΣΜΑ: Υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευση όλων των Δήμων από τη σύμβαση που έχουν συνυπογράψει (πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου), ούτως ώστε τα απορρίμματά τους να τα μεταφέρουν, αντί στους ΧΥΤΑ στο Εργοστάσιο. Για τους απομακρυσμένους δήμους (Π.Ε. εκτός Ιωαννίνων) έχει ληφθεί πρόνοια από την Περιφέρεια για το επιπλέον κόστος μεταφοράς, ενώ ήδη καλύπτεται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ.

Παρά ταύτα και ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν συναποδεχθεί τους όρους της σύμβασης, εν τούτοις υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων στο Εργοστάσιο, που δεν επηρεάζει τη λειτουργία του. Η τακτική αυτή επιβαρύνει τους Δήμους διπλά, καθώς πληρώνουν τέλη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, αλλά και επιβαρύνονται και με το κόστος του όγκου απορριμμάτων που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η κατώτατη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρεται στο Εργοστάσιο.

Η λειτουργία του εργοστασίου, ως προς την επεξεργασία των απορριμμάτων, δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη δικτύου ύδρευσης, (το οποίο ανήκει στο Δήμο Δωδώνης) και το νερό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, πυρασφάλεια κλπ.

Η λειτουργία των Σ.Μ.Α. έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: Το ένα με την ηλεκτροδότηση, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει στύλους για τις συνδέσεις με το δίκτυο και το δεύτερο, με κενά που διαπιστώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο, για τα οποία έχει επιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη συγκρότηση των ΦΟΔΣΑ.

Η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν ήταν και δεν είναι «εφεύρεση» της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι Κοινοτική Οδηγία και υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ- όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι μονόδρομος ελλείψει επαρκών κοινοτικών και εθνικών πόρων. Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοπόρος στην κατασκευή του και χάρη στην ενεργό ανάμειξή της αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. όπως έχει συμβεί και με την προηγηθείσα αποκατάσταση των ΧΑΔΑ», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος