Αυγ
14

Πολλές πυρκαγιές, νερό με το σταγονόμετρο
Εκτύπωση

Χαμηλή βλάστηση αλλά και κάποια αιωνόβια δέντρα κατακαίει η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης σε δασώδη περιοχή στον Κακόλακο Πωγωνίου χωρίς να απειλεί τον οικισμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή με 25 πυροσβέστες ήταν η αδυναμία πρόσβασης στο σημείο και χρειάστηκε η διάνοιξη αγροτικών δρόμων για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα μέχρι ένα σημείο.

 

Από νωρίς το πρωί επιχείρησε στην περιοχή και το ελικόπτερο πυρόσβεσης που έχει ως βάση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το οποίο τροφοδοτούνταν με νερό από τη λίμνη Ζαραβίνα.

Από τις 11.30 το πρωί οι ρίψεις από αέρος σταμάτησαν και η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ώστε να μην περάσει στο «ντυμένο» όπου η κατάσβεση θα είναι σχεδόν αδύνατη, συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα.

Καλύτερη ήταν από νωρίς χθες το μεσημέρι η εικόνα στην Άρτα με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Κομπότι τη Δευτέρα και στη Μεγαλόχαρη το πρωί της Τρίτης.

Η δεύτερη πυρκαγιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και κατασβέστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στην πυρκαγιά του Κομποτίου που κατέκαψε εκτάσεις στους νομούς Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Μειώνεται η πίεση νερού

Έκκληση απευθύνει η ΔΕΥΑΙ προς τους καταναλωτές της, ώστε να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού και να περιορίσουν όσο είναι εφικτό την άσκοπη χρήση του, ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους.

Τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρατηρούνται μεγάλες καταναλώσεις, που προς το παρόν προκαλούν προβλήματα υδροδότησης με τη μορφή της πτώσης της πίεσης και όχι με διακοπές υδροδότησης στα ψηλά σημεία της πόλης.

Η επιχείρηση με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν άσκοπη και αλόγιστη χρήση του νερού, καθώς η υπερκατανάλωση που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επαρκή υδροδότηση των κατοίκων.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΥ Ιωαννίνων, Μάκης Χρυσοστόμου, η επιχείρηση λαμβάνει όλα τα μέτρα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας διαθέσιμα μέσα και προσωπικό καθώς και έκτακτες προμήθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης που προκαλούνται από τον έντονο καύσωνα και την υπερκατανάλωση, ζητά όμως παράλληλα και τη συμβολή των πολιτών ώστε να μην σπαταλούνται σημαντικές ποσότητες νερού .

 

Τα ίδια και στην Άρτα

Λόγω της μειωμένης παροχής των πηγών του Αγίου Γεωργίου προς την πόλη της Άρτας, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση της περιόδου παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε ορισμένα χωριά του κάμπου της Άρτας. Ο δήμος Αρταίων με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή των κατοίκων, ώστε να μην προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Άρτας Ευάγγελος Χρηστάκης τονίζει, ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες από τον δήμο Αρταίων για την υδροδότηση από τη λίμνη Πουρναρίου.

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθούν τα αποθέματα νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου σε τέτοιο βαθμό που να αδυνατεί να υδροδοτήσει τις περιοχές που υδρεύει σήμερα. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας προσφέρει η φύση, εμείς οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε χωρίς σπατάλες και να δημιουργούμε τις υποδομές που απαιτούνται για τη χρήση του. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την υδροδότηση από τη λίμνη Πουρναρίου για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Τέλος οι κάτοικοι των περιοχών που υδροδοτούνται από τη πηγή Αγίου Γεωργίου να μην προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση νερού αυτή τη περίοδο ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος